CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea momentului: se anuleaza saptamina viitoare actuala stare de alerta?

2 comentarii / 3439 vizualizări / 15 mai 2020

Guvernul României și-a prins urechile într-o nouă încurcătură legislativă, după emiterea, aseară, a deciziei de intrare în stare de alertă, și e foarte posibil ca săptămîna viitoare, aceasta să fie anulată în favoarei altei decizii.

Azi a apărut în Monitorul Oficial hotărîrea Comitetului pentru Situații de Urgență care instituie pentru 30 de zile, pe întreg teritoriul național, starea de alertă.

Hotărîrea, reamintim, a fost luată în baza vechii legislații stabilite prin OUG 21/2004, cu unele modificări ulterioare, inclusiv unele operate ieri, prin altă OUG.
Numai că se naște o problemă foarte complicată: luni intră în vigoare legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, adoptată în regim de urgență în parlament.

Iar această lege prevede, la articolul 4:

(3) Cand starea de alerta se instituie pe cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de pe teritoriul tarii, masura se supune incuviintarii Parlamentului. Parlamentul se pronunta in ședinta comuna a Camerei Deputatilor și Senatului, in termen de 5 zile de la data solicitarii de incuviintare. Daca Parlamentul respinge solicitarea de incuviintare, starea de alerta inceteaza de indata.
(4) Parlamentul poate incuviinta masura adoptata de Guvem integral sau cu modificari.

De aici următoarele întrebări:

1) Starea de alertă declarată azi noapte în baza vechii legi va fi trimisă la Parlament spre a fi aprobată – inclusiv modificată – într-o ședință, marți, în baza noii legi?

2) Starea de alertă rămîne exact cum e acum, ceea ce înseamnă că legea care intră în vigoare luni va rămîne inutilă cel puțin pînă la expirarea celor 30 de zile și ar putea fi folosită abia la o eventuală prelungire a stării de alertă? Și atunci, ce rost a avut toată nebunia cu votarea noii legi la foc automat în parlament, dacă tot nu se va folosi nimeni de ea? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Guvernul Organului a reusit chiar sa fie mai prost ca al Bocului si Cilosului.Cel mai prsot guvern din istorie.

  2. cred ca atat werneru’ cat si orbanu’ se bucura intens si nu inteleg cum de nu i-a luat lumea (inca?) la scuipat si la pietroaie…
    probabil de asta nici nu se pot concentra sa scoata un act normativ corect si legal…sau poate, pur si simplu, sunt cu mult prea prosti ca sa fie capabili de asa-ceva???
    sincer, nici werner, nici orban, nici vela, nici despescu, si in general NIMENI din actuala linie de guvernanti nu cred ca ar trece un test serios de liceu…
    cam atat sunt de idioti…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998