CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Iohannis apasa butonul nuclear: PSD – acuzat de inalta tradare. Iar pesedistii tac

3 comentarii / 3314 vizualizări / 29 aprilie 2020

Un eveniment stupefiant produs azi – atacul ultranaționalist al președintelui -, pune în lumină două aspecte de prim rang: PNL este în derivă electorală deplină, iar PSD este un partid aproape total în letargie. Două lucruri extrem de periculoase și care e greu de spus, în prezent, ce efecte vor avea asupra situației din România, în viitorul apropiat.

Într-o ieșire extraordinară, la orele 12,00 președintele a început prin a spune în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”. (Să ai o zi frumoasă, PSD”)

”Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie,

PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”.

De la ce a pornit atacul furibund al președintelui?

De la faptul că, ieri, s-a aflat că un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților.

Ce înseamnă asta?
Nimic!
Prevederile constituționale permit ca orice trăsnaie depusă sub formă de lege în Parlament să fie adoptată de la sine, într-o primă Cameră, în termen de 45 de zile, dacă nu se ajunge ca ea să fie dezbătută în plen.
Zeci și zeci de legi au trecut în acest mod, fără vreo șansă de a prinde și un vot final favorabil.
Sunt legi născute moarte, dar cărora Constituția le permite un mic triumf, acela de a-și trece în CV ”adoptarea” măcar într-o cameră parlamentară.
La Camera următoare, asemenea legi ori rămîn prin sertar sine die, ori sunt respinse. Chiar dacă s-ar produce un accident, există filtrul prezidențial ori CCR, care le pot anihila.
Legea adoptată tacit nu prezintă, deci, absolut niciun pericol.

Și, peste toate, ea a trecut de Camera Deputaților nu ieri, ci pe 23 aprilie.

Cum se face că Iohannis-cel-informat a descoperit abia după șase zile că ni se fură Ardealul?
Numai asta și ar fi temei de suspendare, am putea crede.

Și totuși, ea generează, azi, cu șase zile întîrziere, o reacție inimaginabilă a lui Klaus Iohannis, nemaiîntîlnită în forma folosită azi – ”PSD se luptă sa dea Ardealul ungurilor” – decît la Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar.
Numai că acești lideri nu au primit niciodată voturile maghiarilor, cum s-a întîmplat cu Iohannis.

Să explicăm cît se poate de clar gravitatea spuselor prezidențiale.

1) Electoral vorbind, PSD este înfățișat românilor drept un partid anti-românesc, care intenționează să partajeze țara.

2) Juridic vorbind, PSD și liderii săi sunt acuzați de trădare, conform Codului Penal, care stipulează, la art.394, că

”Trădarea
Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:

a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale,
se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

2) Politic vorbind, PSD e confruntat cu o acuzație care poate să ducă la desființarea sa. Constituția prevede că:

”ARTICOLUL 40
(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.”

Legea partidelor politice spune, în consecință, că

ART. 3
(1) Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.

Și că

”ART. 46
(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii:
a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege”.

Peste toate astea, Iohannis mai alimentează și tensiunile sociale din Ardeal, fluturînd de la cel mai înalt nivel pericolul alipirii Transilvaniei la Ungaria, într-un moment cînd avem, și așa, destul falii sociale între cetățeni. Lovește dramatic într-o minoritate, cea maghiară, care l-a votat masiv la prezidențiale.
Și creează și un posibil conflict diplomatic cu țara vecină, acuzată oficial de manevre murdare privind teritoriul țării noastre. Fără îndoială, premierul Viktor Orban, membru al aceleiași familii europene, PPE, cu PNL, nu va întîrzia să servească o replică dură.

De ce a recurs Klaus Iohannis la un asemenea atac deșănțat, cu atîtea costuri, care îi șochează chiar și pe fanii săi apropiați?

Răspunsul nu poate fi decît unul, și el e susținut de informații neoficiale din ultima vreme: PNL s-a prăbușit în sondaje și va continua să o facă și pe mai departe, pînă la riscul de a deveni un partid de buzunar ori mai rău.

La vîrful statului se instalează panica.

Informații de culise spun că liberalii au ajuns aproape de un scor cu cifra 1 în față.

Să enumerăm cîteva fapte concrete în sprijinul acestei teze.

Oficial, două sondaje apărute în ultimele zile îl creditează, unul cu 43% (Sociopol), altul (Curs) cu 34%.
Două sondaje din aceeași perioadă nu pot avea diferențe atît de mari.
În plus, directorul Sociopol, Mirel Palada, a făcut scandal pe Facebook pe motiv că sondajul respectiv ar fi ajuns ilicit la ziarul ”Adevărul”, care l-a publicat exclusiv. Aproape o delimitare subtilă de propria cercetare, am spune. Și foarte mari semne de întrebare.

Mai aflăm că premierul are întîlniri discrete cu lideri din mass media, cărora le promite imense pomeni de stat, de milioane de euro, cu condiția unei atitudini ”deschise” către guvern în această perioadă.

De ieri, președintele a reluat în forță atacurile la pesediști, pe care nu prea i-a mai văzut nimeni de săptămîni bune, iar azi a dat cu barda în ei, efectiv, în chestiunea Ardealului.

În fine, tot ieri, președintele a dat de înțeles, în conferința de presă, că în privința alegerilor locale și parlamentare, situația e cel puțin tulbure și nu se știe cînd vor fi organizate.
Dacă tragem cu ochiul în Polonia, alegerile prezidențiale au loc în plină pandemie, pe 10 mai, în pofida criticilor opoziției, pentru simplul motiv că actualul președinte stă bine în sondaje. La fel, în Franța au fost alegeri locale luna trecută, tot pentru că așa s-a încăpățînat președintele. De unde se vede că mai peste tot interesul electoral bate spaima de virus.
Dacă Iohannis nu pare tentat de o strategie similară e pentru simplu fapt că al său partid stă prost. Foarte prost.
Iar ziua de ieri a adus PNL o nouă mare lovitură. Decizia blocării școlilor, dar mai ales a grădinițelor și creșelor, pînă în toamnă a provocat în mod cert o imensă nemulțumire părinților, iar părerea seacă, de ieri, a președintelui, probabil îi va fi enervat și mai tare: ”Își va găsi fiecare familie de români o soluție proprie”.

Sunt zeci, poate sute de mii de români care nu vor găsi prea lesne ”o soluție proprie”.
Fiecare familie lipsită de ”soluții proprii”, fiecare familie în care există o amendă de pandemie de mii de lei înseamnă automat 2-3 voturi pierdute de PNL.

De aici furia, disperarea chiar, a președintelui și a liberalilor.
Și tot de aici, două întrebări de prim rang:

Ce surprize ne va mai furniza în perioada imediat următoare un regim în profundă degringoladă electorală?
Cît de jos a decăzut PSD dacă nu mai poate reacționa altfel decît jenant în fața atacurilor dezaxate ale puterii, precum azi, cînd s-a căznit să dea explicații tehnice privind trecerea prin parlament a stupidei legi privind autonomia secuilor în locul unei replici dure și tăioase, incluzînd sesizarea Parchetului și a altor instituții? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Tribunul.

  2. Da. PSD-ul ar fi trebuit sa ceara, de urgenta un consult psihiatric, e caz de targa si Par,lamentul are obligatia sa faca demersurile de punere in incompatibilitate medicala a unui individ total scapat de sub controlul constitutional, pana acum, iar azi, chiar al integritatii psihice….Omul asta e,comandant al fortelor armate, conform Constitutiei, reprezinta Romania in lume, desi, nu-mi amintesc sa fi venit vreodata, sa dea raporul in fata Parlamentului despre ce si cu cine a negocial…Afirmatiile lui par sa fie o manifestare maniacala, dupa ce a acuzat-o si pe Dancila de „negocieri secrete cu evrei”…Nu stiu cat e consultanta proasta si cat umoare deslantuita…sa-i spuna cineva ca Romania e republica parlamentara si de-aia sunt atatea etape de adoptare a unei legi, ca sa se evite vreo „sincopa”, cum e aia de azi, oricum are niste demiteri urgente de facut, deja, s-a facut de tot rahatul (cu cate fake-uri scoate zilnic) si daca a venit cu „nucleara asta” sa acopere corul contestatarilor privind exportul de sclavi, parafat personal, mi-e groaza de ce-ar mai inventa, sa stoarca „emotie”, pentru a acoperi „nucleara” asta…

  3. Psd-ul are contract cu firma care produce franghie! Sasii din Ardeal sunt recunoscuti prin calitatea lor umană de a se sinucide! HINTĂ ( LEAGAN) SĂSEASCĂ! Prietenii stiu de ce!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998