CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Ion Iliescu lauda CCR si Avocatul Poporului la vreme de ”tentatie totalitara”

3 comentarii / 2145 vizualizări / 20 mai 2020

Fostul președinte Ion Iliescu a postat azi, pe blogul propriu, un text omagial cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la primele alegeri libere de după 1989, în care apreciază valoarea CCR și a Avocatului Poporului într-un moment în care, spune el, România se confruntă tot mai fățiș cu tentații totalitare.

”La trei decenii de la alegerile din 20 mai 1990, ele rămân un eveniment care-și are locul în cartea de Istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale.

Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă.

Am construit instituții, pe baza unei Constituții care a preluat multe dintre obiectivele Revoluției Române, din decembrie 1989.

Acum, când se manifestă tot mai fățiș o anumită tentație totalitară, apreciem la adevărata lor valoare Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului.

Indiferent de crizele pe care le traversează, România trebuie să rămână, așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990, o democrație funcțională, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt garantate și apărate.

Agenda publică este ignorată, dialogul cu societatea este superficial, și nu de puține ori, ipocrit

România s-a schimbat mult în bine, dar sunt și lucruri care ne dezamăgesc, și ne îngrijorează. Dacă în 1990 clasa politică, aflată în proces de structurare, se prezenta în fața societății, cu proiecte și programe, cu valori democrate, acum constatăm că ea, clasa politică, se rupe tot mai mult de societate, devenind, în anumite aspecte, un soi de frână socială. Agenda publică este ignorată, dialogul cu societatea este superficial, și nu de puține ori, ipocrit. Ar fi o dovadă de înțelepciune, și de responsabilitate pentru clasa politică, dacă ar folosi oportunitatea oferită de criză și s-ar întoarce la agenda cetățeanului și la servirea interesului public” scrie fostul președinte. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. bun articolul scris de, sau doar atribuit lui iliescu…

  mai ales daca-l citim in cheia unei ironii grosolane din partea acestuia la adresa a ce a „devenit” Romania dupa mandatele iliesciene; concret, iliescu vrea sa ne comunice – ca nu cumva sa existe vreun dubiu in aceasta privinta – faptul ca „pe vremea lui” el, era seful incontestabil al serviciilor, spre deosebire de toti succesorii lui care au fost „incalecati”, si apoi „ghidonati” permanent, de catre servicii…

  ceeace este corect, dar incomplet, impunandu-se precizarea lasitatii depline si nemarginite a serviciilor care au ales in permanenta sa conduca aceasta tara din umbra si prin interpusi, neasumandu-si „la vedere” niciodata exercitarea oculta a puterii.

  nu ar fi mai simplu si mai rezonabil ca serviciile sa participe direct la alegeri? si chiar si procurorii „de elita” sa fie alesi, exact ca la „partenerul strategic”, ca sa nu mai existe vorbe ulterior…

 2. Nu cred ca asta ce era sustinut inainte de ”duminica orbului” din 1990 cu lozinca-”al nostru,dintre noi si pentru noi”,adica al ”secu”,a scris ce i se atribuie,ci ”baietii”,ca l-am vazut cum arata si nu prea bine neapropiindu-se de mihai sor.a.,de ex.I-au scris-o ca si asa e acuzat de ”mineriada”si pentru lov.de stat din ’89,d’a oricum nu va ajunge la proces cum ar fi trebuit,fiind inr-adevar prea in varsta si astfel nu vor mai raspunde nici ceilalti vinovati de crime de verdictele justitiei.

 3. @ Nivelul de trai ARTICOLUL 47
  ,,(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”

  Apreciați și că veniturile acordate de stat peste nivelul coșului zilnic care să asigure nivelul de trai stabilit de articolul 47 din Constituție sunt neconstituționale, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998