CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Iohannis, sluga la Felix? Ori, dimpotriva, a ales libertatea?

1 comentariu / 3480 vizualizări / 18 februarie 2016

Ceea ce se petrece pe internet în ultimele ore reversează, practic, fenomenul din campania electorală, cînd rețelele sociale și presa on-line, în marea majoritate, trăgeau din greu pentru candidatul cu șansa a doua Iohannis, ca să-l scoată președinte. De cînd a luat partea Antenelor, șeful statului e dat cu capul de toți pereții de către aceiași care îi cîntau osanale odinioară. Omenește vorbind, vehemența multora e justificată de ”trădarea” neamțului. Pînă la un punct, totuși, Dincolo de acest punct, ea devine exagerată și, în consecință, bătătoare la ochi. Devine semnalul că s-ar putea ca în spate, realitatea să fie nițel diferită.

”Iohannis nu-si va duce mandatul pina la capat. De azi nu mai e presedintele Romaniei, e doar protectorul unui grup infractional organizat. Si asta nu poate sa dureze pina in 2019”.

Textul de mai sus îi aparține lui Robert Turcescu, și este de o duritate incredibilă, dar nu foarte departe de sute de alte poziții similare care au inundat netul începînd de aseară. Pare că toți marii susținători ai președintelui din campanie ar fi fost acționați de un buton nevăzut să iasă, pe rînd ori concomitent, și să-și strige lepădarea de Satana.

Măi să fie!…

Nu spunem că gestul lui Iohannis nu e șocant, dar altădată se trecea destul de lesne peste atitudini asemănătoare. Cînd Băsescu a adus la guvernare partidul lui Voiculescu, alias ”soluția imorală”, nu au mai sărit nici pe departe în sus atîția dezamăgiți. Ori, cînd același Băsescu trecea PD peste noapte de la stînga la dreapta, decizie infinit mai șocantă decît cea a lui Iohannis.

Revolta anti-Iohannis e atît de profundă, încît miroase a ordin de zi pe unitate, cu atît mai mult cu cît e ”condusă” de liderii de opinie cel mai suspectați de a fi acoperiți ai sistemului.

Iar netul, rețelele sociale, adastă, se știe, în bună măsură, în mîna unui anume servici secret, adică SRI.

Același net pe care SRI l-a folosit în 2014 ca să-l facă președinte pe Iohannis, e folosit acum ca să-l distrugă.
Ce anume ar putea determina asemenea atitudine?
Simplu: decizia președintelui de a se distanța de serviciul respectiv.
Din cine știe cîte motive.

Începînd cu cel mai important dintre toate: conștientizarea riscului de a sfîrși complet ”împachetat” de către gruparea Coldea, pînă la a nu mai putea face nicio mișcare fără aprobare.

Să ne amintim bomba lansată în debut de an de către Sorin Vîntu, potrivit căruia Coldea ar fi început să strîngă informații despre banii negri folosiți în campania lui Iohannis. Pe Vîntu nu poți pune bază cînd te învață cum să-ți înmulțești banii, dar poți să-l creditezi cu surse foarte bune în SRI, servici pe care altădată aproape îl controla.

Problema casei este și ea, una complicată pentru președinte, putînd să îi creeze greutăți majore la un moment dat, poate chiar scurtcircuitarea mandatului.

În fine, însuși dependența de sprijinul mediatic al internetului controlat de SRI poate fi o problemă pentru Iohannis.
Făcînd pasul către Intact, președintele scapă de respectiva dependență și obține un aliat mediatic care poate însemna enorm în viitoarele bătălii politice. Și nu doar mediatic; Intact înseamnă și conexiuni politice, de afaceri și chiar cu grupări din servicii. La fel de utile în caz de ”război”.
Paradoxal, intrînd slugă la Felix, cum îi impută foștii susținători, s-ar putea ca Iohannis să-și mărit, dimpotriva, marja de manevră, fie și după principiul ouălor care nu se pun în același coș.

Pe de altă parte, poate nu e întîmplător că, în ultima vreme, SRI se confruntă cu anumite probleme.
Decizia CCR privind interceptările e o directă de dreapta năpraznică în falca serviciului, iar consecințele nici măcar nu sunt complet întrezărite în acest momente. Ce se va întîmpla dacă CSAT decide transferul tuturor specialiștilor în interceptări ai SRI, cu tot cu aparatură, la Ministerul Public?
Agitația de la ANAF ar putea repune pe tapet și chestiunea celor 140 de ofițeri ai SRI detașați aici: legal ori ba?

Să amintim și dezvăluirile recente ale fostului șef al Grupării Sectoare informativ-Operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, colonelul Daniel Dragomir, care a scris pe Facebook că a existat o luptă între agențiile de PR și publicitate controlată de SRI pentru a pune mâna pe unul de cele mai mari contracte de publicitate și rebranding din România: transformarea Romtelecom în Telekom. Luptă în care Coldea ar fi fost implicat în mod direct și care ar fi implicat genți întregi de bani cărate în Pădurea Băneasa (unde e sediul SRI).

Să fim înțeleși: genul acesta de personaje nu obișnuiește să vorbească aiurea în tramvai; în cele mai multe cazuri transmit, prin povești de acest tip, mesaje mai mult sau mai puțin directe.

Depărtarea de gruparea Coldea din SRI, obținerea unei relative independențe în raport cu aceasta, iată o miză suficient de mare pentru Iohannis cît să înghită broscoiul colaborării cu cei care l-au înjurat la greu în anul electoral.
Mai ales dacă un conflict între președinte și respectiva grupare stă să izbucnească, iar Coldea, despre care tot mai multe voci spun că are zilele numărate, e pregătit să iasă din schemă cu tam-tam, adică vînzîndu-și pielea scump. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. pai „actiunea 2012” (ong pro-unire cu Basarabia) tocmai scoate oameni in strada deja. dar ma intreb , basescu era si el sluga la coldea?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998