CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ion Iliescu: ”PSD nu mai functioneaza ideologic, ci doar ca instrument de putere”

0 comentarii / 4180 vizualizări / 9 decembrie 2019

Fondatorul PSD, Ion Iliescu, vorbește într-un interviu acordat presei ruse despre problemele cu care se confruntă partidul său de suflet, deși recunoaște că relațiile sale cu acesta s-au răcit dramatic în ultimii ani, din motive care țin de principii, după cum explică el corespondentului agenției TASS, Nikolai Morozov.

”Nu e un secret că relațiile mele cu partidul au devenit reci în ultimii ani” spune Iliescu. ”Motivele țin de valori, de principii. Din nefericire, nici măcar acum partidul nu înțelege de ce România a abandonat comunismul mergînd cu stînga și nu cu dreapta, cum s-a întîmplat în alte țări foste socialiste. În țări precum Polonia sau Ungaria, politicienii de dreapta sunt cei care pun accentul pe problematici sociale, care nu doar că nu au dispărut la ei, dar chiar s-au intensificat. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste.

Încercând să se „reformeze” și să devină „Partidul de Stânga Europeană”, PSD s-a mutat în centru, iar alte partide mari și mici s-au mutat în dreapta și chiar în flancul de extremă dreapta. După aderarea României la UE, mulți foști votanți PSD au migrat în Occident și votează acum pentru partidele de dreapta.

Cel mai rău lucru este însă că Partidul Social Democrat funcționează acum nu ideologic, ci doar ca instrument de putere. Cred că viața va împinge PSD să revină la ideologia sa, să-și consolideze democrația internă și să-și refacă bazinul electoral, pe baza structurilor sociale actuale. România, la fel ca țările din Europa de Est în general, nu își poate permite să abandoneze politica de stânga” mai spune fostul președinte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998