CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Iohannis ştie? Da sau nu? Dar SUA? Ştie?

32 comentarii / 15699 vizualizări / 23 martie 2016

Fac o dezvăluire în premieră. Există un protocol încheiat între Administraţiile Prezidenţiale ale României şi Federaţiei Ruse. Sub preşedinţia lui Traian Băsescu. Clasificat la strict secret. Un fel de „fir roşu”, ediţie nouă. Ştie Klaus Iohannis, care a preluat mandatul, despre acest document? Îi cunoaşte conţinutul? Ştie ce drepturi şi ce obligaţii are? Dar americanii ştiu? În definitiv, ei sunt partenerii noştri strategici.
A transpirat extrem de mult domnul Iulian Fota făcând naveta între Bucureşti şi Moscova. În timp ce, aparent, preşedintele Traian Băsescu, al cărui consilier pentru securitate era Fota, îl lua la înjurături pe Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, cei doi lideri se căzneau să încheie o înţelegere. Şi au reuşit. Acordul între cele două preşedinţii a fost perfectat.
Pentru a nu fi prea rău cu hiena politică care este Traian Băsescu, îmi permit să formulez,, aici şi acum, o suspiciune. La scurt timp după ce Administraţiile Prezidenţiale au semnat şi parafat documentul, Iulian Fota a fost trimis la plimbare. Adică îndepărtat din importanta funcţie pe care o deţinea la Palatul Cotroceni. Totuşi, fapt semnificativ, el i-a rămas fidel stăpânului. Adică lui Traian Băsescu. Nu ştiu în ce măsură acest comportament nu s-a extins şi în ceea ce îl priveşte pe Vladimir Putin.
Dar, “pacta sunt servant est”. Dacă ai semnat ceva, eşti responsabil pentru ceea ce ai semnat şi trebuie să respecţi. Ce or fi semnat, cu acordul şefilor de stat, cele două administraţii prezidenţiale? Care este conţinutul exact al înţelegerii parafate?
Pentru a descifra cât se poate acest mister trebuie, în primul şi în primul rând, să facem rebus la “firul roşu”. “Firul roşu” este un uriaş scandal politic pe care eu însumi l-am declanşat atunci când preşedintele României era domnul Emil Constantinescu. Şi se născuse un partid condus de domnul Teodor Meleşcanu, care se dusese aproape 20% din electoratul României. Şi scanând presa din Rusia am dat, iniţial, peste o banală ştire. O ştire despre un „fir roşu”. Adică o linie telefonică care a funcţionat non-stop şi sub Gheorghe Gheorghiu Dej şi sub al doilea lider comunist, Nicolae Ceauşescu, dar şi ani buni sub Ion Iliescu. “Firul roşu” ducea în două direcţii. La Ministerul de Externe şi la Preşedinţia României. Care va să zică ministrul de Externe care fusese Teodor Meleşcanu putea găvări cu omologul său din Federaţia Rusă, ziua şi noaptea, de câte ori vroiau. Pe un fir scurt. Iar Ion Iliescu putea proceda la fel cu omologul lui, la început sovietic, şi, apoi, rus. Cât de mult au încins cei doi politicieni români aceste „fire roşii”, nu ştiu. Dar la data la care am scris aceste lucruri în ziarul „Ziua” ele erau în stare de funcţionare, iar dezvăluirea a generat un uriaş scandal politic. Ion Iliescu a recunoscut existenţa „firului roşu”, din capul locului, în timp ce Teodor Meleşcanu a dat în bâlbâiala. Ion Iliescu a câştigat alegerile prezidenţiale, urmându-l după ce la precedat pe Emil Constantinescu. În timp ce Teodor Meleşcanu s-a dus cu partidul său la vale.
Istoria de atunci nu se repetă. Dar este asemănătoare. Într-un mod izbitor. Şi, desigur, generează câteva provocări.
De ce a fost încheiat acest protocol de colaborare între cele două Administraţii Prezidenţiale, cea de la Moscova şi cea de la Bucureşti, şi în ce scop? Administraţia Băsescu nu conducea un stat UE şi NATO? Pentru ce a simţit Administraţia Băsescu nevoia de a încheia un protocol cu Administraţia Putin? Câte asemenea protocoale a mai încheiat Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti cu alte state? Câte asemenea protocoale există, dacă ele există cumva, între state ale Uniunii Europene sau NATO cu Administraţia de la Moscova? De ce acest protocol este clasificat la strict secret? Şi, în fine, de ce, la scurt timp de la semnare, Traian Băsescu i-a făcut vânt consilierului său, Iulian Fota, după ce acesta se mai şi sacrificase încercând să promoveze presa în rolul de pericol major pentru siguranţa naţională?
Dar două întrebări sunt şi mai terifiante.
1. De un an şi ceva de când conduce Administraţia Prezidenţială, domnul Klaus Iohannis a aflat sau nu că are o înţelegere cu Vladimir Putin? Una strict secretă.
2. Este informat şi “Marele Licurici”, aşa cum, mai bine sau mai rău inspirat, a botezat Traian Băsescu parteneriatul nostru cu Statele Unite. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

32 Comentarii

  1. Mighty useful. Make no mistake, I appicerate it.

  2. You’re a real deep theinkr. Thanks for sharing.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998