CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Iohannis calca in picioare MCV si C.E.: procurorii respinsi de CSM – numiti in functii

7 comentarii / 4615 vizualizări / 20 februarie 2020

Raportul din anul 2018 al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) solicita răspicat autorităților din România, începînd cu președintele, să respecte avizele CSM. Azi, Klaus Iohannis a semnat numirile în fruntea marilor parchete împotriva avizelor CSM, încălcînd grosolan cerințele MCV.

Ce spunea Comisia Europeană în raport:

”Concentrarea puterii în mâinile ministrului justiției a fost evidențiată și de decizia ministrului de a propune numirea unui nou procuror-șef al DNA, în pofida unui aviz negativ din partea CSM(s.n.), care invocat faptul că multe dintre criteriile esențiale nu erau întrunite de către candidat. Aceste evoluții au, de asemenea, consecințe asupra ireversibilității luptei împotriva corupției.
DNA a constituit o țintă predilectă în ceea ce privește exercitarea unei presiuni de natură să aducă atingere independenței sale. Pe lângă criticile dure în spațiul public și în mass-media formulate de politicienii de rang înalt, faptul că atât în revocarea procurorului-șef în funcție al DNA, cât și în propunerea de numire a unui nou procuror-șef al DNA nu s-a ținut seama de avizul negativ al CSM (s.n.) a generat serioase îndoieli cu privire la acest proces(…)

Pentru remedierea situației, se recomandă următoarele măsuri:

Legile justiției:
Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor (s.n.) sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017(…)

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situația și va efectua o evaluare a acesteia înainte de încheierea mandatului actualei Comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a repune procesul de reformă pe calea cea bună și pentru a reintra pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se menționa în raportul din ianuarie 2017”.

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de 3 ani; în funcția de procuror șef al DNA lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani și în funcția de procuror șef al DIICOT a Georgianei Hossu.

Gabriela Scutea și Georgiana Hossu au primit aviz negativ de la CSM.
Ignorînd total CSM, Klaus Iohannis s-a șters azi pe pantofi cu raportul MCV și cu recomandările forurilor europene privind numirile din justiție.
Va reacționa Bruxellesul?
Va protesta ambasada Suediei?
Se va umple Piața Victoriei de tefeliști furioși?
Sau, mai previzibil, va fi liniște deplină, pentru că normele statului de drept sunt valabile și trebuie respectate doar cînd e stînga la putere? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Soluția Democratică și Constituțională, ar fi, în mod cert, Suspendarea lui K.W.I.
  Totodată, ar ramâne și ca un reper clar: Așa, NU!
  Dar, trebuie să fim realiști: RO, ca Stat Suveran, de pe la T.B. încoace, nu mai există!
  K.W.I. este “produsul” cercurilor de interese externe și interne, masiv „votat” de Popor (>65%)
  în chiote și jocuri de bucurie…
  Așa încât, “la nevoie”, va fi apărat cu îndârjire, cu toate mijloacele, inclusiv “specifice”.
  Ca și Băsescu în 2012, care, cu sprijinul “Partenerilor”, ne-a tras “un cap în gură” tuturor,
  românii primind o aleasă lecție despre “adevărata democrație”, “puterea votului liber” etc.

  Nădejdea ar rămâne tot la înțelepciunea poporului, la alegerile din vară/toamnă dar…
  Pe cât se pare, “anumite cercuri” și-au securizat bine toate căile prin care Poporul să mai
  poată înțelege ce vrea, sau să-și mai spună, vreodată, în mod liber, cuvântul!

 2. urmeaza….lectia Presedintelui!!!!!

  • Tot retardat rămâne.

 3. Hiosu e ametita aia harnica, degraba negociatoare cu partenerul pentru punerea in scena a panaramei de la Caracal, iar Scutea e semnatara, in fals, a primului protocol cu SRI si sluga disciplinata a Kovesoaiei pe linie securistica…E doar oficializarea privatizarii justitiei, pe partid…Cand s-a propus scoaterea din pixul presului a numirii magistratilor si lasata la autoritatea CSM-ului, insusi CSM-ul s-a isterizat, ca el vrea „independent”, sub fusta prezidentiala, de au iesit zombalaii in piata si „luminile” magistraturii pe scari de instante, ca trotuarele erau ocupate…Daca nema putirinta, ce mai chichirez galceava?!
  P.S. Se uita populimea si se cruceste de ce nesatul e Iohanis, cum de-si cadoriseste el din sangele poporului toti apropiatii , il compara cu Ceausescu (de unde iese mototolit rau!) si asteapta noua „mutare” (de la mut…)…Pai, pana se limpezesc ei, eu cred ca o sa fie prea tarziu…asta nu mai recunoste de multa vreme nicio autoritate in stat, se substituie si Parlamentului si Executivului si Justitiei…el negociaza pe bani multi cumparari de rable si pierde, tot singur, dar in numele nostru, orice speranta de diplomatie si alianta, la fel, orice avantaje economice…cand o sa hotarasca impartirea tarii in zone frecvetabile si in altele cah (asa cum a impartit ministrul lui, Costache, pacientii), cu aruncarea acestor zone in sfere diferite de influenta, o sa para o urmare fireasca a „politicii” lui…n-o sa avem nici pe cine sa impuscam (de justitie e greu sa mai vorbesti in tara asta..:), ca va fi plecat in vacanta…

 4. iohannis 66%. caz inchis

  • L-o fi votat lumea sau STS-ul pentru o Românie normală.
   Cine s-ar fi gândit, în afară celor care au cu ce, că Iohannis este doar o târâtură șantajată a Securității?

 5. Daca numirile erau facute de PSD, vai ce era la gura lui! Invoca comisia de la venetia, GRECO, PECO, CJUE mue si alte ue. Facea sesizare la CCR, anunta CE ma rog. Asa, tot ceea ce a fost interzis PSD are voie ciuma galbena. Curat constitutional……

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998