CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iohannis a brevetat o strategie electorală inedita: campania pe furis

4 comentarii / 10022 vizualizări / 7 septembrie 2014

În timp ce reprezentanții ACL explică absența din spațiul public a lui Iohannis prin așa zisa preumblare prin țară, pentru contactul direct cu poporul, mare speranță a dreptei pare mai degrabă preocupată strict de problemele Sibiului, unde inaugurează vesel curse de autobuze electrice importate din China. Restul acțiunilor sale politico-electorale continuă să rămînă un mister, dacă or exista, desigur.

În România post-decembristă nu a intrat vreodată în finala prezidențială un politican fără o uriașă notorietate, fie că a fost vorba de Iliescu, Băsescu, Năstase, Constantinescu ori Vadim Tudor. Klaus Iohannis e foarte departe de acest statut; lăsat pe stradă într-un orășel din Moldova ori Oltenia, poate chiar București, nu l-ar recunoaște mai nimeni. Un motiv în plus pentru a face eforturi înzecite în raport cu mai cunoscuții săi contracandidați. Spre deosebire de alte domenii, în politică nu e suficient să faci, trebuie să se și afle că faci.
Cu toate acestea, activitatea lui Iohannis te umple de uimire. De la momentul desemnării drept candidat, abia de e văzut la față, iar cînd apare, mai degrabă confuzează electoratul.

Pe unde umblă, totuși, candidatul?

Contactați de Inpolitics în ultima vreme, lideri ai ACL spun, fără excepție, că edilul sibian ”umblă mult prin țară, face și cîte două județe pe zi”.

Măi să fie!

Să o luăm metodic.

Iohannis nu are pînă acum măcar un singur site de campanie. Pe siteul său personal nu apar referiri la activitatea politică. Aflăm doar că joi a inaugurat la Sibiu o cursă de autobuz electric importat din China, în ciuda bășcăliei dreptei la adresa relațiilor lui Ponta cu țara răsăriteană.

Pe siteurile PNL și PDL nu apar, de asemenea, cele mai mărunte informații despre programul zilnic al candidatului. Nu există purtător de cuvînt al campaniei, nu se știe cine sunt strategii candidatului.

Un reputat senator liberal recunoaște, pentru Inpolitics, că există „mici probleme” din acest punct de vedere: ”Cînd s-a pus problema campaniei pe net, acum cîteva săptămîni, Iohannis ne-a spus să stăm liniștiți, că are el niște băieți care rezolvă problema. Încă mai așteptăm să vedem vreun semn, deocamdată nu se mișcă nimic”.

Cîteva organe de presă primesc prin mail, zilnic, programul candidatului, dar pentru alegătorul de rînd, acesta rămîne ”secretizat”.

Singura sursă mai generoasă cu informațiile de acest tip e pagina de Facebook a lui Iohannis. Se vede de la o poștă, însă, absența unui creier specializat și în ceea ce privește gestionarea acesteia. Altfel, nu ar fi fost posibilă publicarea la loc de cinste a unei fotografii precum cea de mai jos, cu tot cu explicația de rigoare, bună să fie studiată în școlile de studii politice, la rubrica ”așa nu”.

 

iohannis

 

Aceiași lideri ACL au o explicație pentru absența lui Iohannis din media centrală: ”Îl boicotează, domnule, asta e”.

Perfect, să zicem că așa e.

În mod ciudat, însă, așa-zisele contacte electorale în teritoriu ale candidatului nu prea sunt consemnate nici măcar în presa locală.
Cînd găsim, totuși, cu mare greutate vreo asemenea informație, vezi aici, aici ori aici, surpriză maximă: candidatul ACL nu are, în peregrinările sale, întîlniri cu alegătorii de rînd, ci strict cu activele de partid locale ale PNL și PDL.

Se vede, carevasăzică, în săli închise, doar cu acei români care îl votează oricum, în numele disciplinei firești de partid. Nu mai comentăm eficiența acelor întrevederi, urmăriți o relatare seacă dintr-o gazetă locală pentru a vă face o idee.
În general, la asemenea întruniri lipsesc cu desăvîrșire mesajele de autentic candidat prezidențial, dezvăluiri privind proiectele de viitor șamd, Iohannis preferînd să răspundă unor atacuri ale adversarilor, ori să manifeste speranța că aceștia vor derula o campanie corectă.

Cînd ”scapă” pe ecranele televiziunilor centrale, pozițiile lui său variază între banalități și enormități, precum răspunsul dat ieri unui jurnalist la întrebarea cîte articole are Constituția României: ”Nu răspund la asemenea provocări, în calitate de dascăl sunt obișnuit să pun EU întrebările”. No comment!

Deja, într-una dintre puținele chestiuni concrete la care a acceptat să răspundă, cea a posibilei înlocuiri a guvernului, după alegeri, Iohannis înregistrează trei poziții diferite în doar cîteva zile.
Dacă, inițial, declara că va conlucra fără probleme cu Victor Ponta ca premier, ulterior a introdus nuanța că acesta ar putea fi înlocuit, pentru ca acum să anunțe direct înlocuitorul premierului, în persoana lui Predoiu.

Una peste alta, se vede cu ochiul liber că principalul efort de campanie al lui Iohannis nu e îndreptat spre atragerea voturilor nehotărâților, ci spre convingerea liderilor locali ai PNL și PDL că are stofă de candidat. Nici nu e de mirare că, potrivit unor informații de ultimă oră, sondaje de sertar ale ACL relevă că jumătate din electoratul de dreapta pare decis să nu iasă la vot, în noiembrie, ceea ce conturează o veritabilă catastrofă nu neapărat pentru edilul sibian, specializat deja în dezertări rapide de pe cîmpul de luptă, după înfrîngeri.
Ci pentru PNL și PDL, partide care vor trebui să gestioneze pierderile în perioada de un an și jumătate care rămîne pînă la următoarea serie de alegeri. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Lilick, situatiunea e chiar altrbsaa. Daca nazistii oranj (ma rog, verzi, dupa culoarea afisului electoral afisat de candidatul PD Raducanu!) ajung sa manipuleze niste fiinte lipsite de aparare cum sint copiii de scoala fara ca vreao autoritate a statului (care stat?) sa se autosesizeze – asta da masura jafului electoral din 2010. Daca PD-ul are acum cam 15% din optiuni, atunci va fura, eu stiu, pina la 30-45%… crezi ca e imposibil? Cu Basescu la timona, orice devine posibil, orice cosmar devine realitate. Fratilor, tot varianta sirbeasca pare a fi viabila si sigura…

  2. Există şi o a treia cale Ca PSD să iasă foarte slăbit după 10 ani de pirdeere a tuturor alegerilor. Ca argumente ar fi:1) Biologia, care ameninţă ate2t pe patriarhul partidului, ce2t şi pe o bună parte din electorat2) Rateurile pe care a eenceput să le dea maşinăria de produs voturi (Vanghelie, Mazăre, Oprişan )3) Lideri fără anvergură Dragnea pare OK eensă nu-l văd mobilize2nd mulţimile. Dacă ar avea farmecul lui Crin, PSD-ul ajungea la 50% E de urmărit.

  3. Samhain – ah, here we go! Hallowe’en, All Hallows Eve, the Night of the God Samhain (except that the god was a conjectural one, and now lisugintically it is believed to derive from either “summer’s end” or “assembly” as this was traditionally the time of year for fairs and gatherings of the local tribes).And it was celebrated in April! The common belief that it was celebrated in October stems from confusion with All Hallows Eve, which the Irish did, eventually, shift from April to October, although they were late adopters of this.

  4. Ciorbea vorbesti seiros?! Ciorbea a avut marea sansa sa ne scoata din cacat, dar nu a avut coaie sa o faca. A avut sansa sa reformeze Romania, cand tara asta era dispusa sa faca compromisuri majore, dar a ratat in cel mai penibil mod. Sincer nu dau vina pe PSD ci pe Constantinescu si pe guvernantii din perioada madatului sau, cu exceptia guvernului Isarescu. A fost singurul guvern care a reusit sa reduca pagubele si sa ne puna pe drumul cel bun.Ministri independenti se pot pune la toate ministerele fara exceptie. Uita`te la Polonia din 98 pana in 2006 a avut guverne de tehnocrati. Unde este Polonia acum si unde este Romania?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998