CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea zilei: a fost Dragnea tras pe sfoara de sistem?

1 comentariu / 4038 vizualizări / 25 septembrie 2017

O dezvăluire-bombă făcută azi de Laura Kovesi, într-un interviu acordat Europa FM, trimite serios la o ipoteză cu totul neașteptată în scandalul Belina. Anume că Liviu Dragnea a fost tras pe sfoară de către sistem, în interiorul unei înțelegeri directe ori mai puțin directe, iar acum nervozitatea între cele două tabere atinge cote paroxistice.

Prima observație: după dezvăluirile lui Daniel Dragomir privind relația dintre ziarista Europei FM, Anca Grădinaru, și sistem, postul în cauză decide să o schimbe din poziția de intervievator tradițional și dedicat al Laurei Kovesi, propulsîndu-l pe Moise Guran drept înlocuitor de nădejde.
Interviul dat azi nu are cine știe ce elemente de interes, cu mici excepții.
Unul, în special, merită toată atenția.

Mai precis, Laura Kovesi dezvăluie că celebrul dosar Belina a fost deschis abia anul acesta, după dezvăluirile făcute în luna mai de siteul Hotnews, și nu încă din 2013 sau 2014, așa cum s-a crezut până acum.

”Dosarul nu este din 2014. Acest dosar a fost deschis în luna mai 2017” a spus Kovesi. Întrebată de Moise Guran de ce s-a autosesizat DNA după dezvăluirile din Hotnews, de la începutul lunii mai, și nu după relatări ale presei pe subiect făcute încă de acum 3-4 ani, Kovesi a explicat: ”Noi ne putem sesiza din presă în momentul cînd avem indicii clare că s-a comis o faptă penală. Simplul fapt că scrie în presă că s-a dat o HG nu înseamnă automat că acolo s-a comis o faptă penală. În momentul în care au apărut primele informații că s-au comis fapte de competența DNA în legătură cu adoptarea unei HG atunci ne-am sesizat din oficiu, și acest lucru a apărut în luna mai 2017”.

Ar fi momentul unor mărunte observații.

Dezvăluirile Hotnews privind afacerea Belina s-au produs pe 2 și 3 mai, în cadrul unor materiale neobișnuit de ample pentru siteul în cauză. Articolele conțineau anchete făcute incognito de reporterii Hotnews, filmări și fotografii executate de sus, cu ajutorul unor drone, documente, scheme, declarații șamd. O muncă sisifică, sub semnătura a doar doi jurnaliști, Dan Tăpălagă și Marian Păvălașc.

Aproape imediat, DNA se autosesizează și deschide dosar în cazul respectivei afaceri.

Prima ipoteză e că Hotnews a realizat o mega-anchetă prin propriile puteri, iar DNA a citit, a înțeles, a acționat, cum e frumos într-o societate democratică.

A doua ipoteză e nițel mai ancorată în mlaștina democrației mioritice.
Hotnews i-a fost livrată marfa de-a gata de către anchetatori ceva mai ”profesioniști”, pentru a oferi DNA pretextul să reacționeze.

De ce ar fi avut DNA acest interes?

Simplu: scandalul Belina a fost (re)activat exact cînd Liviu Dragnea luase decizia de a constitui comisia de anchetă în legătură cu evenimentele din sufrageria lui Oprea, din 2009.
Pe 16 aprilie, ne amintim, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu anunțau oficial că ”Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009 a generat controverse in ultimii opt ani la nivelul societatii romanesti, existand suspiciuni privind fraudarea lor inca din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvaluirile presei ofera o noua perspectiva asupra deznodamantului alegerilor prezidentiale din 2009, introducand in discutie incercarea de influentare a procesului electoral” și, în consecință, e necesară o amplă anchetă parlamentară asupra faptelor.

Mai mult de atît, Dragnea anunța publica dorința sa de a conduce personal comisia în cauză, una care să-l audieze inclusiv pe președintele Iohannis, iar pesediștii Florin Iordache și Eugen Nicolicea propuneau ca cei care boicotează audierile să răspundă penal.

Pentru Kovesi, viitorul nu suna deloc bine, fie și numai dovedirea prezenței sale la Oprea acasă îi putea stopa cariera la vîrful DNA.

Odată pornit dosarul Belina, însă, lupta se echilibrează.

Între tabere pare să se stabilească o înțelegere: DNA o lasă mai moale cu dosarul, iar comisia doar se face că lucrează.
O primă dovadă ar putea fi decizia lui Dragnea nu doar de a nu mai conduce comisia, dar nici măcar de a mai face parte din ea, după cum aflăm pe 10 mai, cînd are loc constituirea oficială.

Dacă a existat o înțelegere discretă între Dragnea și Kovesi ori, pur și simplu, liderul PSD a mizat pe un efect de la sine, se pare că acesta din urmă a luat țeapă.
Cîteva săptămîni, de dosarul Belina nu s-a auzit nimic, iar comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a bătut, și ea, pasul pe loc; la finele lunii iulie, însă, o descindere misterioasă a DNA în clădirea guvernului agită iar apele. Escadronul de procurori și judiciariști dau iama inclusiv în secretariatul general al guvernului, de unde ridică o serie de documente, fără a se spune explicit ce.

Acela e, în opinia noastră, momentul în care Dragnea începe să înțeleagă că e groasă și că, în meciul cu Laura Kovesi, e care pe care.
O dată cu audierea Sevilei Shhaideh la DNA, lucrurile intră în linie dreaptă,
Dacă ministrul dezvoltării ajunge să fie reținut ori chiar arestat de procurori, soarta lui Dragnea e pecetluită, pentru că Shhaideh, om de maximă încredere al pesedistului-șef știe extrem de multe.
E de așteptat ca PSD să facă tot posibilul pentru a le ține pe Shhaideh și Rovana Plumb departe de DNA. Iar ministrul Tudorel Toader va fi presat să vină cît mai iute cu noile legi ale justiției.

Surse din partid ne-au dezvăluit că se va face chiar recurs, în premieră, la un articol din legea răspunderii ministeriale care nu a mai fost aplicat niciodată pînă acum. E vorba de art.13, care spune că ”Dezbaterea propunerii de incepere a urmaririi penale in Camera Deputatilor sau in Senat se face pe baza raportului intocmit de o comisie permanenta care, in cadrul competentei sale, a efectuat o ancheta privitoare la activitatea desfasurata de Guvern sau de un minister ori de o comisie speciala de ancheta constituita in acest scop”.

Altfel spus, dacă se dorește anchetarea Rovanei Plumb de către DNA, spre exemplu, e nevoie de o comisie parlamentară care să facă propria anchetă, în prealabil, urmată de un raport care să fie votat în plen. Cît timp ar înghiți formarea unei comisii de anchetă, ancheta acesteia, elaborarea unui raport, plasarea acestuia pe ordinea de zi și votul în plen nu e greu de imaginat.
Interesant de observat că un rol important în scandal l-ar putea juca și președintele Klaus Iohannis, mai ales pe fondul unor neclarități legislative ținînd de anchetarea unor persoane avînd calitatea de ministru în trecut sau în prezent.
Deocamdată, însă, Iohannis pare neobișnuit de pasiv, ceea ce explică, probabil, și devastatorul atac al ziare.com, de azi, la adresa sa: ”Daca o tine tot asa, dl Iohannis ar putea ramane in istorie ca presedintele sub care Romania s-a desprins din zona occidentala prabusindu-se din nou sub influenta Moscovei, atat de draga celor care nu au niciun chef de anticoruptie, de transparenta, si de reguli. Nu Ferdinand, al doilea intregitor, ci Klaus, ultimul distrugator”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Daca nu lasam cucuveaua sa-si faca mendrele, o luam spre Rusia. Mai sa fie!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998