CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Întrebarea zilei: Ai fost la învestirea lui Trump?

1 comentariu / 2513 vizualizări / 19 ianuarie 2025

Ultima perioadă a fost marcată de o chestiune de maximă importanță pentru societatea românească: cine merge și cine nu merge la învestirea de luni a președintelui SUA, Donald Trump? S-au tras sfori la greu pentru ca unii să ajungă în preajma marelui eveniment, chestie care ne amintește că, de prin 2016, a fost o mare dispută legată de poziționarea politicienilor noștri față de Trump. Unii erau criticați pentru că-l înjurau, alții, precum deputatul Radu Cristescu, erau tîrnosiți pentru că îl admirau public. Desigur, estimăm că în următorii 4 ani numărul lăudătorilor va crește exponențial.

În noiembrie 2016, bunăoară, fostul premier Victor Ponta, scria pe Facebook că alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA nu este deloc un pericol pentru România – „cum tot amenință propaganda”, ci este o oportunitate pe care țara noastră o poate folosi.
”Opinia mea e clară – alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România – cum ne tot amenință Propaganda. Este oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru, dacă suntem în stare. Și în România în 11 decembrie putem să facem politică pentru popor – sau să lăsăm <<Sistemul>> și pe <<cioloșii>> săi să ne decidă viața pentru că <<ei știu mai bine>>! Aș vrea să cred că și noi putem fi ca americanii!”. El mai dezvăluia și primul banc după alegerile din SUA: „George Soros a cerut deja azil politic în România”.

La acea vreme, ne amintim, toată lumea bună a politicii mioritice ”trăsese” cu Hillary Clinton, în prelungirea administrației Obama, și îl martelase la greu pe Trump, deci Ponta rupsese oarecum rîndurile.
Tot atunci, Traian Basescu avertiza că „După Brexit, SUAexit ! Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeană care trebuie să înţeleagă un lucru fundamental : ori se schimbă rapid prin acţiunea imediată a politicienilor, ori o schimbă popoarele așa cum au făcut britanicii şi americanii”.

Nici Iohannis nu rata ocazia să se bage în cadru: ”Alegerea lui Donald Trump a validat global curentul anti-sistem. Vom vedea cum reușesc politicienii europeni să facă față unei atitudini noi din partea electoratului’‘, spunea el. Și mai explica, doct, că Trump cîștigase prin manipulare emoțională ”nepolitic, franc până la franchețe de multe ori altfel intitulată”. Dar asta nu înseamnă, preciza el, că remarcile lui Trump cu privire la angajamentele NATO nu au ”un nucleu de adevăr”.

În ianuarie 2017, bubuia marele scandal, odată cu vizita lui Liviu Dragnea la învestirea lui Trump, el fiind desființat de adversari că s-a repezit să pupe prin orice mijloace condurul noului sultan.

Cîteva luni mai tîrziu, liberalul Viorel Cataramă își depunea candidatura la șefia PNL, susținînd că
”Eu, în acest moment, plec mai bine un pic decât a plecat Donald Trump în America. Îmi doresc să am succesul pe care l-a avut Donald Trump în America pentru că știu că asta e calea de urmat – nu mai trebuie să facem compromisuri, ci trebuie să ne asumăm ideologia și să luptăm pentru ideologia noastră și pentru electoratul nostru. (…) Eu sunt un mic Trump al PNL în acest moment”.

În decembrie 2018, aflam despre consulatul general al României din Chicago că a celebrat Ziua Națională într-un hotel aparținând familieii președintelui SUA, Donald Trump.

Un an mai tîrziu, același Cataramă se înscria și pentru Cotroceni explicînd că ”Mă recomandă ce îl recomandă și pe Donald Trump”.

În 2020, Ponta își schimba oarecum poziția față de Trump, salutînd alegerea lui Biden.

În schimb, deputatul PSD Radu Cristescu rămînea consecvent, în admirația față de fostul președinte american, ceea ce îi atrăgea critici în presa vremii, care îi consemna declarațiile potrivit cărora se consideră un patriot și că îl simpatizează pe Donald Trump: „Are curaj! Dom’le, e un om care spune – cum ar trebui să spună foarte mulți – lucrurilor pe nume. Iar în politică sunt puțini care spun ce au de spus”, declara Cristescu în 2021.

 

Puțini mai ”țineau” de Trump după căderea din jilț. Dar numărul lor a crescut brusc acum, cînd regele s-a întors la Casa Albă.

La învestire, peste ocean, participă Victor Ponta, redevenit admirator, și nu cu mîna goală, ci cu o scrisoare către Trump, liderul AUR, George Simion, liderul Partidului Republican, Marian Cucșa, hotărît să prezinte Washingtonului “toate abuzurile și încălcările constituționale care au loc în aceste zile în România”, Chris Terheș, deputatul Mihai Neamțu, supărat că nu sunt prezenți Iohannis și Ciolacu, și cine mai știe cine o mai fi ajuns acolo, pe bani, pile, cunoștințe, relații. Că dacă nu ar fi fost greu de ajuns, tot establishmentul politic mioritic s-ar fi aflat mîine la Washington, salutînd călduros fostul-nou președinte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998