CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ion Cristoiu, despre cum s-au politizat manifestarile tefeliste

0 comentarii / 2094 vizualizări / 7 noiembrie 2017

Analistul Ion Cristoiu observă, într-un comentariu dat azi publicității, că forța mișcărilor de stradă declanșate de așa-zișii TFL-iști, Tinerii Frumoși și Liberi, este în scădere dramatică, dovadă slaba participare la mitingurile de duminică. Drept pentru care, organizatorii din umbră ai protestelor au decis să apeleze la alte metode de influențare a politicii, precum ar fi premierul Mihai Tudose.

”Prin raportare la ce s-a vrut și ce-a ieșit, manifestările de protest de duminică seara au fost un eșec” scrie Ion Cristoiu pe blog.
”Asumarea totală de către cele trei partide a manifestărilor de duminică seara se constituie într-o gravă eroare politică.
Mișcările și-au pierdut principalul avantaj diversionist:
Imaginea de spontaneitate.
Lovitura dată protestelor așa-zis civice e însă alta.
Dacă manifestațiile au scos în stradă nu numai facebookiști, ci și membrii și simpatizanți ai celor trei partide, ar fi fost de așteptat ca numărul protestatarilor să depășească un milion.
Se presupune că PNL, USR, Platforma lui Dacian Cioloș au la un loc cel puțin un milion de membri și simpatizanți.
Cu toate acestea, în stradă abia dacă au fost 30 000 în toată țara.
E greu de spus cîți dintre aceștia au fost spontani și cîți au fost organizați.
Dacă ne gîndim că, în ianuarie 2017, au fost spontani peste un milion în toată țara, avem limpede imaginea eșecului.
Acest eșec își găsește expresia nu numai în numărul mic de participanți, în oboseala, prin repetare, a mijloacelor, în mediocritatea lozincilor (PSD – Ciuma Roșie, auzi, PSD partid de stînga!), mai toate concentrate pe persoana fizică a lui Liviu Dragnea, umflat pînă la proporțiile lui Napoleon I de Teleorman, dar și într-un fapt ciudat.
Pînă acum, ori de cîte ori partidele politice au anunțat că vor să se implice în mișcările zise și civice, spontanii au protestat vehement.
Mișcarea e a simplilor cetățeni revoltați, politicienii n-au ce căuta pentru că prezența politicienilor pîngărește fecioria civică a protestelor.
De data asta, nici una dintre organizațiile inițiatoare pe rețelele sociale ale manifestărilor n-au protestat.
Altădată politrucii vîrîți printre manifestanți ar fi stîrnit protestele celor din Stradă.
De data asta, nici un TeFeL-ist n-a încercat să le spună să plece.
Dincolo de acceptarea (ciudată) de către civici a politizării protestelor, întîmplarea de duminică seara trimite la un adevăr:
Civicii n-au zis nimic împotriva politizării, pentru că, fără implicarea partidelor, numărul manifestanților ar fi fost periculos de mic.
Dar, de fapt nu TeFeL-iștii, ci regizorii din umbră ai protestelor spontane s-au grăbit să accepte implicarea structurilor de partid din constatarea că mișcările de stradă ca instrument de Opoziție la PSD au obosit.
Un alt semn al oboselii e și înlocuirea vectorilor civici tradiționali cu foști jurnaliști deveniți mitingiști.
Realitatea Tv l-a cultivat pînă la isterie pe Mălin Bot, un fel de Dumitru Dincă al vremurilor noastre.
Unde sînt însă civicii?
Dacă nici Realitatea Tv nu i-a găsit, obligată să apeleze la profesioniști precum Mălin Bot, e semn că revoltele spontane sînt deja un eșec.
Nu-i nimic.
Așa cum ne arată ultimele evenimente din PSD, locul mișcărilor de stradă TeFeL-iste, obosite deja, l-au luat manevrele lui Mihai Tudose”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998