CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea zilei: ii coace USL lui Basescu o demitere fara referendum?

0 comentarii / 2194 vizualizări / 26 aprilie 2012

Traian Băsescu a avut grijă în ultima perioadă să se betoneze legislativ contra unei eventuale noi suspendări din funcție, dar degringolada tot mai accentuată din sînul puterii pare să îl împingă spre un scenariu și mai de coșmar, împotriva căruia nu poate face nimic. E vorba de o debarcare din funcție fără referendum și avizul C.C., și sunt deja indicii că opoziția lucrează intens la această variantă.

O declarație politică făcută în parlament zilele trecute de vicepreședintele Comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan, (considerat una dintre portavocile neoficiale ale serviciului amintit), și intitulată „Dezinformări şi răspunderi penale prezidenţiale”, ar putea devoala planul secret al opoziției de a se debarasa definitiv de Traian Băsescu, într-un viitor nu foarte îndepărtat, fără ca acesta să se poată proteja prin mijloacele puse la îndemînă de guvernarea PDL. Ne referim la introducerea prevederii potrivit căreia Curtea Constituțională poate anula suspendarea președintelui pentru încălcarea Constituției, ca și a deciziei prin care la referendum trebuie să voteze pentru demiterea președintelui jumătate plus unu din numărul total al cetățenilor cu drept de vot din țară.

În declarația sa explozivă, deputatul l-a acuzat pe președinte că, în calitatea sa de fost membru al Guvernului României, ”care şi-a asumat coordonarea şi implementarea programelor PSAL I şi PSAL II, în numele dezideratului unei „economii de piaţă eficiente”, este în bună parte responsabil de deciziile privind abandonarea prelucrării minereului de cupru la Zlatna şi Baia Mare, respectiv producerea cuprului pur, în concentraţie de peste 99%. În urma acestei decizii catastrofale, minereul de cupru a fost extras în stare brută, cu subvenţie de patru dolari la un dolar valoare minereu, și furnizat unor SRL-uri pentru a-l exporta. Prejudiciile cauzate, în acest fel, sunt la dimensiuni de subminare economică a statului, în înţelegere cu centre de decizie externe, ceea ce întruneşte conţinutul material şi intenţional al infracţiunii de trădare, pentru care cetăţeanul Traian Băsescu va fi, cât de curând, chemat să răspundă.

Peste 40 de ani, când vor fi accesibile arhivele Serviciului Român de Informaţii create până în anul 2000 inclusiv, posteritatea o să afle cum agenţia de evaluare şi implementare a PSAL I şi II a fost ocupată cu personal incompetent, retribuit cu 72.000 dolari/an, din care o jună brunetă, succesoare în funcţie ministrului în cauză, colecta 60% pentru cel care afirma că „nu poate îndeplini obiectivele PSAL II din cauza opoziţiei sistemului mafiot” sau că „(…) A ne agăţa de un fals patriotism că pierdem băncile este complet greşit”.

În faţa justiţiei pe care ai reformat-o, obedienţa oricărei alternanţe a puterii, fii pregătit să dai dovadă exemplară a adevăratului tău patriotism, cetăţene Traian Băsescu!” mai spune Stan în declarație.

Pentru cei care nu s-au prins, bruneta jună este Anca Boagiu, fostă directoare a Programului de Restructurare a Sectorului Privat(PSAL) în perioada cînd Băsescu era ministru.

Acuzația de trădare, de care pare să vorbească la modul cel mai serios reprezentantul PSD, îi poate crea probleme insurmontabile lui Băsescu, pentru că îi poate aduce suspendarea rapidă din funcție, fără posibilitatea de a se apăra.
Există o singură condiție pentru asta, care, în contextul politic de pînă acum, a fost suficient de aspră pentru a-l liniști pe președinte.

Mai precis, art.96 din Constituție reglementează a doua modalitate prin care Băsescu poate fi debarcat: șeful statului poate fi pus sub acuzația de înaltă trădare de către două treimi din numărul parlamentarilor, ceea ce aduce cu sine suspendarea automată din funcție pînă cînd Înalta Curte de Casație și Justiție decide dacă e vinovat sau nu. Cum un asemenea proces poate dura foarte mult timp, e limpede că punerea sub acuzare l-ar scoate din cărți pe șeful statului foarte probabil pînă la finalul mandatului, timp în care președinte interimar ar fi liderul Senatului. Poate Crin Antonescu, din toamnă.

Dacă, în actualul mandat, o majoritate anti-Băsescu de două treimi era imposibil de realizat sau măcar de visat, din toamnă lucrurile s-ar putea complica pentru președinte, pe fondul disoluției puterii și al ascensiunii opoziției în sondaje. În principiu, fie doar și teama față de o asemenea strategie ar fi suficientă, însă, pentru a-l transforma pe președinte într-o legumă politică, nefiind, deci, obligatoriu ca ea să se și aplice de facto.

Potrivit unor informații de culise, pentru prima dată varianta aplicării art.96 a fost dezbătută în interiroul USL la începutul acestui an și a transpirat în media în februarie, grație unei limbarițe exagerate a deputatului PNL Ioan Ghișe, ”calmat” rapid de colegi. Referiri la ea au mai scăpat și fostul purtător de cuvînt al PSD, Emil Moldovan, lucru care s-ar putea să-l fi costat funcția, la scurt timp după aceea.
În perioada menționată, presa puterii lua în rîs un asemenea scenariu; s-ar putea ca, în noile condiții, unora să le piară zîmbetul. Începînd cu Traian Băsescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998