CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Iohannis: ”E greu să aştepţi de la un profesor performanţe dacă nu reuşeşte să întreţină o familie cu salariul”

8 comentarii / 6329 vizualizări / 31 mai 2023

”Ştim cu toţii că, între toate aceste probleme, una serioasă vizează corpul profesoral. Cea mai mare problemă, după părerea mea, nu ar fi calitatea acestei categorii profesionale, fiindcă şi ea este urmarea altor factori. Este greu să aştepţi de la un profesor de liceu să aibă performanţe excepţionale dacă nu reuşeşte să întreţină o familie cu salariul pe care îl primeşte.

Eventual, dacă ambii membri ai familiei sunt profesori, reuşesc să ajungă la ceva ce se numeşte „nivel de subzistenţă“, dar mai mult, probabil că nu.
Profesorii nu sunt plătiţi prost de ieri, de azi, ei sunt remuneraţi total necorespunzător de multă vreme. Nici în anii comunismului nu au fost recompensaţi corespunzător pentru munca lor, însă lucrurile s-au înrăutăţit după revoluţie. Este, de asemenea, greu de crezut că dascălii, la modul general, vor avea cu toţii dorinţa să lucreze foarte bine dacă societatea, în ansamblul său, are faţă de ei o atitudine mai degrabă de condescendenţă sau de uşor dispreţ.

E suficient să ne uităm puţin în urmă şi o să vedem foşti şi actuali preşedinţi sau foşti prim-miniştri care au rostit cuvinte negative la adresa cadrelor didactice, lucru care este inadmisibil.
Preşedintele sau premierul ţării noastre nu poate să iasă la televizor şi să facă afirmații depreciative la adresa unei întregi caste profesionale. Este pur şi simplu inadmisibil, iar acest lucru denotă că, de fapt, acei politicieni nu sunt preocupaţi de sistemul educaţional decât la nivel declarativ, politicianist.

Consider că este profund în neregulă dacă preşedintele ţării vorbeşte de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinţi ori dacă îi răzvrăteşte pe unii împotriva celorlalţi.

Cred că rolul Preşedintelui României este acela de a introduce — sau de a reintroduce — în spaţiul public dezbateri ample pe teme cum este educaţia şi de a crea un cadru care le permite specialiştilor şi politicienilor să se reunească şi să caute soluţii care să fie viabile şi valabile pentru o perioadă mai lungă.
Eu îmi permit să încerc să duc discuţia la un alt nivel: nu prin prisma profesiei de dascăl, ci prin prisma prin care văd rolul Preşedintelui”. (Klaus Iohannis – ”Pas cu pas”, 2014)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. ai vorbit… tu asta cu sase case.

 2. l-a invins Systemu…….si p-asta!
  (systemu lu Satan,
  de cand i s-au imbarligat cromozomii din gameti)

 3. De ce protesteaza profesorii? Ei l-au votat pe Iohannis cu entuziasm si implicare, din care cauza de noua ani, au ce si-au dorit, „Romania educata”.
  Dexonline: „gura bate curul prov. (vulg.) vorbele spuse în pripă atrag după sine regrete, repercusiuni etc.”.
  Cu toate acestea, lputin probabil ca profesorii sa se schime: la anul vor vota tot unul care le va

  • Iar creierii iti sunt cacat

  • Profesorii in Romania sunt de dreapta, dar lucreaza la stat si indeplinesc un serviciu social fundamental.
   In cazul lor, gura bate curul si pula bate gura.

   Profesorii au votat foarte bine, sper sa tot voteze presedinti care sa isi bata joc de ei, presedinti verosi de dreapta.

 4. Apa e udă… Iarna e frig… Vara e cald… Mulțumim, Preînțeleptule, că urmărești „cu atenție și îngrijorare” situația!” Vorba ceea, ”în momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”, după care ne întoarcem pe partea cealaltă și mai tragem un pui de somn de frumusețe…

 5. „Nici în anii comunismului nu au fost recompensaţi corespunzător pentru munca lor, însă lucrurile s-au înrăutăţit după revoluţie.”

  Iohannis recunoaste capitalismul esuat? Inainte de statul esuat?

 6. De aia si-a luat el 6 case, sa poats sa-si intretina familia numeroasa.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998