CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Iohannis, Orban, traseistii si noua ”revolutie” politica

3 comentarii / 3082 vizualizări / 30 septembrie 2020

O formulă des întîlnită în ultimele zile, pe fondul ușorului recul al PSD și al victoriilor spectaculoase ale USR/PLUS, este cea privind așa zisa revoluție politică din România, care a început, în fine, după amar de ani de speranțe. ”Revoluția bunei guvernări” cum a definit-o Dacian Cioloș. Atît doar că în straiele noilor ”revoluționari” se întrezăresc mult prea adesea vechile figuri ale politicii, reșapați și revopsiți, gen ”liberalul” pesedist Mihai Chirică de la Iași. Altfel spus, fix indivizii de care dreapta se tot scutură declarativ de multă vreme, dar, în realitate, nu știe cum să-i racoleze.

Să amintim cîteva fapte, pe scurt.

”CARIERE POLITICE BAZATE DOAR PE COMPETENȚĂ, EFORT, REZULTATE
Promovarea la „excepțional”, aducerea traseiștilor pe final de mandat, apariția de „prospături” din afara partidului la momentul întocmirii listelor cu candidați, trimiterea de la centru a unor candidați de tip “Agamiță Dandanache”, numirea sau susținerea de demnitari străini partidului sunt practici care vor dispărea din viața PNL. Resursa umană internă trebuie cultivată, fidelizată și dezvoltată”.

Fragment din Platforma politică susținută la congresul din 2017, care i-a adus victoria lui Ludovic Orban la șefia PNL.
Se știe, de acum, că Orban a făcut exact pe dos.
PNL a aspirat din greu trădători pesediști, adică s-a infectat voluntar cu ”ciumă roșie”, a propulsat candidații de la primăriile de sector în ultima clipă, a susținut candidați din afara partidului șamd.

Lucrurile nu sunt, în general, străine pe plaiurile Mioriției, dar liberalii și-au făcut ca nimeni alții campanie moral-electorală pe baza așa-zisei intransigenței față de resursa umană.

Anul trecut, pe 12 august, Biroul Permanent al PNL a decis printr-un document oficial semnat de președintele Ludovic Orban și de secretarul general Robert Sighiartău, ca nicio filială de partid să nu primească membri veniți de la PSD. ”În PNL nu mai loc pentru nimeni care a girat acest regim profund nociv pentru România și care a provocat daune grave României și care a și afectat pe termen mediu și lung perspectivele de dezvoltare ale României. Traseismul ce înseamnă? O trădare a cetățeanului” afirma Orban ulterior, într-un interviu.

Aproape halucinant, cu doar 5 zile înainte, președintele PNL Iași, Costel Alexe, anunțase mîndru că zece primari PSD din județ îl vor susține pe Klaus Iohannis la alegerile prezidențial, iar apoi vor candida pe listele liberalilor la alegerile locale.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut după alegerile europarlamentare cu mulţi primari ai PSD din judeţul nostru, zece dintre ei şi-au arătat deschiderea de a se alătura proiectului PNL, prima dată proiectului prezidenţial, urmând ca la alegerile locale de anul viitor să candideze în numele PNL. Pentru că şi ei conştientizează că dincolo de declaraţiile şi măsurile populiste de la PSD, substanţa lipseşte cu desăvârşire atunci când vine vorba de viziunea de dezvoltare a judeţului nostru. Ei sunt primari care, prin truda lor, prin fonduri europene sau guvernamentale, au reuşit şi au dezvoltat propriile comunităţi”, a explicat preşedintele PNL Iaşi.
Potrivit lui Costel Alexe, în această situație se găseau primari care au fost dintotdeauna la PSD, dar şi foşti liberali care au plecat din partid în 2014, cu Ordonanța 55.

Pe 27 august, Rareș Bogdan întărea mesajul categoric al PNL, anunțînd că PNL nu va primi în rândurile sale „niciun primar, parlamentar, lider PSD”, pentru că „timp de trei ani acești oameni și-au bătut joc de români”.

În septembrie, piața traseismului era în toi: nu doar că trebuiau obținuți candidați pentru locale, dar era musai să fie dărîmat guvernul Dăncilă și asigurată susținerea pentru candidatul prezidențial Iohannis.
Primarii se cumpărau la bucată, dacă e să dăm crezare relatărilor din presă.

Acei primari despre care Klaus Iohannis anunța, în 2014, după scandalul celebrei ordonanțe 55 care permisese PSD să racoleze edili liberali fără ca ei să își piardă mandatele:

”Cei 300-350 de primari plecați de la ACL sunt trădători; ei mai fac politică până în 2016. Din 1.500 de primari, cam atâta am avut, cea mai mare parte a hotărât că locul lor este acolo alături de noi în Alianța Creștin Liberală, respectiv fiecare în PNL sau în PDL (…). Celorlalți, ce să le spun, oameni slabi, care au cedat la promisiuni, au cedat la presiuni, au cedat la povești și s-au dus. Bine că s-au dus, fiindcă acuma intrăm într-o luptă grea, o luptă foarte grea. Prezidențialele sunt cele mai grele alegeri și este bine pentru noi că ne-am curățit înainte de acest prim tur de scrutin. Dați-vă seama că acești 300 sau 350 de primari, câți or fi fost, ar fi rămas la noi. Fiecare dintre ei un potențial trădător, și atunci este posibil să se fi creat o problemă în timpul alegerilor. Ei nu or să aibă multă politică în față. În 2016 sunt alegeri locale, sunt alegeri parlamentare. La alegeri locale credeți că PSD îi va pune tot pe acești trădători să candideze? Tot pe oamenii lor îi vor pune să candideze și vor câștiga ei acolo și acești trădători vor fi scoși din politică (…). Dacă ei au crezut că pot sta pe două scaune, ei, practica le va arăta că nu se poate. Odată plecați, sunt buni plecați. La revedere”, spunea candidatul PNL.

La prezidențiale, PNL și-a făcut campanie inclusiv cu un afiș celebru, intens difuzat online, cu Ludovic Orban jurînd că nu e loc pentru ciuma roșie în partid.

Înaintea localelor din 27 septembrie, nu doar că racolarea de pesediști în contul PNL a atins cote industriale – peste 150 doar începînd cu august – , dar ni s-a servit, cu seninătate, explicația ”recuperării” primarilor luați ”cu japca” de PSD în 2014.
Vasăzică, nici vorbă să se fi pus punct carierelor traseiștilor în 2016, cum promisese Iohannis.

”Am stabilit politica de alianțe. Interzicem tuturor filialelor să facă alianțe cu PSD. Partidele cu care suntem în colaborare și cu care am recomandat să facem alianțe sunt PMP, USR Plus și UDMR. Interdicție totală de a afce alianțe cu PSD” ne-a zis ieri Orban. Semn clar că, în scurtă vreme, vom afla de frăția liberalo-pesedistă din zeci și sute de consilii.

Ar fi interesant de știut care ar fi scorul PNL la locale dacă s-ar extrage victoriile edililor racolați de la PSD. Dar, la urma-urmei, exact asta era și ideea: să transferi virtualii învingători.

Și la fel de interesant va fi de urmărit ce racolări de pesediști vor veni în perspectiva parlamentarelor, începînd din chiar următoarele zile. Pentru că sigur vor veni. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. In ce hal au ajuns romanii daca Seku ii conduce cu Iohannis si Orban ? Seku s-a nascut din NKVD ?

    • SRI s-a născut din spula mării. Mama lui, Securitatea, era o adunătură de ciobani criminali. Copiii lor sunt finuți și deștepți.

  2. Cit de securisti sunt Orban si Iohannis? Aceasta e intrebarea. Dar nu mai avem presa de investigatii. Doar propaganda penibila.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998