CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Invazie inutilă? Deutsche Welle: Hamas are în Gaza tuneluri pînă la 70 m adîncime

6 comentarii / 2552 vizualizări / 24 octombrie 2023

O rețea de tuneluri construită de Hamas va complica foarte mult războiul urban în timpul invaziei terestre de către Israel a Fâșiei Gaza, spun experții, conform Deutsche Welle. Tunelurile, construite de grupul Hamas, vor deveni una dintre cele mai mari probleme pentru armata israeliană dacă autoritățile acesteia vor decide să lanseze o invazie terestră a Fâșiei Gaza. Asta, pentru că Hamas, pe care SUA, UE, Germania și alte câteva țări au desemnat-o ca organizație teroristă, deține una dintre cele mai mari rețele de comunicații subterane din lume, avertizează analiștii.

„Amploarea problemei din Gaza, unde sute de kilometri de tuneluri se încrucișează sub pământ, este relativ unică”, a spus John Spencer, director de cercetare în domeniul războiului urban la Institutul de Război Modern din cadrul Academiei Militare din West Point, într-un articol publicat pe site-ul institutului pe 11 octombrie.

Se crede că rețeaua de aproximativ 1.300 de tuneluri are o lungime totală de aproximativ 500 de kilometri (metroul bucureștean abia dacă are 77 km n.n.), unele dintre ele fiind la 70 de metri sub pământ. Tunelurile conțin, de asemenea, depozite pentru arme și alte echipamente, alimente, apă, generatoare de energie și combustibil.

Michael Martin, specialist în psihologia războiului la King’s College din Londra, subliniază o altă problemă a războiului urban. Ea, „împreună cu pericolele asociate cu incapacitatea de a face distincția între ținte militare și civile, care trebuie făcută în conformitate cu dreptul internațional”, potrivit expertului, „poate fi caracterizată ca operațiune de luptă în trei dimensiuni”.

„Oamenii vor trage în tine de sus, din clădiri înalte și, de asemenea, bineînțeles, din subteran. Și dacă distrugi o clădire, aceasta se va transforma într-un morman de moloz, care devine un loc foarte convenabil pentru a-l folosi ca acoperire, de unde vor întoarce focul”, a explicat Martin într-un interviu pentru DW. Deci, de fapt, orașul este „cel mai dificil teren pe care îl poate înfrunta o armată”, subliniază expertul britanic.

Tunelurile subterane au fost utilizate inițial pentru introducerea ilegală de mărfuri între Fâșia Gaza și Egipt, iar mai târziu între Fâșia Gaza și Israel . De-a lungul timpului, datorită supravegherii sporite de către Israel a Fâșiei Gaza prin drone și alte echipamente electronice de spionaj, Hamas a început să folosească forță de muncă și bani pentru a-și extinde rețeaua de tuneluri.

Dar abia în timpul operațiunii militare din Fâșia Gaza din 2014, armata israeliană a descoperit adevărata întindere a tunelurilor construite de Hamas. După aceasta, autoritățile israeliene au început să ridice bariere de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza, care se întindea în subteran, pentru a împiedica militanții să iasă prin tuneluri spre partea israeliană.

Găsirea tunelurilor nu va fi ușoară, ele pot fi amplasate sub o varietate de clădiri. Totuși, există diferite modalități de a face acest lucru, inclusiv utilizarea radarului și a altor instrumente de detectare care măsoară caracteristicile câmpului termic, acustic și magnetic.

Va putea Israelul să distrugă tunelurile Hamas?
În trecut, gazele lacrimogene sau substanțele chimice erau folosite pentru a curăța tunelurile personalului inamic, explică Daphne Richmond-Barak, unul dintre cei mai mari experți din lume în acest domeniu, în cartea sa Underground Warfare. Dar astăzi „ar fi probabil considerat ilegal”, clarifică ea.

De asemenea, este posibil să se bombardeze tunelurile, iar Israelul are așa-numitele bombe buncăre care pot provoca distrugeri adânci în subteran. Cu toate acestea, Fâșia Gaza, lungă de 40 km și lățime de 6 până la 14 km, cu o populație de 2,2 milioane de oameni, este una dintre cele mai dens populate zone din lume. Astfel, chiar dacă armata israeliană ar ști exact unde sunt tunelurile, situația de la sol ar face astfel de bombardamente extrem de dificile, dacă nu imposibile. Israelul a folosit în trecut așa-numitele bombe de precizie împotriva tunelurilor, amintesc cercetătorii de la RAND, dar fără succes, mai consemnează D.W. (B.T.I.)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Opaaa! Big surprise! Se vorbește cumva în presa kriminală despre… TUNELURI SUBTERANE??? Stai așa, că nu mai am aer să respir de-atâta râs! Ăștia CHIAR ne cred proști… Adicătelea amărâții ăia de palestinieni care n-au după ce bea apă ar fi construit CINCI SUTE de kilometri de tuneluri, unele la 70m sub pământ? Serios??? Sau… cumva aducem în atenția publică DUMB-urile, așaaa, încet-încet? Că de aici mai e un pas până la a găsi astfel de tuneluri peste tot în lume.

  Ca și vrăjeala cu documentele secrete ale lui Trump: la el s-au găsit pentru început câteva cutii amărâte PE CARE AVEA DREPTUL să le dețină, iar la Bideu s-a găsit apoi SUTE de cutii care erau deținute ilegal ÎN MAI MULTE LOCAȚII, unele cu proprietari CHINEZI. Apoi s-au găsit și pe la mulți alți oficiali americani.

 2. Inseamna ca tehnologia este depasita, daca israelienii nu au reusit sa descopere activitatea cartitelor care sapau sub pamant. Si apoi nu au sapat cu mainile sau lopatelele; aveau utilaje. Daca Gaza era supravegheata asa de bine, cum nu le-au vazut? Cred ca exista solutii- beton, apa si desigur bombe.

  • Du-te la azil !

 3. Sunt partea feminina a lu’ generalu’ Rog: pizRog
  Si confirm: beau cu bibi cacaniahu in tuneluri, la 70 metri in fasia tunsa frumos de pe pubisu meu feminin Rog

 4. Ce sa vezi? Extraterestrii HAMAS au tuneluri ca in Norvegia,sute de km-tri.Credeam ca nemtii au ceva in cap,dar se vede ca dupa epoca Merkel sau tampit de tot.Niste aiureli aceste asa zis ünformatii”. Se poate sa faca jocul evreilor,vezi „Doamne”cu ce se lupta ei.

 5. Nu cred ca tunelurile respective ar totaliza 500 km. Se pregateste astfel o explicatie a insuccesului invaziei care urmeaza, sau poate chiar va fi anulata.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998