CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Iohannis are probleme maxime. Noroc cu ajutorul dat de pesedisti

9 comentarii / 3943 vizualizări / 19 iunie 2019

Președintele Klaus Iohannis se află într-o postură deloc comodă înaintea marelui examen din noiembrie: arestarea inamicului public nr.1, Liviu Dragnea, și cumințirea bruscă a PSD l-a lăsat fără teme de campanie. Iar asta i se poate dovedi fatal în condițiile în care omul de la Cotroceni nu a avut – din comoditate cel mai probabil – altă temă în afara justiției în cei cinci ani în care a lîncezit la președinție. Norocul său că pesediștii fac tot posibilul să-l ajute.

Ce face un luptător cînd rămîne fără adversar? Riscă să dispară din prim plan.
Într-un episod celebru, Popeye îl bate atît de tare pe Bluto încît, speriat că l-a răpus, îi dă din propriul spanac ca să se mai întremeze. După ce JR a fost împușcat la finele sezonului doi, milioane de americani au scris, disperați, producătorilor: noi pe cine mai urîm?
Noroc că negativul nu murise, și spectatorii au avut parte de o ură sănătoasă, pe mai departe.
Iohannis are nevoie disperată să acopere marele eșec al moțiunii de cenzură, dar, mai ales, să deschidă noi fronturi de atac contra aceleiași ”ciume roșii”, că nu mai e timp să inventeze alta. Și doar nu credeți că se va reprofila la spartul tîrgului pe proiecte constructive. Prea multă bătaie de cap.

Azi, președintele a deschis un prim asemenea front. Ieșind la rampă cu teza reformării din temelii a sistemului de vot, el știe că alianța de la putere nici dacă ar avea cea mai mare deschidere și bunăvoință nu ar putea îndeplini pretențiile cotroceniste. Mai sunt două săptămîni din actuala sesiune și vine vacanța.
Cine să dezbată și cînd marile modificări cerute de președinte?

Desigur, prima întrebare ar fi de ce a așteptat Iohannis patru ani și jumătate ca să propună asemenea reformă în condițiile în care el însuși a ajuns președinte din cauza hibelor electorale, să le zicem?
Răspunsul e același ca și la întrebarea pe care o puneam ieri, anume de ce a tărăgănat Iohannis formularea întrebărilor la referendum? Pentru că avea nevoie să blocheze la maxim buna organizare a votului doar pentru a face tărăboi ulterior.
Așadar, pe fondul incapacității de a i se satisface pretențiile legislative, președintele va avea drept temă de campanie refuzul ”ciumei roșii” de a asigura condiții optime de vot pentru români, mai ales cei din diaspora. Și dă-i, și luptă.

Un al doilea front ar putea fi deschis peste cîteva zile într-un mod cu totul neașteptat. Remarcam recent ciudățenia amînării validării referendumului de către CCR, pentru data de 27 iunie, la o lună și o zi de la scrutin.
Ce s-ar întîmpla dacă CCR ar invalida referendumul?
Cine ar avea de cîștigat de aici?
Nu, nu PSD, în mod clar.
Ci Klaus Iohannis, care ar putea declanșa o întreagă campanie de înfierare a ceea ce el ar numi sfidarea a milioane de români care au votat la referendum, printr-o decizie arbitrară a cozilor de topor pesediste de la Curtea Constituțională bla-bla-bla.

„Ar fi minunat să îl invalideze și să îl repete, eventual, la prezidențiale, nu?” afirmă, cu pretins sarcasm, un lider al PLUS pe siteul partidului. În fapt, pentru adversarii PSD, chiar ar fi minunat.
Cu două asemenea fronturi deschise, Iohannis chiar ar putea intra mult mai relaxat în campanie, pentru că nu ar mai avea tolba goală.

E ciudată, în aceste condiții, pasivitatea aproape totală a PSD-ALDE, alianța lăsînd președintele să zburde și permițîndu-i să le facă agenda.

Sugestiv e anunțul precipitat al PSD, prin purtătorul de cuvînt Mihai Fifor, că are pregătit deja, în colaborare cu AEP, un proiect de lege privind modificarea legii alegerilor precum și anunțul constituirii unei comisii de anchetă privind posibila fraudare a alegerilor din 26 mai.

Întrebarea e de ce PSD a ieșit cu respectivele anunțuri abia după ce Iohannis s-a produs în toată splendoarea azi, la Cotroceni?
În loc să fie în ofensivă anti-cotrocenistă, PSD lasă impresia că e băgat în corzi și caută disperat ieșirea din ring.
De zile bune presa și reprezentanți ai societății civile produc dovezi concrete ale fraudelor de la alegeri, fără ca partidul de guvernămînt să aibă vreo reacție, afară de share-uri timide ale unor membri, pe Facebook, date respectivelor materiale.
Iar acum, brusc, descoperim după mesajul prezidențial că PSD chiar ia în serios respectivele acuzații și are de gînd să facă ceva.

În loc să atace dur și să pună pe tapet extrem de grava problemă a neregulilor de la vot, fără precedent în ultimul deceniu, PSD tace mîlc și schițează un gest timid abia după ce i se trasează sarcini precum școlarilor pentru vacanța mare de către dirigintele de la Cotroceni.

Dacă vine și a doua lovitură, dinspre CCR de astă dată, eventual chiar pe mîna judecătorilor desemnați într-o formă sau alta de către actualii guvernanți, PSD se poate împăca cu gîndul că i-a asigurat președintelui toată muniția necesară pentru postura de favorit la un al doilea mandat de trîndăveală la Cotroceni. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Un presedinte Pacalici si un electoarat care isi doreste sa fie pacalit.

 2. Cum procedeaza alte tari ( care nu au un sts, soft, tableta, etc) in privinta votului cetatenilor plecati prin lume? De ce nu ne inspiram din legislatia unor tari care chiar sunt democratice, nu ca noi care doar tinem democratia in gura, sa ne vada lumea, dar o scuipam pe jos la primul colt.

  • Care tari, mai doamna? Uzbekistan, Kirgizstan, Tajikistan si Turkmenistan?
   Sau poate Burkina Faso, Botswana ori Zimbabwe?
   Care tari nu au soft, tablet si sts?

   • Abureala! De unde sti tu cum este in Kirgizstan sau Burkina Faso, ai fost acolo?

   • Toate coloniile au soft, tablet si sts.

 3. […] egyetlen témája, amiben még valamennyire a talpon maradás és az aktivitás jeleit mutathatja Dragnea lecsukatása után: a diaszpóra. Ám amivel tegnap előjött, az is plágium! Az ALDE korábban beterjesztett […]

  • Maghiara e singura limba zisa indoeuropeana la care nu poti recunoaste niciun cuvant. Nimic nu seaman cu celelalte. Nici macar substantivul calitate, numit la fel in toate limbile cu exceptia maghiarei.
   Uite ce zice asta: „Agoston Hugo”. Toata lumea ii zice Victor Hugo numai ei se pun contra. Nu ma mira ca au cea mai ridicata rata de sinucigasi

 4. Am fost eu in Burkina Faso si e exact ca la noi, fasolezii voteaza intr-o veselie ce le trebuie francezilor, daca nu (adica daca se mai interfereaza vreun interes, sau fasolezii organizatori se revolta) iese razboi…STS au toti, poate nu atat de bine hranit si oricum neimplicat, legal, in alegeri…Acum eu inteleg ca l-ar servi pe Iohanis sa-si faca CCR treaba pentru care-o platim, dar nici nu vreau sa revad maltratarea Constitutiei numai sa iasa corect politic, ca pe vremea Basaului, ba chiar ma gandesc ca e singura cale de lamurit furaciunea de la referendum (ca asta e cheia, voturile in plus, apoi redistribuite ca indulgente securiste catre aserviti) si dupa mizeria aia din 2012 e o cale de a-si spala fatza constitutionala aceasta curte….Cat despre ocarelile puturosului de la Cotroceni, nu mai conteaza inca o salva, dupa ce i-au bagat in cap securistii ca basinile lui put a levantica, tot un drac, totusi nu cred sa mai candideze, sunt prea multe adunate si daca vine decontul, nu stiu daca exportul la Bruxelles il poate salva de trecutul rusinos…Ramane sa vedem cine castiga dintre cele trei puteri cuceritoare, sau, vor imparti Romania pe halci, s-o poata digera mai bine, oricum Iohanis e prea rudimentar, chiar pentru nemti…

 5. La ce presiuni au fost puși psditii prin malini boti prin dide și injuratorii și scuipătorii de la manifestația de la IS eu personal nu-i condamn , in locul lor as face o fenta laterala..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998