CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iohannis aruncă pisica moartă în Parlament

2 comentarii / 1407 vizualizări / 15 decembrie 2020

Pe 21 decembrie a fost convocat noul Parlament. De către Klaus Iohannis. Decizia a fost luată ieri. După ce, în prealabil, au eșuat negocierile dintre partidele frontului anti-PSD. Pentru că asta este realitatea. Există un front. După ce a eșuat și prima rundă de așa-zise consultări. Pentru că asta e a doua realitate. Consultările au fost false. Până una alta, Klaus Iohannis a decis să arunce pisica moartă în Parlament.
Parlamentul ar trebui, începând din 21 decembrie, să dezlege nodul gordian. Să creeze o majoritate acolo unde nu există o majoritate. Să construiască, prin negocierea funcțiilor în forumul legislativ, ceea ce nici cele trei partide, PNL, USR și UDMR nu au reușit să construiască la negocieri și nici președintele la simulacrul primei runde de consultări. Am spus prima rundă, pentru că va mai exista cu certitudine încă una. Poate chiar mai multe. Pe ce mizează Klaus Iohannis mutând jocul în Parlament?
Un nou Parlament nu poate funcțina decât cu o nouă structură de conducere. Modul în care este structurată conducerea în forumul legislativ nu poate fi decât expresia unor înțelegeri între partidele politice. Reprezentate prin grupurile parlamentare. Iar această structurare arată cum se așează raportul de forțe. Raportul de forțe se așează nu neapărat ținând cont de voința alegătorilor. El poate deveni o realitate paralelă. Cum așa?
Concret, cetățenii României, care s-au dus la vot în cel mai mic procent din istorie, au stabilit o ierarhie clară a preferințelor lor. În frunte fiind PSD. Pe penultimul loc, fiind revelația sezonului electoral, respectiv AUR. Iar pe tușă, cumva în lada de gunoi a istoriei, Pro România și PMP. Pentru că ALDE dispăruse cu anticipație. Al doilea semnal a fost dat de cetățenii care nu s-au prezentat la vot. Neobișnuit de numeroși. Aceștia l-au sancționat pe președinte. Din această perspectivă, semnalul ar trebui să fie clar. Klaus Iohannis a greșit în mod grav implicându-se activ, violent și fățiș în campania electoală, transformându-se în propagandistul unui partid politic, PNL, și încălcând astfel grav Constituția, și, ca urmare, în perioada următoare, ar trebui să stea cuminte în colțul lui. La Cotroceni. În timp ce frontul anti-PSD, iată, al doilea semnal, ar trebui să o lase mai moale cu teza scoaterii socialiștilor din istorie. Și să învețe principala lecție a democrației. Care ne spune că puterea se împarte.
Puterea nu se împarte oricum. Puterea nu se împarte după mintea și după dorința liderilor vremelnici de partide, care se aliază, se ciorovăiesc sau chiar scot cuțitele lungi de sub masă. Puterea politică se împarte într-o democrație, mai ales imediat după alegeri, așa cum au hotărât cetățenii care au votat. Altfel se declanșează o criză. Și, mai devreme sau mai târziu, se ajunge la alegeri anticipate. Când nu se știe ce se va mai întâmpla.
Președntele a aruncat pisica moartă în Parlament, în speranța că acolo reprezentanții partidelor politice, simțind mirosul cașcavalului, se vor înțelege cumva. Să vedem însă cum. Intenția celor trei partide care ar vrea să se coalizeze, dar încă nu s-au înțeles cum, este ca în Parlament să pună mâna pe cele mai importante funcții. Dacă se poate, chiar pe toate. Începând de la președinția Camerei Deputaților și Senatului. Vom asista la una sau mai multe tentative, care vor viza excluderea PSD de la împărțirea funcțiilor. Ceea ce va provoca un uriaș scandal politic. Începând chiar de la amenințarea formulată de Marcel Ciolacu conform căreia, în această eventualitate, PSD ar putea boicota Parlamentul. Furtuna va reverbera și în rândul alegătorilor. Care, furioși, s-ar putea să ridice baricade în marile orașe. În fine, ea s-ar putea internaționaliza. Pentru că statele democratice nu sunt dispuse să înțeleagă cum este posibil ca un partid care a câștigat alegerile să fie scos în afara jocului.
În fine, AUR pune paie pe foc. Reprezentanții săi anunță că, indiferent de situație, vor iniția procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Urmată de o procedură de demitere prin referendum. Și asta în doar o săptămână. O săptămână începând de când? Începând din momentul în care noul Parlament devine funcțional. Iar motivul este că președintele Klaus Iohannis a încălcat repetat Constituția în campania electorală, transformându-se într-un fel de Lukașenko, președintele debarcat al Belarusului.
Să admitem prin absurd că înțelegerile care nu au funcționat în cele două runde de negocieri oficiale între PNL, USR și UDMR vor funcționa pe parcursul împărțirii funcțiilor în Parlament și după. Și că, pornind de la această bază, pe parcurs sau după 21 decembrie, Klaus Iohannis ar fi capabil să desemneze un candidat de premier capabil să aglutineze o majoritate în Parlament. Admițând că așa se va întâmpla și că noul premier va fi tot un taliban anti-PSD, nu se rezolvă nimic. Pentru că va fi greu să formeze un Guvern care să aibă o majoritate solidă și de durată în Parlament. De fapt, ne aflăm într-o situație tipică, în care, până la urmă, fără participarea unui partid nu poate fi creată nicio majoritate stabilă. Iar acest partid este AUR. AUR și pentru unii, și pentru ceilalți. Numai că George Simion este până una alta ferm. Nu este dispus să se alieze cu niciuna dintre părți.
Așa că nu este deloc exclus ca pisica moartă aruncată de Iohannis în Parlament să rămână tot moartă. Și atunci, cu mic cu mare, români și neromâni, cu toți ivom constata că președintele României a generat o criză politică de toată frumusețea. Numai bună într-un moment dramatic, cum este cel traversat de România. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Ce mai conteaza? Oricum suntem pe tobogan. Cu viteza mai mica sau mai mare, nre ducem la vale……

  2. Autorul bate campii si ne ia de prosti. Auzi la eel teorie, cica puterea se imparte in parlament. Bre nea mestere, dupa alegeri, in parlament se impart doua ape, PUTEREA si OPOZITIA.

    Stiu ca ti-e draga pesedeaua dar nu ne aburi pe noi cu teorii de doi lei vechi. PSD trece fie in coalitia de guvernare (la putere) fie in opozitie, simplu. Dar matale esti smecher de doua ori, pentru ca treci sub tacere faptul ca pesedeaua nu are si mai mult ca sigur nici nu va mai avea vreodata acces la putere. Pur si simplu nu poate scapa de mirosul de cocleala de la mustatea lui Gragnila Berbeleac. De aici si scorneala cu puterea care se imparte.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998