CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iohannis – desfiintat de un constitutionalist american: ”Kovesi trebuia revocata”

16 comentarii / 30705 vizualizări / 5 iulie 2018

Președintele Klaus Iohannis este sever criticat pentru refuzul de o revoca pe șefa DNA de către un profesor american – de origine română – de Drept, de la Boston College, acesta apreciind că atitudinea Cotrocenilor va avea grave consecințe asupra democrației și a statului de drept.

Într-un interviu acordat Revistei 22, prof.dr.Vlad Perju, absolvent de Sorbona și cu doctorat la Harvard, afirmă tranșant despre refuzul revocării lui Kovesi:

”Președintele poate evita revocarea d-nei Kövesi, dacă aceasta își depune demisia, iar președintele o acceptă. Dacă d-na Kövesi nu demisionează, punctul 2 din dispozitivul deciziei CCR 358/2018 impune președintelui revocarea ei din funcție. Politic, nerespectarea deciziei CCR ar permite grupării Dragnea-PSD să se erijeze în protectori ai statului de drept. Asta l-ar decredibiliza pe președintele Iohannis și ar diminua presiunea, și așa limitată, pe care UE o poate exercita asupra majorității parlamentare și a guvernului. La nivel constituțional, poziționarea președintelui deasupra CCR în interpretarea Constituției ar fi ea însăși contrară textului constituțional, care face din Curtea Constituțională garantul suprem al Constituției, și jurisprudenței Curții, conform căreia Curtea este interpretul autentic (adică ultim și cu autoritate finală) al textului constituțional. În plus și relevant în contextul actual, o asemenea strategie i-ar unifica pe judecătorii Curții împotriva președintelui. Este adevărat că, după decizia CCR 358/2018, Curtea pare deja foarte pornită împotriva președintelui. Însă viitoarele decizii ale Curții pot distruge statul de drept chiar mai mult decât o face decizia 358/2018. Revenind la cazul Kövesi, dacă votul judecătorilor în acest caz a fost de 6 la 3, e foarte probabil că reacția judecătorilor în situația unei sesizări privind neaplicarea deciziei de către președinte va fi de 9 la 0, împotriva președintelui. Or, în condițiile în care președintele trebuie să își construiască o majoritate de 5 din cei 9 judecători și, dat fiind că rolul Curții Constituționale este indispensabil în mai toate scenariile imaginabile în lupta pentru salvarea statului de drept, mă tem că neaplicarea deciziei Curții ar fi o greșeală majoră”.

Președintele a pierdut la CCR, iar costul eșecului e plătit de statul de drept

”Președintele a venit în fața Curții cu o interpretare constituțională rezonabilă, însă riscantă, a pierdut, iar costul acestui eșec este plătit nu doar de președinte, dar și de statul de drept și, de fapt, de noi toți. Sunt surprins de întârzierea unui răspuns din partea președintelui și aștept și eu explicațiile acestuia. Mă așteptam ca decizia să fie pusă în aplicare până acum sau măcar ca președintele să explice public motivele pentru care întârzie aplicarea. Întârzierea fără nicio explicație este un precedent instituțional nefericit și, după părerea mea, o eroare politică. Dar sunt sigur că explicațiile președintelui Iohannis nu vor întârzia să apară” mai spune expertul american. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. vine anul 2020 si psd va trage linie:
  -zero km de autostrada noi
  -zero poduri, cai ferate refacute sau nou construite
  -pensii si salarii marite prea mult care vor fi mancate in totalitate de inflatia gigantica
  -hotii in libertate din cauza noului cod penal
  -oligarhie pesedista care domina economic o romanie tot mai izolata international si sub sanctiuni europene
  -saracie lucie pentru romani, crestere economica doar in buzunarul partidul borfasilor numit psd
  –schimbarea legii electorale in stil erdogan/putin/orban care sa perpetueze la putere psd neacordand sanse egale la alegeri opozitiei

  pe scurt , o romanie in colaps. de aceea iohannis are tot dreptul sa face ceea ce face. cu borfasii pesedisti nu stai la discutie. ii trimiti la ocna acolo unde le e locul !

  • amice, ești un idiot!

   • Retardatul statului încalcă legea fundamentală care stă la baza acestui stat.
    Prostovanul pupinbăsist Abc vorbește despre km.

   • este idiot, sunt de acord! dar este si ticalos!!

  • Abc nu pupinbasist, e securist platit!E adevarat ca PSD e varza la capitolul investitii, dar asta a fost la fel de valabil si pentru Ciolos si pentru PDL , si pentru PNL!E adevarat si ca s-au marit nejustificat salariile bugetarilor , dar o inflatie de 5 % nu poate inghiti o crestere de 50-100%!

 2. Acest interviu nu a aparut intamplator in oficiosul Revista 22, asa cum nu este intamplatoare publicarea solutiei președintelui Comisiei de la Veneția, care sustine aplicarea Deciziei C.C. de revocare a actualei sefe a DNA.

  In fapt, Cotroceniul pregateste opinia publica pentru debarcarea doamnei Kovesi foarte curand, dupa care se va declansa nebunia inscaunarii omului de incredere a lui Iohanis la DNA.

  Urmarind „pas cu pas” evenimentele din decembrie anul trecut incoace, concluzia poate fi ca regizorul adevarat al debarcarii generalului Coldea si, foarte curand, a sefei DNA, a fost Iohanis, si nimeni altcineva, pentru ca oamenii lui Basescu, de care Iohanis s-a folosit cu eficienta, trebuiau eliminati la un moment dat, urmand a fi inlocuiti cu fidelii sai.

 3. Cu scuze pentru adaugarea unei opinii corelativ la o alta opinie exprimata aici, as observa ca o operatiune de inlocuire a unor ‘fideli’ ai cuiva cu ‘fidelii’ altcuiva, ar presupune ca respectivul ‘altcuiva’, recte K.W. JOHANNIS, sa fie creditat cu o oarecare capacitate (de organizare, de control, de coordonare, de conducere s.a.m.d.).

  Aveti cumva senzatia ca numitul K.W.J. ar fi capabil de vreuna dintre aceste capacitati??? Sau este deja mai mult decat evident ca altii il manipuleaza si il trag de sforile nevazute ale micimii sale de caracter si de capabilitate?!?

 4. @Iorgulescu Teodor.
  Va multumesc pentru atentia acordata.
  Cred ca ati clarificat chestiunea.

 5. Romania stat de drept? Ce gluma buna! Werner minte agera trebuia sa o revoce de mult, dar lenes cum e si greu de cap citeste, si iar citeste. Nu-i convine hotararea curtii, dar tot timpul trimite la curte legile votate de coalitie. Pai cum asa? Uneori iti convine, alteori nu?

 6. abia acum observ ca si asta-i chior de-un ochi… ptiu drace!!!

 7. O gura rea rea, barfitoare chiar, a zis la un moment dat ca decizia privitoare la demiterea L.C.Kovesi este strict legata de recandidarea lui Klaus. Tocmai de acea mutul s-a grabit sa-si anunte recandidarea, voia el musai sa fie cu o mutare inainte!

 8. […] Iohannis – desfiintat de un constitutionalist american: ”Kovesi trebuia revocata” […]

 9. Ăsta de este profesor de drept în America o ști să citească textele scrise românește ?

 10. Ce notă considerați că ar da inspectorul școlar Iohannis judecătorilor de la CCR pentru decizia prin care îi impune să „comită” un decret de revocare ?

  • De când inspectorii școlari dau note judecătorilor CCR? La Securitate nu vă învață nimeni despre ierarhii?
   Din cauza cizmarului Ceașcă, alt prostovan ajuns în vârf, autorii Constituției i-au conferit președintelui rolul de paiață.
   Iohannis și-a jucat rolul, a demis-o pe Ciorduța.

 11. Corectură,
  „prin care i se impune” ; ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998