CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea zilei: va sfida Basescu din nou America de ziua ei?

0 comentarii / 1775 vizualizări / 2 iulie 2010

Au reizbucnit, în forță, zvonurile despre sănătatea precară a șefului statului, care nu a mai apărut în public de ceva timp, și asta într-un moment cînd țara e lovită de nenorociri în serie. Noi nu mai credem în această teorie, dar misterul ar putea fi lămurit peste doar cîteva ceasuri.

Astăzi, la orele 18,00, Traian Băsescu este așteptat la recepția organizată de către ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, cu prilejul sărbătorii naționale a țării sale. Petrecerea e devansată, ca și anul trecut, din cauză că 4 iulie pică în week-end, cînd mulți oficiali au program liber. Situația e destul de complicată pentru Băsescu: dacă participă la recepție, unde va exista și presă, românii vor vedea cum președintele lor bea șampanie în timp ce țara geme sub ape și sub prețuri. Sigur că e vorba de o obligație firească, de protocol, dar, în planul imaginii, lucrurile nu urmează mereu traseul logic și firesc.

Pe de altă parte, dacă Băsescu nu participă, zvonurile ar putea lua amploare maximă, pentru că ar fi al doilea an consecutiv cînd șeful statului român boicotează ziua SUA. Anul trecut, el a ales să dea un semnal de nemulțumire către administrația Obama, programîndu-și participarea la o recepție franceză de ziua Americii, iar, cîteva zile mai tîrziu, participînd fără probleme la ziua Franței. Totuși, avea măcar un motiv să dea un semnal, dacă ne gîndim la faptul că SUA tărăgănaseră suspect de mult trimiterea unui nou ambasador la București.

Acum, un asemenea pretext nu va mai putea fi invocat, fie și neoficial, în plus, zilele trecute s-au împlinit 130 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și România, ceea ce dă o greutate și mai mare recepției de azi. Și tot azi FMI-ul dominat autoritar de americani decide asupra tranșei pentru România. Nu în ultimul rînd, zilele trecute, ambasadorul Mark Gitenstein a dat anumite semnale critice la adresa României, într-un interviu, cum ar fi rezervele unor afaceriști de a investi la noi, improbabilitatea unei vizite a lui Băsescu la Washington, în viitorul apropiat, lipsa de transparență a guvernului, măsurile anticriză nepotrivite sau corupția.

Dacă președintele absentează, ar putea însemna fie că relația cu SUA scîrțîie tot mai rău, fie că, realmente, Băsescu are anumite probleme personale serioase. Din informațiile pe care le deținem pînă acum (Valeriu Turcan nu răspunde la telefon), președintele nu va participa la recepție, mai ales că, spre deosebire de alți ani, participarea nici nu a fost anunțată oficial, cu trei zile înainte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Băsescu pleacă la inundații

În jurul orelor 14,00, presa a aflat că Traian Băsescu s-a decis, brusc, să meargă în zonele inundate din nordul țării. Cel puțin acum are o scuză să nu mai meargă la ziua SUA…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998