CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iohannis stringe latul in jurul gitului PSD

0 comentarii / 3047 vizualizări / 22 iunie 2017

Întrebat la sosirea la sediul Consiliului European din Bruxelles ce criterii trebuie să îndeplinească viitorul premier, Iohannis a răspuns, azi: „Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern și o persoană cu o majoritate parlamentară în spate”.

Totodată, Iohannis a precizat, conform Agerpres, că va avea discuții, luni, cu toate partidele în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, după care va face „o evaluare proprie”.
„Voi avea discuții luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie (…). Am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare, desigur. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane”.
”Majoritatea se stabileşte prin vot în Parlament” a mai precizat el.

Trei criterii enunțate sec de președinte și care anunță vremuri teribile pentru PSD.
Pentru că restrîng dramatic cercul potențialilor candidați de premier, dar se anunță a fi chiar mai mult de atît.

Ce înseamnă persoană integră?
Înseamnă exclus orice pesedist aflat sub anchetă penală sau trimis în judecată.
Adio, Olguța Vasilescu, spre exemplu, ori Nicolae Bădălău, Cati Andronescu, Darius Vîlcov, Dan Nica, Iulian Iancu etc.
Ce înseamnă persoană cu capacitate de a conduce un guvern?
Înseamnă adio Mihai Fifor, deja respins de președinte pentru postul de (doar) ministru tocmai pe motiv de lipsă a expertizei, adio Carmen Dan sau Viorica Dăncilă, care nu au condus măcar vreo primărie ori vreun Consiliu Județean, și alte nume de același calibru.

De departe, însă, cea mai complicată problemă ar putea-o reprezenta precizarea legată de nevoia unei majorități parlamentare.

Ori, se știe că la moțiune, PSD a fost salvat de grupul minorităților; la votul noului guvern s-ar putea să fie încă și mai complicat.

Dacă, luni, liderii PSD și ALDE nu reușesc să-l convingă pe șeful statului că au o majoritate cît de cît asiguratoare, acesta i-ar putea trimite să-și facă una.
Și care, mare atenție, să fie oficializată printr-un acord scris, nu doar declarată.
Ne amintim, bunăoară, că și Băsescu l-a numit premier pe Ponta abia după semnarea unei înțelegeri scrise.

Cum, e greu de crezut că PSD va recurge la ”serviciile” USR, PNL sau PMP, iar grupul minorităților e relativ divizat, rămîne, deci, aceeași UDMR disponibilă.
Ce impact va avea asupra PSD, mai ales asupra organizațiilor din Ardeal, un acord de guvernare semnat cu etnicii maghiari, nu e greu de imaginat. Am văzut zilele trecute cum s-a încheiat prima tentativă de alianță cu UDMR și încă pentru o miză mai măruntă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998