CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9490 RON DOWN | 1 USD = 4.2218 RON DOWN | 1 GBP = 5.7704 RON DOWN

Ipostazele halucinante ale prostiei

3 comentarii / 2413 vizualizări / 11 iunie 2020

Românii au voie să meargă la sălile de fitness, la saune și la piscine. Dar nu au voie să facă duș. În schimb, se îmbăiază în masă în fântânile publice. Românii au voie să se testeze contra coronavirus. Încă o libertate câștigată. Dar nu o pot face nicicum la Arenele Naționale. În această perioadă, statul îi ajută pe români. Astfel încât romii se calcă în picioare pentru a obține certificate pe drepturi de autor. Alegerile, pentru a avea o Românie cât mai curată, sunt controlate financiar de stat. Iar statul se pregătește să lase finanțarea la liber. Și, tot legat de alegeri, se pregătește marele fraudă cu flotanții. Toate acestea, informații aparent disparate, sunt fiecare în parte expresia halucinantă a prostiei guvernanților. La care, după caz, se adaugă și o șmecherie de joasă speță.
Într-un editorial anterior, din vremurile minunate de la începutul primei „destinderi”, m-am amuzat, deși povestea era mai mult tragică decât comică, punând în discuție o decizie uluitoare a unui înalt demnitar PNL. Ionuț Stroe, ministrul Sportului dăduse liber la tenis de câmp în formula de simplu, bărbați și femei. Numai că jucătorii erau obligați să vină cu mingi personale. Și niciunul nu putea servi cu mingea celuilalt. Și nici să o atingă. Ceea ce presupunea că mingile de tenis trebuiau ștampilate sau semnate. Sau colorate diferit. Iar pentru a fi trecute dintr-un teren în altul, trebuiau lovite cu piciorul. Nu puteau fi luate în mână. În caz contrar, tenismenii vinovați erau amendați. Nici astăzi nu știu dacă până la urmă a fost eliminată această ciudată restricție sau dacă, în continuare, ea funcționează.
Și tot Ionuț Stroe, puternic bărbat de stat, căruia inteligența îi dă pe dinafară, anunță acum o nouă serie de „relaxări”. Se deschid sălile de fitness și piscinele. Problema e că, în înțelepciunea lui, domnul ministru a dat interzis la duș. Carevasăzică, omul vine transpirat la sala de sport sau la piscină. Și ușor murdar, dacă a folosit bicicleta sau a mers o distanță mai mare pe jos. Când dau căldurile, vine sigur transpirat. Și fără să mai facă duș, intră în piscină și înoată, după care se îmbracă și pleacă înapoi la serviciu sau acasă, cu clorul dezinfectant pe el. Iar dacă a făcut sport la greu la sala de fitness, cetățeanul se duce la birou sau acasă lac de sudoare. Așa concepe domnul ministru o viață sănătoasă. Și, deci, sănătatea publică.
Un alt demnitar al statului român, ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, fostul meu coleg din Senatul României, un om pe care l-am apreciat în mod deosebit, face și el o nevăzută. Îi interzice Primăriei Generale a Capitalei efectuarea de teste pentru depistarea coronavirusului la Arenele Naționale. O face printr-o șmecherie. Prin intermediul DSP. De ce nu se dă autorizație pentru Arena Națională, un spațiu extrem de generos, care permite distanțarea sanitară, este un mister total. Un mister care dispare doar dacă ne gândim la confruntarea politică din apropiatele alegeri locale pentru Primăria Municipiului București. Să facem recurs la câteva informații de dată recentă. Imediat după debutul pandemiei, specialiștii în virusologie, dintre care unul, domnul Adrian Streinu-Cercel, a plătit cu funcția, au insistat asupra unei proceduri absolut normale practicate în alte state și impuse de OMS. Și anume testarea în masă a populației. Premierul Ludovic Orban a sărit ca ars. Afirmând în repetate rânduri că aceasta este o prostie. Și probabil din acest motiv a întârziat neîngăduit de mult importul de testere. În schimb, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, s-a încăpățânat să testeze în masă populația Bucureștiului. În baza unui algoritm conceput de oamenii de știință, astfel încât, la capătul acestei operații, să putem ști, pe categorii de vârstă, care este situația reală a populației Bucureștiului. Câți bucureșteni sunt contaminați, câți nu, din ce zone, din ce medii sociale, din ce categorii de vârstă. O măsură cât se poate de utilă. Declanșarea acestei operații a fost tergiversată de către Guvern în toate modalitățile posibile. La un moment dat, chiar și Institutul Național de Statistică s-a retras, directorul acestuia afirmând că nu dispune de instrumentele științifice necesare pentru a face eșantionarea populației. Iar acum, când totul este pregătit și cei 11.000 de candidați au fost aleși, Guvernul, prin intermediul ministrului Sănătății, care are în subordine DSP-ul, îi pune talpă Gabrielei Firea. Este tot o trăsnaie din analele acestei pandemii.
Cum trăsnaie a fost și interdicția pentru copii de a se juca în spațiile amenajate pentru ei din parcurile publice. De altfel, nimeni nu a înțeles de ce, în perioadele stării de urgență, toate parcurile publice din România au fost închise. Strict interzise cetățenilor. Dar și după ce au fost deschise, copiii tot nu au voie în locurile special amenajate pentru ei. În schimb, primesc verde la grădinițe și la creșe. Acolo vor putea să stea împreună. În locurile de joacă, nu. Ele sunt libere doar pentru câinii vagabonzi.
Guvernul Orban a decis să-i ajute pe români să supraviețuiască în vremuri de pandemie. Astfel s-a luat decizia ca cei care lucrează cu statut de PFA, beneficiind de drepturi de autor și care sunt împiedicați în această perioadă să-și exercite ocupația, să poată primi lunar de la stat câte 4.000 de lei. O sumă pe care cei mai mulți dintre aceștia nu au câștigat-o niciodată. Generos gestul Guvernului. Și ce să vezi? Zeci de mii de romi fac coadă la ghișee pentru a lua, cum spun ei, „bani pe virus”. Neam de neamul lor, cu excepția poate a lăutarilor, nu a câștigat bani pe drepturi de autor. Acum ei vor câștiga în masă. Poate este numai și numai prostie. Dar poate e și viclenie. Pentru că în campania electorală, mai ales la locale, voturile romilor au contat întotdeauna. Iar Orban s-o fi gândit că ar face bine să le aducă la PNL.
Tot ce se poate! Mai ales dacă mă gândesc la un proiect de lege avansat în aceste zile de Autoritatea Electorală Centrală. O lege halucinantă. Dacă vă amintiți, ultimele alegeri au fost finanțate aproape în totalitate de către statul român. Adică de către dvs. O finanțare extrem de generoasă. Partidele au primit și primesc lunar milioane de euro. În schimb, pentru a fi diminuate fraudele, s-au introdus restricții privind donațiile. Ele nu au putut fi făcute către partide decât într-un anumit cuantum. Ei bine, confom acestui proiect, statul, adică dvs., urmează să finanțeze la fel de intens partidele politice de la buget, dar dispare orice fel de restricție privind donațiile. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, decât că oamenii de afaceri cu dare de mână își vor putea subordona partidele politice. Și asta în timp ce și noi le finanțăm cu generozitate, fără a putea să pretindem în schimb să servească și interesele noastre, ale cetățenilor. Dar asta nu mai cred că este o simplă trăsnaie în vremuri de pandemie. Nu este un simplu efect halucinant al prostiei. Este o mârșăvie. O pregătire în toată legea a fraudei.
Se întâmplă în mare ceea ce am semnalat zilele trecute că se întâmplă în mic. O altă formă de furt o reprezintă ceea ce se va numi în aceste alegeri locale „frauda cu vizele”. Frauda cu vizele de flotant. Și, în acest sens, am dat exemplul unui candidat de primar, Constantin Alexandru Fulgeanu, din comuna Cătina, care la domiciliul său a făcut vize de flotant pentru nu mai puțin de 118 persoane. Firește, candidatul este susținut de PNL.
Dacă la capătul pandemiei s-ar scrie o carte albă despre această perioadă tensionată din istoria României, care ar încerca să facă inventarul tuturor trăsnăilor, ne-am cutremura de râs. Sau de plâns. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ciuma galbena nu vrea testare pentru ca astfel ar iesi adevarul la iveala. Plus ca prostirea cu virusul le vine manusa si poate fura in voie. O sa ne iasa pe nas guvernarea galbena si tradarea vocalilor Ponta si Tariceanu.

  2. Testarea va scoate la iveala lucruri de interes stiintific, interpretabile de specialisti, nu ne va spune nimic despre cat a furat PNL. PSD ar fi luat aceleasi masuri, uitati-va ce se intampla in lume, ca doar nu suntem un caz izolat. Si la Opera din Viena sunt doar 3 spectatori in sala, chiar daca guvernul nu a impus restrictii. Dar cetatenii occidentali sunt disciplinati, constienti si nu fac atata zarva politica.

  3. @ Ca beneficiar al legii în calitate de votant SRS are posibilitatea de a ataca reglementările pe care le consideră incorecte, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *