CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea zilei: cine a inchiriat Realitatea pina la alegeri?

0 comentarii / 1820 vizualizări / 25 octombrie 2010

”Presupunînd că aș vinde, că aş vrea să-l vînd, cine e atît de tîmpit să cumpere astăzi o televiziune precum Realitatea?” se întreba retoric, Vîntu, pe 15 octombrie, la emisiunea lui Ciutacu. Magnatul a dat lovitura după doar cîteva zile: a găsit un ”tîmpit” care e dispus să bage sume uriașe în trust fără măcar să îl cumpere. Așa să fie, oare, în realitate (iertați-ne jocul de cuvinte)?

Știrea fierbinte de pe piața presei este cea potrivit căreia compania Asesoft (fără nicio experiență media notabilă, de nivel național) a preluat managementul Realitatea Media, intenţionând să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu.

„Astăzi, 25.10.2010, compania noastra a decis preluarea managementului grupului Realitatea Media. În acest mod, compania Asesoft, cunoscută atât pe piaţă internă, cât şi pe plan internaţional pentru calitatea serviciilor informatice, vine în întâmpinarea nevoii Realitatea TV de retehnologizare în vederea trecerii la emisia HD (high-definition)”, se arată într-un comunicat remis Mediafax de compania Asesoft. Potrivit comunicatului, compania Asesoft va pune la dispoziţia Realitatea Media atât sumele necesare acestui proces, cât şi expertiza profesională a echipelor sale de specialişti.

„Compania noastră va încerca astfel să răspundă noilor provocări tehnice şi editoriale pe care evoluţia industriei media la nivel mondial le reclamă. Asesoft este convinsă că investiţia de 75 de milioane de euro pe care o va face în decurs de cinci ani în modernizarea şi dezvoltarea operaţiunilor internaţionale ale Realitatea Media va reuşi să genereze o rată a profitului de circa 35%, rezultat peste media europeană a acestei industrii”, se mai spune în comunicat.

Sebastian Ghiţă, noul boss de la Realitatea, controlează grupul de firme Asesoft, care activează în domeniul IT&C. Cea mai importantă companie din cadrul grupului este Asesoft Distribution, cu afaceri de circa 100 milioane de euro în 2009. Și e oricum, numai tîmpit nu, chiar dacă genul de afacere pe care l-a făcut ar ridica asemenea semne de întrebare.

Mai precis, noul manager ar trebui să investească o sumă uriașă în trustul care a mers întotdeauna pe pierdere masivă și e plin de datorii și să îl rentabilizeze pînă la scoaterea unor sume care să acopere atît investiția inițială cît și speranțele, fie și teoretice, ale patronatului legate de un anume profit, esența oricărei afaceri, la urma-urmei. Și toate astea în doar cinci ani, care mai includ și perioada de criză, în care nicio televiziune din România nu prea mai face profit. Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă această acțiune precizăm că Realitatea a avut, numai anul trecut, o pierdere de 30 de milioane de euro, deși a fost an electoral, ceea ce a generat încasări solide de la diverse grupări politice, și nici criza nu era atît de tăioasă precum astăzi. Numai naivii ar crede un asemenea scenariu, al ”rentabilizării” bruște și de mari proporții.

De fapt, asistăm la o premieră absolută în media autohtonă: prima închiriere de trust. Una care, absolut întîmplător, acoperă perioada care a rămas pînă după viitoarele alegeri generale, locale, europarlamentare și prezidențiale, din 2014.
În consecință, întrebarea al cărei răspuns vom aștepta să îl aflăm în perioada imediat următoare este: cine, prin interfața Sebastian Ghiță, a închiriat trustul Realitatea? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998