CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iohannis da un mesaj lumii intregi: Romania e neguvernabila

10 comentarii / 22834 vizualizări / 22 ianuarie 2017

Ziua de azi, 22 ianuarie 2017, va rămîne în mod categoric în istoria României drept cea a unui gest fără precedent de la cel mai înalt nivel, unul stupefiant, greu explicabil și cu consecințe dintre cele mai serioase. Ziua cînd președintele României a coborît în stradă la un miting neautorizat, pentru a protesta față de măsurile guvernului (!!!)

La ora cînd în Bulgaria vecină avea loc ceremonia de instalare a noului președinte, presa internațională se confrunta cu o imagine-șoc din țara noastră: Klaus Iohannis, șeful statului, a ieșit în stradă ca să protesteze la un miting neautorizat față de preconizata măsură a grațierii unor condamnați.

În mod categoric, dreptul la proteste de stradă e unul sacru în democrație, e chiar un mijloc important de menținere a ei. Chiar și neautorizate, mișcările de protest își au locul și rostul lor; cînd oamenii ies în stradă spontan înseamnă că le-a ajuns, poate cuțitul la os.

Dar, ca un șef de stat în persoană să se alăture unor asemenea proteste și să înjure guvernul de la nivelul străzii, asta nu mai e, cum spun deja o droaie de comentatori în media, o lovitură de stat.

Asta e o lovitură cumplită administrată statului!

Este un gest prin care se transmite lumii întregi mesajul că România nu mai este guvernabilă, că punțile între autorități au fost rupte catastrofal.

”Am venit aici, în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi” a declarat președintele în mijlocul mulțimii.

Cîteva zeci de minute mai tîrziu, el a postat pe Facebook imagini cu el însuși în mijlocul protestatarilor, ca să se asigure că mesajul său ajunge la cît mai mult lume.

Ulterior, președintele s-a urcat în mașină și a pornit spre guvern, în paralel cu protestatarii.

Cuvintele sunt incapabile să descrie situația.
Un președinte de țară nu coboară în stradă între manifestanți deja furioși pentru a-și manifesta indignarea și a instiga contra unei puteri a statului.
Un președinte cheamă la dialog, face apel la rațiune, mediază între politicieni, între instituții, apelează la mijloacele constituționale pentru a restabili ordinea și calmul în politică. Se adresează țării, cu moderație și înțelepciune, de la tribuna Cotrocenilor.
Un președinte de țară nu face pasul către lupta de guerrillă.

S-au răsturnat lucrurile: în 1990, președintele chema minerii contra manifestanților neautorizați din Piața Universității.
Azi, manifestanții neautorizați cheamă președintele contra ”minerilor” de la PSD.

Ce urmărește, oare, Klaus Iohannis?
E întrebarea momentului.

Una cu un răspuns foarte dificil.

În mod normal, discuția despre suspendarea sa devine inevitabilă.

Conform Constituției, articolul 80:
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

După cum se vede, președintele nu mai e mediator, ci instigator, nu mai veghează la buna funcționare a autorităților publice, ci devine, el însuși, o problemă pentru autorități, prin participarea și încurajarea unei manifestații neautorizate, egală cu tulburarea ordinii publice.

De ce ar vrea Klaus Iohannis să creeze și să escaladeze un conflict violent cu puterea legislativă și executivă, dominată de PSD și ALDE, într-un moment – după alegerile parlamentare – cînd spiritele, în general, mai degrabă se liniștesc pentru o anume perioadă de grație, fie ea și de maxim șase luni?

La ce i-ar servi să forțeze o suspendare, chiar presupunînd că va rămîne pe post și după referendum?
La ce i-au folosit suspendările predecesorului său?

O explicație de altă natură ar putea veni analizînd atent evenimentele din ultima săptămînă.

Unele extrem de stranii.

Marți, să ne amintim, președintele a ieșit la rampă cu anunțul trecerii în rezervă a lui Coldea, după care a ținut un discurs de-a dreptul neașteptat, în care părea să întină o mînă caldă partidelor parlamentare pentru a lucra împreună la legile siguranței și ale justiției.
Miercuri, sosit în ședința de guvern, președintele declară că e mulțumit de activitatea tuturor miniștrilor și că e o onoare și o plăcere să fie în mijlocul lor. Apoi, vorbește despre cei doi elefanți, ordonanțele privind grațierea și legile justiției, dar o face precaut și fără intenția manifestată de a provoca guvernanții. Maximum de recomandare e cea privind prudența și transparența în abordarea modificărilor legislative.
Tot miercuri, Iohannis are o întîlnire cu ambasadori străini acreditați la București, un prilej excelent, de regulă, pentru a da anumite semnale externe contra opozanților politici. Nici vorbă de asta. Iohannis ține un discurs mai mult decît cuminte, ba chiar amintește că România are un nou Parlament și un nou Guvern, rezultate în urma alegerilor din decembrie 2016. Șeful statului a punctat că alegerile s-au desfășurat în cele mai bune condiții din punct de vedere democratic și al organizării. De asemenea, președintele a subliniat ca pe un fapt pozitiv că niciun partid extremist nu a intrat în Parlament, ceea ce demonstrează în mod elocvent maturitatea societății românești.
Nimic rău despre ”penalii” de la PSD și ALDE, deci.

Pînă în acest moment, pare că ne așezăm pe o nouă axă a colaborării între instituții.

După care, brusc, totul se schimbă dramatic.

Vineri, Klaus Iohannis se răsucește radical și cere Guvernului retragerea totală a ordonanțelor de urgență, într-un mesaj publicat pe Facebook.
El cataloghează proiectele respective ca fiind „neavenite, inacceptabile”, părînd a fi făcute cu dedicație și în condiții de „totală netransparență”.
Sîmbătă, pune sare pe rană cu o declarație ”cu bătaie” despre incendiul de la Bamboo: ”Am trecut pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol”.

Iar azi, lucrurile sunt împinse la limită, prin ieșirea în stradă, alături de manifestanți furioși și prin îndemnul la revolte contra ”penalilor” de la PSD.

Ce să se fi întîmplat la jumătatea săptămînii, de a determinat schimbarea radicală a președintelui?

Nu știm cu precizie.

Pe tărîmul speculațiilor plasîndu-ne, am putea remarca lovitura încasată miercuri seara de către președinte în urma respingerii cererii de amînare a celebrului proces cu casa luată prin fraudă.
O decizie care îi apropie foarte mult funia de par.

La fel, putem contabiliza celebrul scandal al participării lui Liviu Dragnea la ceremoniile instalării lui Donald Trump ca președinte, participare contrapusă de presa de casă pesedistă șederii acasă a lui Iohannis.
Cu toate precizările – cam inflamate – făcute de președinție într-un comunicat, impresia care s-a creat e că Dragnea a dat, totuși, o mare lovitură de imagine.

Să fi fost acestea două niște evenimente care să-l fi cătrănit atît de tare pe președinte încît s-a enervat și a reacționat pe măsură?
Să fie vreo legătură între straniul incendiu de la Bamboo, organizarea ”spontană” a protestelor din această seară și ieșirea președintelui?

Probabil că un răspuns ferm nu vom avea prea curînd.
În lumina celor întîmplate astă seară, însă, mîine, cel tîrziu, vom avea un răspuns ferm la o altă întrebare.
Una extrem de importantă, care frămîntă, deja, tot mai mulți oameni.

Este PSD un partid de mămăligi?

Asta, pentru că mîine, liderii partidului au obligația, dacă nu de a decide suspendarea președintelui pentru gestul din această seară, atunci măcar de a dezbate această temă la modul cel mai serios, într-o ședință de urgență.

Altfel, vom avea dovada limpede că PSD a obținut în decembrie o victorie, dar nu știe ce să facă cu ea. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. […] Text: inpolitics.ro […]

 2. Ca a facut o prosite cat casa, e evident. Daca PSD avea nevoie de un motiv sa il suspende, elefantul le-a iesit in intampinare si le-a oferit motivul perfect. L-or fi sfatuit aceiasi binevoitori care l-au invatat pe Nea Nicu sa cheme oamenii in piata pe 21 decembrie?

 3. In sfirsit!. Am gasit råspunsul. Dupa ce Iohaniss a coborât in stradå imbracat in rosu, lumea a inceput sa strige din rårunchi: Ciuma rosie!, Ciuma rosie!, Ciuma rosie!.
  In sfirsit m-am dumirit: CIUMA ROSIE se ascunde la Cotroceni!!. ACUM trebuie sa o scoatem REPEDE de acolo si sa o dåm pe pustii pentru totdeauna!.

 4. Tare, tare de tot , revelatia de mai sus. Bravo! Am râs cu poftă. Cred ca imi v-a merge bine astazi. Multumesc!

 5. @ Un Român- cred că î-ți v-a merge bine astăzi, dar cu gramatica Nuți v-a merge bine ni-ci o dată. Miau căzut părul, zi-se mâța.

 6. Eu cred ca cineva l-a convins pe dnul presedinte ca cei doi pesedisti s-au dus la Inalta Poarta ca sa obtina OK-ul pentru mazilirea lui. Stiti cum se obisnuia: venea trimisul sultanului si ii punea naframa neagra pe umar, dupa care gadele ii taia capul.

 7. pesedistii, varza ca de obicei. analizand prezenta la vot in noiembrie 2016 rezulta urmatoarele: psd are acelasi numar votanti ca la alegerile locale, usr la fel (aduna toti candidatii independenti din marile orase care apoi s-au inscris in usr si au candidat ca parlamentari), doar pnl a pierdut votanti. din cauza ca iohannis si pnl au fost mamaligi si nu au avut mesaje de mobilizare a prorpriilor votanti. victoria psd e de fapt pe baza greselilor pnl, nu a maririi mumarului de votanti.
  ticalosia psd-ului de a pune pe ordinea de zi suplimentara amnistia si gratierea, cu textul ordonantei precizand clar data pana la care se face amnistia ca fiind 18 ianuarie, sugereaza ca vroia sa o dea atunci. foarte bine, asta face ca iohannis sa fie intr-o situatie win-win: psd retrage proiectul, iohannis creste in sondaje. psd da amnistia si gratierea, iohannis castiga si al doilea mandat.

  ciuma rosie, in loc sa guverneze, a hotarat ca primele masuri pe care le da sa fie amnistia si gratierea. pentru ca in sangele penalilor socialisti e furtul. psd-isti sunt prea prosti ca nu isi dea seama ca actiunile astea confirma ca psd e format din hoti.

 8. ce o sa ma bucur cand klemm, cu binecuvantarea lui trump, o sa fie si mai dur fata de penalii din politica decat anul trecut

 9. domnule b.t.iacob sunt din galati,am fost la miting in orasul nostru rosu,nechemat nici de sri,nici de soros,nici de iohannis,de nimeni!nu am strigat jos guvernul,dimpotriva,precum am spus si unora care filmau(parca antena 3)sa dea legile pe care doresc sa le dea, prin parlament!!!au majoritate confortabila si pot da ce legi vor,cat de repede vor!!!ex.:legea eliminarii celor 102 taxe.asa am auzit si de la majoritatea celor prezenti!am iesit ptr ca golania este stravezie,iar ptr iohannis respect!la actiuni murdare si extreme,raspunzi cu actiuni extreme!

 10. „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.”

  Dacă continuă PSD aşa, economia se duce de râpă. România devine o pradă uşoară, şi nu m-aş mira să rămână fără Moldova şi fără Ardeal. Deci condiţiile de mai sus sunt îndeplinite.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998