CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Invitatia otravita

0 comentarii / 1813 vizualizări / 12 noiembrie 2013

Presedintele Traian Basescu a lansat simultan, ieri, un scenariu si o invitatie. Ambele otravite. Scenariul se refera la un complot indreptat impotriva sa si pus la cale de anumiti vectori politici, in timp ce invitatia este cu adresa precisa, fiind vizat Partidul National Liberal. Analiza discursului sau, programat intr-un moment extrem de favorabil pe un post de televiziune, respectiv la B1TV, poate scoate la lumina jocuri interesante, concepute in laboratorul de la Cotroceni.

Traian Basescu, cu instinctul sau politic pe care nimeni nu i-l poate contesta, a intuit corect cateva realitati. Prima este ca dreapta, aflata sub umbrela lui, este suficient de dezbinata, de pulverizata si de inconsistenta pentru a nu mai juca un rol suficient de important in cele doua runde electorale din 2014. Al doilea rationament al lui Traian Basescu este si el corect. Pornind de la premisa ca Victor Ponta, impins de la spate de activul PSD si, in buna masura, de propriul electorat, va incerca sa alerge singur in cursa prezidentialelor, acelasi Traian Basescu preconizeaza o miscare de unificare a dreptei, candva, intre cele doua tururi de scrutin. In acest scop, el ii sugereaza in mod explicit presedintelui PNL, Crin Antonescu, ca, in anumite conditii, ar putea beneficia la alegeri de sustinerea electoratului sau care, in acest moment, este mai consistent decat electoratele adunate ale PDL-ului destramat. De ce, in baza scenariului de mai sus, invitatia este otravita?

Complotul, menit sa il scoata pe linie moarta pentru inalta tradare, este lansat pe piata de catre Traian Basescu nu numai pentru a se victimiza intr-un moment favorabil si pentru a mai strange, astfel, ceva din simpatia de mult pierduta, ci mai ales pentru a iesi la petit. Cum descrie Traian Basescu acest complot? Cine sunt capii? In viziunea sa, Victor Ponta, impreuna cu Dan Voiculescu, prin utilizarea unui ministru PNL, chiar ministrul de Interne, Radu Stroe, si utilizandu-l pe post de berbec pe autorul acestor randuri. A se observa ca, din aceasta halucinanta poveste, lipseste practic nu numai Antonescu, ci si, exceptandu-l pe Stroe, intreg staff-ul PNL. O exceptionala premisa pentru lansarea unei invitatii otravite.

Si in ce consta invitatia? Traian Basescu ii asigura pe cetatenii Romaniei, vizand insa direct PNL-ul si pe Crin Antonescu, asupra faptului ca PSD nu este deloc interesat sa rupa USL. Pentru ca, daca il rupe, fara sprijinul PNL si al dreptei pastorite de locatarul de la Cotroceni, Victor Ponta nu ar mai avea nicio sansa sa reuseasca in tentativa sa de a candida la prezidentiale. Basescu sugereaza astfel ca exista o intentie la nivelul de varf al PSD ca, exercitand presiuni asupra PNL, sa-i propuna principalului sau aliat un alt tip de aranjament politic prin care, in schimbul unor compensatii, Crin Antonescu ar trebui sa renunte la cursa prezidentiala. Evident, nu o face explicit. Stie foarte bine ca o asemenea combinatie este imposibila. Dar o sugereaza pentru a spune ca cel care trebuie sa rupa USL este PNL si ca, daca o face, Crin Antonescu ar putea beneficia, in anumite conditii, de sprijinul electoratului asa-zisei drepte. Care este, de fapt, pana la urma, electoratul sau.

Pentru ca aceasta invitatie otravita sa fie cat mai credibila, Traian Basescu isi rafineaza mesajul, afirmand ca respectivele voturi, cele care i-ar putea asigura lui Antonescu victoria, nu pot veni in mod automat. Printr-un simplu transfer. Ci numai prin castigarea simpatiei electoratului basist. In aceasta consta doza de otrava din invitatie. Pentru ca, daca este adevarat ca dreapta ar trebui si ar putea sa se unifice, la fel de adevarat este ca ar fi nociv ca artizanul acestui proiect sa fie chiar Traian Basescu. Cel care a dezbinat dreapta. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998