CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Invitatul nepoftit

1 comentariu / 1650 vizualizări / 18 ianuarie 2017

Desantul prezidențial la Palatul Victoria trebuie citit în cheia corectă. Pentru că el, în sine, reprezintă un eveniment. Politic. Așadar, cum se face că domnul Klaus Iohannis a prezidat, în dimineața zile de miercuri, pentru întâia dată, o ședință de Guvern? Ce l-a determinat? A procedat în acord cu legea fundamentală? Sau a încălcat cumva prevederile Constituției?
Ce am văzut cu ochii noștri și ce am auzit cu urechile noastre? Am văzut încăperea în care au loc, în mod obișnuit, ședințele de Guvern, dotată cu două scaune în loc de unul la prezidiu și cu doi călăreți în loc de unul, pe cel de-al doilea fiind scris numele lui Klaus Iohannis. L-am auzit pe premierul Sorin Grindeanu semnalând bâlbâit prezența președintelui și afirmând, tot bâlbâit, faptul că respectiva ședință de Guvern va respecta tot ceea ce este înscris pe ordinea de zi. Deși nu face impresia unui om lipsit de bună-creștere, prim-ministrul nu a suflat un cuvânt despre faptul că l-ar fi invitat el personal pe domnul Klaus Iohannis.
L-am mai auzit pe președintele Iohannis forțând o metaforă despre doi elefanți și referindu-se, astfel, la modificări ale Codului penal și la un proiect de ordonanță de urgență privind grațierea, care nu au fost și nu sunt însă pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.
Dacă ne uităm în Constituție, acolo scrie că președintele României poate prezida o ședința de Guvern dacă se discută teme privind apărarea sau siguranța națională sau în eventualitatea în care este invitat de prim-ministru. În mod normal, aflând de la premierul Grindeanu că nu există, pe ordinea de zi, nimic de natură să îl poată implica în sens constituțional pe președinte, acesta ar fi trebuit să facă, fain frumos, cale întoarsă la Cotroceni, imediat după ce a primit respectiva informație în biroul prim-ministrului. A ținut totuși să vină în sala de ședințe. Unde, între timp, din politețe, premierul i-a pus un scaun în prezidiu și a dat dispoziție să îi fie tipărit președintelui un călăreț cu numele său. Și a rămas până la capăt. Nu s-a mai dat plecat. Deși nu s-a discutat vreo temă dintre cele care, conform Constituției, îi dădeau dreptul de a prezida ședința de Guvern.
Și fiindcă așa s-au petercut lucrurile, el a ținut să precizeze că a fost invitat de către prim-ministru. Ca atare, nu ieșea din Constituție.
Ceva mai târziu, situația s-a clarificat. În sensul că, înaintea ședinței de Guvern, premierul se afla în Cabinetul său unde se consulta cu doi membri ai Executivului, de la Finanțe și de la Justiție, în vederea pregătirii ședinței de Guvern. Și cei trei s-au pomenit deodată cu președintele Klaus Iohannis. Acesta s-a autoinvitat. Dacă ar fi fost altfel, s-ar fi știut încă de marți că președintele Klaus Iohannis va prezida, a doua zi, o ședință de Guvern. Evenimentul ar fi apărut pe agenda președintelui. Și ar fi fost anunțat și de către comunicatorii de la Guvern.
Și întrucât Grindeanu nu a suflat o vorba cum că l-ar fi invitat, temându-se că va fi acuzat de încălcarea Constituției, președintele Klaus Iohannis a făcut el însuși enunțul. Nepoftitul s-a autodescris drept invitat.
S-a întâmplat taman în ziua în care este programat faimosul proces vizând unul dintre imobilele familiei Iohannis. Și taman în dimineața în care, urmându-l pe Dragnea, premierul Grindeanu urmează să plece cu o cursă aeriană spre Washington, răspunzând invitației noului președinte american. Asistăm oare la un simplu lanț de întâmplări? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu, cu siguranta ca nu. Dar din fericire pentru ‘partea luminoasa a Lunii’, atacul fortelor raului a fost dejucat.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998