CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Iohannis l-a scos pe Hellvig la încălzire politică

10 comentarii / 4446 vizualizări / 22 martie 2023

Altfel nu se poate explica o bizarerie, anume prezența directorului SRI, Eduard Hellvig, în două vizite externe ale președintelui Klaus Iohannis în decurs de doar cîteva săptămîni, vizite în care șeful serviciului nu avea, practic, nicio treabă. Rămîne doar teza că Hellvig își pregătește revenirea în politică în perspectiva anului viitor, iar prezența alături de președinte în vizitele externe e o formă de scoatere a sa din low-profile-ul reclamat de funcția actuală.

Eduard Hellvig l-a însoțit pe Iohannis în vizita oficială din Azerbaidjan, luna trecută, și în Emiratele Arabe, în ultimele zile. Prezența sa nu a fost semnalată oficial nici pe siteul SRI, nici pe cel al președinției. Doar pozele din presa azeră ori arabă l-au ”deconspirat”, plus un comunicat al autorităților din Emirate din care am aflat că Hellvig s-a întîlnit cu responsabilul local al protecției cibernetice.
Nici Azerbaidjan, nici Emiratele nu sunt cunoscute a avea te miri ce servicii secrete, așa că e greu de luat în serios ideea unui schimb de experiență.

Și oricum, el nu s-ar face cu prilejul unor vizite prezidențiale.

În România, prezența șefilor de servicii în delegații prezidențiale e un fenomen nu rar, ci extrem de rar, și nu s-a produs decît în 2-3 situații în care chiar era justificată.
Spre exemplu, în 2017, Iohannis a mers la Casa Albă, invitat de Trump, dar a avut și o întrevedere cu directorul CIA Mike Pompeo, astfel că prezența lui Hellvig își avea sens.
În 2014, președintele Băsescu a fost primit de omologul israelian, Shimon Peres, ca și de președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas. Pe agenda discuțiilor a figurat la loc de cinste colaborarea în domeniul antiterorist, ceea ce a justificat prezența directorului SRI, George Maior, în delegație.

În 2011, același Băsescu a mers la Washington spre a se întîlni cu vicepreședintele Biden și secretarul de stat Hillary Clinton, cu prilejul semnării acordulul privind scutul american antirachetă. Băsescu s-a văzut oficial și cu directorul CIA, David Petraeus, astfel că prezența în delegația sa a directorilor SRI și SIE era, de asemenea, justificată.
Directorul SRI, George Maior, l-a mai însoțit pe președinte, tot în 2011, și la Londra, cînd Băsescu fusese invitat să vină la sediul MI6, pentru discuții importante despre evoluţiile mediului internaţional de securitate.

Acestea au fost cam singurele prezențe ale șefilor de servicii în delegațiile prezidențiale din ultimii 20 de ani, în SUA, Israel și Marea Britanie, state, să le spunem, strategice pentru noi din punct de vedere al colaborării pe linie de servicii secrete. În toate acele situații au existat informări oficiale despre prezența directorilor de servicii în delegații.

Ceea ce lipsește la recentele vizite ale lui Hellvig alături de președinte; lumea încă încearcă, la noi, să înțeleagă rostul vizitelor prezidențiale în ansamblu, darmite prezența lui Hellvig.

Cum spuneam, singura ipoteză care ar mai sta în picioare e aceea că Hellvig reintră, discret, în circuitul politic, cu ajutorul lui Klaus Iohannis, și își pregătește marele come back pentru anul electoral 2024. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Isi strang randurile pentru 2024. L-a luat sa discute din timp de sforariile ce le-or face la alegerile ce vin.

 2. Mai ramane sa il puna in locul lui pe Thuma… ca deh, asa e jocul si combinatiile pe bani!… da, da… DNA sa va ia!

 3. Asa i s-o fi ordonat slugii klaun; ca doar nu face nimic de capul lui. Care cap, de altfel?

 4. Sper ca ciudatul ăsta de Hellvig să dispară odată cu Iohannis în 2024.
  Probabil că a fost plantat lângă Iohannis de americani altfel nu-mi explic ce a căutat în acele vizite.

 5. Vă mai obosiți să înțelegeți ce face așa-zisa clasă politică? Simplu și pe înțelesul oricui: TOTUL PENTRU EI, NIMIC PENTRU NOI!

 6. marea britanie, sua , israel, adica acolo unde masoretii dicteaza city-ul londonez – financiar, washdc militar, telaviv – intelligence.

  „Mare ironie a uzurpării de catre evrei a puterii WASP(albi anglo-saxoni protestanti)

  Ideea a fost că anglo-americanii nu au reușit să reprezinte toți americanii în ciuda principiilor declarate ale națiunii. Deci, WASPS a trebuit să demisioneze și să-i lase pe alții să conducă.
  Evreii, în calitate de principali critici ai wasps, au preluat tronul, dar politica americană a devenit mai restrânsă, nu mai largă.
  Oricât de imperfecti, WASPS a urmărit ceva asemănător unui interes național, având în vedere întreaga țară.
  În contrast, evreii urmăresc interese total tribale sau inter-tribale (rețeaua evreiască la nivel mondial) în timp ce călcă în picioare cea mai vagă noțiune de interes național, adică dacă „interesul american” nu este comercializat ca de nedespartit de „Muh Israel”.
  Dar evreii au reușit să-și ascundă ultra-tribalismul cu toată această discuție despre diversitate, incluziune etc. când, de fapt, puterea este total evrei-supremacistă și se concentrează pe „este bine pentru evrei (care sunt doar 2% din populație)?”

  Rezultatul este că puterea SUA este în exterior mai diversă decât oricând, dar în interior mai tribală decât oricând.”

  „Ceea ce tocmai a avut loc la Moscova este nimic mai puțin decât o nouă Yalta, care, de altfel, se află în Crimeea. Dar, spre deosebire de întâlnirea importantă a președintelui american Franklin Roosevelt, a liderului sovietic Joseph Stalin și a prim-ministrului britanic Winston Churchill în Crimeea condusă de URSS din 1945, aceasta este prima dată în cinci secole când niciun lider politic din vest nu stabilește situația globală. agendă.”
  https://www.unz.com/pescobar/in-moscow-xi-and-putin-bury-pax-americana/

 7. Ce cauta toti derbedeii astia din serviciile secrete in politica romaneasca? Cand se va da o lege care sa le interzica celor care au avut acces la informatii clasificate sa stea dracului in banca lor si sa-si manance pensiile speciale?

 8. nu dezinformati! oricum ar fi, este cool,ii cunoaste pe toti….

 9. […] Directorul SRI Eduard Hellvig l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în vizita oficială din Azerbaidjan și în Emiratele Arabe, dezvăluie inpolitics.ro. […]

 10. Pai,…..e următorul președinte.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998