CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Iohannis – Ciuca, o relatie suspect de strinsa. Premier si viitor lider al PNL?

12 comentarii / 5785 vizualizări / 10 decembrie 2020

Cariera din ultimii ani a premierului interimar Nicolae Ciucă s-a împletit suspect de mult cu cea a lui Klaus Iohannis. De la alegerea sa ca președinte, Iohannis s-a îngrijit atent de cariera și ascensiunea generalului pînă la punctul în care acum doi ani a explodat informația că acesta ar putea prelua conducerea PNL. Din anumite motive, pare că manevra a fost atunci amînată; să fi venit, în fine, momentul potrivit? Să fie Ciucă, totuși, varianta reală de premier a lui Iohannis și, mai apoi, de lider al PNL în locul unui Orban aflat deja pe derdeluș?

Să amintim cîteva fapte.

Unul dintre primele documente pe care și-a pus semnătura Klaus Iohannis după alegerea ca președinte, în 2014, a fost numirea lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major General, la doar o săptămînă după depunerea jurămîntului.
Mai mult, pe 5 ianuarie, președintele a ținut să asiste personal la ceremonia instalării lui Ciucă.
După alte cîteva zile, avea să-l ia cu el la Bruxelles, în prima sa vizită externă ca președinte, la o întîlnire cu Doland Tusk, președintele Consiliului European. După alte cîteva zile, Iohannis și Ciucă participă împreună la antrenamentul misiunii Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada”, care urmează să plece în Afganistan, șeful statului luând masa cu militarii, la popota unității, unde a mâncat ciorbă si mâncare de fasole.

A urmat o perioadă extrem de fastă pentru Ciucă, marcată de vizite externe grele în SUA ori Germania, și de o relație extrem de bună cu palatul Cotroceni.
În aprilie 2017, generalul intră în conflict major cu PSD după ce anunțase înainte de finalizarea procedurilor de rigoare o achiziție importantă de rachete americane Patriot, însuși Liviu Dragnea ieșind cu critici publice dure la adresa capului armatei.
Vorbind de proceduri, însă, să amintim că în toamna lui 2018, generalul Ciucă se lăuda cu nenumăratele proceduri de achiziții militare de tip guvern-guvern, adică fără competiție de piață, ci doar prin discuții politice. Și cînd pomenim de guvern, e vorba cel mai adesea de cel american.

Cîteva săptămîni mai tîrziu avea să izbucnească un scandal politic monstru, care l-a avut în epicentru pe Nicolae Ciucă.
Pentru că mandatul de șef al Statului Major General al lui Ciucă expira în decembrie, ministrul Apărării a înaintat Cotrocenilor propunerea de succesor, dar Iohannis a refuzat numirea într-o ședință a CSAT, fără să ofere cea mai măruntă explicație.
Mai mult, pe 28 decembrie, președintele a convocat o nouă ședință a CSAT după care a semnat un decret de prelungire cu un an a mandatului lui Ciucă.

A izbucnit instantaneu jihadul, mai ales că prelungirea trebuia propusă de ministrul Gabriel Leș.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că s-a produs un conflict constituțional, în PSD a început să se vorbească de suspendarea președintelui, scena politică s-a împărțit în susținători și adversari ai deciziei lui Iohannis, președintele CCR a avertizat că armata s-ar putea face praf într-un asemenea conflict, s-a încercat blocarea apariției decretului în Monitorul Oficial șamd.

În ianuarie anul trecut, MapN a trimis o sesizare președintelui în care îi cerea anularea decretului de prelungire a șefiei lui Ciucă și, în paralel, a făcut o plîngere la Curtea de apel București care, la rîndul ei, a sesizat Curtea Constituțională. Peste tot zburau acuzații și cereri de demisii.
Era și firesc, fiind prima dată în ultimele decenii cînd o armată din NATO rămînea temporar fără conducere.
În aprilie, președinția cîștiga procesul și Ciucă era repus în fruntea armatei, dar în aprilie, altă bombă: CCR decidea că sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul unui articol al Legii privind organizarea şi funcţionarea MApN este neconstituțională.
În octombrie, generalul Nicolae Ciucă trecea în rezervă și intra în guvernul Orban, ca ministru al Apărării, primul militar în această funcție de după 1994.
O numire care a stupefiat pe mulți, pe bună dreptate.

Cu adevărat spectaculos e altceva.
În cursul anului 2018, au izbucnit informații în media conform cărora generalul Nicolae Ciucă este foarte tentat de o carieră politică, așa că va trece în rezervă și, foarte probabil, va fi plasat la conducerea PNL.

În iunie 2018, Ciucă a dezmințit categoric interesul pentru politică, tocmai pe fondul acestor informații, declarînd, într-un interviu:

„Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.

Ciucă mai explica faptul că intrarea sa în politică ar fi fost un zvon care „întâmplător sau nu, a ajuns să fie transmis dintr-o parte în alta”.

În decembrie 2018, însă, fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu, un apropiat al lui Ciucă și vicepreședinte, pe atunci, al Parlamentului European, făcea o afirmație publică explozivă, conform căreia mandatul lui Ciucă la șefia SMG fusese prelungit cu un an tocmai pentru a nu prelua șefia PNL.

”Mă întreb dacă, până la urmă, prelungirea – în afară prevederilor legii – a mandatului dlui G-ral Ciucă nu are de-a face cu informațiile circulate în presă cum că ar putea prelua șefia PNL după ieșirea din Armata … Ori singură modalitate ca acest lucru să nu se întâmple, încurcând socotelile ”liberalilor patrioți” într-un an electoral important, era tocmai … prelungirea mandatului lui la comandă Armatei? (O fi vreo cameră la portița secretă a Cotrocenilor, să vedem dacă nu cumva or fi utilizat-o zilele astea niscaiva ”liberali patrioți”?) Iar dacă această ”școală de gândire” se dovedește până la urmă corectă, emiterea și publicarea decretului de prelungire, în deplină cunoștința de cauza că acest lucru este ilegal, nu este oare o modalitate prin care se împăca și capra și varză: Cotrocenii cedează la presiunea “liberalilor patrioți”, însă, ghinion, CCR declară prelungirea neconstituțională? Și atunci, cine ia leapșa până la urmă?”, scria pe Facebook Ioan Mircea Pașcu.

Fără îndoială, fostul ministru, cel care l-a trimis cîndva pe Ciucă la Kandahar, știa mai multe decît spunea. E clar că existase un plan în anumite sfere pentru aducerea lui Ciucă în poziții politice importante, plan care, din motive bine determinate, fusese abandonat în așteptarea unui moment mai propice.

La doar un an după jurămintele de om cu onoare militară ale generalului că nu trece în rezervă și nu intră în politică, ghici: a trecut în rezervă chiar de Ziua Armatei și a intrat în politică. Ministru, parlamentar, premier interimar.
Și, am paria noi, viitor premier plin și președinte al PNL.
De ce să fi fost anunțat Florin Cîțu drept propunere de premier a PNL, aprobată, zice-se, și de către Iohannis?
O explicație foarte fezabilă e că s-a dorit protejarea lui Ciucă de un fenomen care nu se întîlnește des la desemnările de premieri.

Mai precis, durata foarte lungă de la desemnare pînă la validarea în parlament.
Actuala conjunctură face ca noul parlament să se reunească cel mai probabil abia luni, 21 decembrie, cînd expiră mandatul vechiului parlament. Validarea noilor parlamentari va mai dura și ea 2-3 zile, dacă nu chiar mai mult, pentru că ar putea exista mai multe contestări ca oricînd ale unor candidaturi.
Viitorul guvern va fi validat undeva între Crăciun și Revelion.
Pînă atunci ar fi fost un timp suficient pentru ca Nicolae Ciucă să fie, cum se spune, ciuca bătăii și să i se răscolească tot trecutul.

Așa, toți ochii sunt pe Florin Cîțu.
Cel care deja știe procedura: peste vreo două săptămîni, la fără cinci, va anunța că renunță la mandat.
Lăsînd loc noii vedete a politicii, filo-americanul Nicolae Ciucă.

Nu de alta, dar odată cu validarea lui Biden pe 16 decembrie, America va reintra puternic în jocul geopolitic. Iar în cazul în care unii se întreabă dacă neamțul Klaus Iohannis ar fi gata să facă un pas dinspre Berlin spre Washington, am spune că deja a făcut-o, de vreun an și mai bine încoace. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Si totusi, demisia lui Orban ramane inexplicabila, dpdv institutional. Sa spunem ca rezultatul alegerilor a fost nesatisfacator pentru PNL. Atunci de ce nu a demisionat din functia de sef al PNL? Ce treaba a avut PM in organizarea alegerilor?
  La fel si in cazul declaratiei hazardate pana la penibil, in seara zilei de 6 decembrie cum ca PNL a castigat alegerile pe care le-a pierdut. La fel, de ce nu ademisionat ca lider al PNL?
  Dar has sa presupunem ca nu a facut-o de nesimtit. Atunci de ce a demisionat din functia de PM?
  E clar ca in realitate Ludovic Orban nu a demisionat ci a fost demis de catre KWI. Dar oare de ce, cu ce scop? Si mai ales, de ce atata graba? Presedintele putea sa o faca oricand in cca 2 saptamani.
  Singura explicatie este ca presedintele a gandit o mutare in fata, luand practic PNL-ului conducerea guvernului, chiar si interimar, cu scopul de a-si face viata cat mai usoara la nominalizarea ministrilor din noul cabinet. Practic, KWI vrea sa joace distrugator si sa nu mai permita clientelei profitoare a PNL accederea la pozitii guvernamentale, trimitandu-si in guvern, el, oamenii sai de incredere. Singura aparare a PNL ramane votul in parlament, insa in cazul caderii la vot a propunerilor si prelungirii procedurii, guvernul este in mana presedintelui si timpul trece in favoarea lui. Deja Maciuca da oamenii lui Orban afara din guvern. In relatia cu parlamentul, fireste ca biciul dresorului e tot in mana lui KWI, pentru ca, nu-i asa, care parlamentari ar risca o dizolvare a parlamentului acum cand tocmai s-au vazut alesi?
  Asadar, in concluzie, viitor PM al Romaniei, gealul Ciuca.
  O solutie mai mult decat promitatoare pentru Romania.

  • KWI dorește să dea partidul pe mâna celor pe care-i plimba cu mașina când vindea copii.

   Prostovan mai ești, securistule, cu labele astea securiste, forte!!! :))))))))))))

   Cum să aduci un ciucurel de armată, o cârpă de șters bocancii americanilor, în fruntea unui guvern și, comedie, în fruntea PDL-SRI, partidul mafiei securiste???

   Sunteți niște panarame securiste. Urmează MUILE!!!! :)))))))))))))))

 2. Adevarul ca nu mai merge cu gastile puse la ingrasat din banii publici. Nu prea mai tine cu pleaca ai vostri, vin ai nostri. Iapa e prea slaba ca sa mai traga la caruta.

  Cu un militar in fruntea guvernului nu prea le va mai tine.

  • Ciuca a fost pe picioarele lui când stătea pe budă, în rest a fost cârpuța americanilor.

 3. Ca de obicei, ne impiedicam in judecati de valoare nula…la fel cum eram siguri ca romanii sunt crestini ortodocsi, practicanti cam 85%, ca asa au declarat la recensamant…cat de cre(s)tini sunt, s-a vazut la referendumul pentru familie, cand au refuzat sa se pronunte, numai pentru ca au aflat ei de pe FB ca „scapa Dragnia de puscarie”, asa ca au aruncat ei, imaculatii, cataroaiele…cand copiilor li se va aplica noua programa progresisto-transgenderista de educatie se vor aoli pana o vor inghiti si pe asta „sa fie in randul lumii”…De vreo trei decenii tot mestecam tampenia cu „armata in topul preferintelor romanilor”…pai, romanul a ramas la modelul cazon al lui Ceausescu, la aspirationalul venitului sigur, la cercul de interese pe care-l presupune ierarhia militara si pentru asta e in stare sa faca eforturi (financiare!!!) care contrazic flagrant ideea ca armata ar fi incoruptibila (de fapt, in armata chiar functioneaza un mercurial al gradelor, functiilor si deplasarilor externe)…in legatura cu mentalitatea ca „armata te face barbat”, chiar daca au ramas unii repetenti inca din anii 60, la ultimul referendum pentru schimbarea Constitutiei, voturile masive au fost tocmai pentru ca se promitea eliminarea stagiului militar obligatoriu (in realitate, doar suspendarea lui). Asa ca, daca romanul isi imagineaza ca vine armata si face ordine, sa-si aminteasca si scandarile de succes „IMGB face ordine” si sa fie sigur ca rezultatul va fi acelasi…nicio institutie din Romania nu e mai presus decat poporul care-o sponsorizeaza, aceleasi interese, aceleasi cumetrii…aceeasi deprofesionalizare…e adevarat, totusi, ca in cazarma ierarhiile mafiote sunt mai respectate si incompetentii in haina militara au, din nefericire pentru noi, acces facil la arme…Cocotzarea unui racan in fruntea guvernului e doar inceputul dictaturii personale manifeste a lui Iohanis, armata care va asigura terorizarea populatiei e, totusi, o urmare fireasca a armatei de procurori cu biblia pe capota….daca lui Ceausescu ii reusea mitingul, cam asta urma sa traim…recuperam..
  P.S. Ati auzit de vreun audit, de vreo Curte de Conturi, de vreun Corp de Control care sa fi cercetat achizitiile de ruginaturi de la casarea greilor NATO, ori despre angajarile, pe cumetrii, despre distrugerea uzinelor care fabricau armament, ori despre soarta bunurilor de pe inventar – inclusiv unitati militare – si imprastiate pe la clientela politica…ii intreaba cineva pe generalii decorati de vanzatorii de arme iesite din garantie si multilaudati de presa balosinda la epoleti, cum de-au murit militarii nostri, ce faceau ei acolo si daca masinile de lupta, adevarate sicrie. erau conforme cu misiunile?! Despre cat de pregatiti pentru mercenariatul care a devenit noua doctrina militara a patriei, n-are rost sa mai intrebam…bine ca „vine armata sa faca ordine”…chiar ca suntem un popor de idioti, stia Tutea ce spune!

 4. Militarii care mai scriu pe net spun ca nu pot obtine un grad mai mare decat caporal decat daca stiu limba engleza si semneaza cu CIA. Nu vi se pare plauzibil si normal? Generalii din Armata romana de dinainte nu cunosteau limba rusa si semnau cu GRU ? Armata romana va face ordinea ceruta de americani. E simplu!

  • Tineretul puțulos poate aprecia pozitiv slugărnicia față de americani, însă contribuabilul român este jupuit de firmele acoperite ale CIA, prin achiziție directă de fier vechi sau de căcat umflat pe hârtie. Miliarde de dolari se scurg anual din bugetul guvernamental pe semnătura unui bombițe ciobănești de tip Ciucă.

 5. validarea lui biden nu exista. trump va depune juramantul pe 20 ianuarie. iar ciuca e apropiat de america lui trump, zuckerman etc. o confirmare ca iohannis stie ca trump e presedinte reales. nu biden , care e presedinte ales doar in mintea corupta a presei americane. sa ne uitam la legislaturile americane din statele cu miza care vor trimite electori pro-trump, nu ai lui biden, pentru ca acolo s-au produs fraude uriase cu votul prin posta. vezi giuliani, powell si procesul de la curtea suprema a SUA.
  concluzie: tot trump e presedinte in urmatorii 4 ani.

  • Singurul beneficiu rămâne sărăcia și jegul tău. România cumpără fier vechi de miliarde. Fii fericit, prost ești!

  • Mai manca-ti-as! Ai dat-o la întors Bates? Nu mai ești cu globaliștii?
   Ce ai pățit? Te-a tăiat verișoara de la porție? Ai avut gripa chinezeasca?
   Sau ai intrat in anul morții și ti-a venit mintea la cap?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998