CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ion Cristoiu: ”Daca PDL cistiga alegerile, va fi revolta in strada”

0 comentarii / 2077 vizualizări / 6 martie 2011

Reputatul analist politic Ion Cristoiu afirmă că PDL, după Consiliul Național de sîmbătă, nu mai are nicio șansă la alegerile de anul viitor, iar dacă va încerca să cîștige, totuși, prin furt masiv, nu îi va servi la nimic pentru că se va ajunge la revolte de stradă.

”PDL e un partid mort și îngropat”, afirmă Cristoiu pentru Inpolitics. În opinia sa, ceea ce s-a întîmplat la Consiliu, cele doar trei voturi în favoarea reformării partidului, dovedește că ”nu mai există absolut nicio șansă pentru ca democrat-liberalii să scoată un scor cît de cît onorabil la alegerile de anul viitor. PDL a pierdut șansa de a deveni un partid autentic, pentru că el nu este așa ceva, ci este un talmeș-balmeș. PDL a fost cîndva un partid de stînga serios, adversar pe acest palier al PSD, cu oameni de o anume calitate și ținută, chiar dacă mai mic, ca pondere, după care a trecut peste noapte la o doctrină de dreapta pe care nu a reușit nici pînă azi să și-o asume cu adevărat. E un partid care nu știe ce este, lipsit de personalități autentice, incapabile să susțină sincer măsurile propriului guvern și care a sărit de scorul tradițional de 7% numai grație alianței cu PNL și, mai apoi, a victoriei lui Traian Băsescu. PDL e un partid care s-a format direct la guvernare ca formațiune de anvergură, fără a avea lecția opoziției în această formulă, precum PSD, spre exemplu. Marele avantaj al PSD, spre exemplu, este acela că știe cum să reziste în opoziție, a stat patru ani, între 1996-2000 și alți vreo șapte ani, după 2004, fără a pierde statutul de mare partid. Nu știu dacă PDL va reuși măcar pe departe aceeași performanță. PDL e un partid care a însemnat Traian Băsescu și cam atît, și s-a dovedit incapabil să depășească acest statut, în ultimii ani. La mine în sat nu există organizație PDL sau PNL, dar există de la PSD, ceea ce spune multe. Asta însemnă că, după părerea mea, apropierea alegerilor va face ca cei mai mulți membri și susținători ai acestui partid să-l părăsească în grabă în favoarea altor formațiuni mai bine plasate în sondaje, iar PDL ar putea reveni la nucleul dur de numai 7-8%, de odinioară”.

Ion Cristoiu mai afirmă că măsurile reformiste propuse de Macovei, Preda și Voinescu au fost, într-adevăr, exagerate, putînd deschide drum unor abuzuri, ”dar faptul că ele au fost respinse aproape în totalitate relevă, în egală măsură, că PDL nu are niciun chef să încerce, măcar de formă, o schimbare. Situația se va repeta la congres, iar partidul pierde ultima șansă de a se mai salva de la dezastru. Nu cred că PDL mai intră în parlament, anul viitor, iar dacă se bazează, cumva, pe furtul la urne, iarăși își fac socoteli greșite, pentru că ar trebui să fure atît de mult, încît rezultatul ar provoca revolte de stradă la nivel național”.

Analistul mai crede că posibilitatea scindării PDL este, de acum, ca și exclusă, dar mai spune că scena politică încă e pregătită, totuși, pentru un alt partid: ”S-ar putea să apară un nou partid pe eșichier, în perioada următoare, cu susținerea lui Traian Băsescu, pentru că președintele știe și el, de acum, că PDL și-a încheiat cariera. La fel de bine s-ar putea, însă, ca Băsescu să aștepte dezastrul de anul viitor, în alegeri, pentru a încerca ulterior să preia PDL, care va intra în opoziție, și să îl reformeze la acel moment după bunul plac”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998