CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ipoteza-bomba: libertatea lui Dragnea contra scaunul lui Kovesi

1 comentariu / 3994 vizualizări / 8 februarie 2018

Un scenariu fierbinte e prezentat azi public de către analistul Sorin Roșca Stănescu, ideea centrală fiind că Liviu Dragnea ar fi vîndut meciul cu Justiția, în beneficiul propriu, șefa DNA urmînd să-și păstreze scaunul în schimbul rezolvării dosarului Belina. Prezentăm integral materialul.

”A vândut sau nu a vândut Dragnea meciul?
Sunt câteva informații scandaloase pe care le-am aflat. Ele pun la îndoială într-o asemenea măsură verticalitatea lui Liviu Dragnea, încât cred că este obligatoriu ca, pe diverse căi, să obținem în zilele următare fie o confirmare, fie o infirmare. În esență, Dragnea ar fi vândut meciul. O imunitate a sa în fața atacurilor DNA, contra rămânerii doamnei Laura Codruța Kovesi la șefia instituției. Cu sau fără acordul lui Klaus Iohannis.
Informațiile care mi-au parvenit, e drept, foarte greu de verificat, constau în faptul că în urmă cu circa 10 zile, ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader i-a prezentat lui Liviu Dragnea raportul scris vizând-o pe șefa DNA și cuprinzând evident concluziile. Conform conținutului raporturilor și al concluziilor, recomandarea este că doamna Laura Codruța Kovesi urmează să intre în procedura de demitere de la șefia DNA. În urmă cu circa 10 zile, domnul Liviu Dragnea i-ar fi cerut domului Tudorel Toader ca această procedură să fie amânată. Iar concluziile sale să nu fie încă făcute publice. Lucrurile nu se opresc însă aici. Fiindcă domnul Tudorel Toader s-a prezentat cu același material și cu aceleași concluzii la președintele Klaus Iohannis. Acesta a citit, dar nu a comentat în niciun fel documentul care i-a fost prezentat. Un document care i-a fost prezentat neoficial. Pur și simplu pentru a fi pus în gardă. Pentru că, disciplinat fiind, Tudorel Toader a considerat că o solicitare oficială către Klaus Iohannis nu poate fi făcută decât cu acordul prealabil al șefului PSD. Acord care nu a fost dat.
Ipoteza cea mai plauzibilă, dacă informațiile pe care le am sunt reale, este că Liviu Dragnea face astfel o ultimă încercare de a vinde meciul în avantaj propriu. De a utiliza concluziile investigației desfășurate la DNA, precum și decizia decurgând de aici a lui Tudorel Toader de a solicita demiterea Laurei Codruța Kovesi, ca un mijloc de presiune pentru a obține o reducere a presiunii penale împotriva sa și apoi o închidere a dosarului Belina. Aici ar putea exista un contra-argument. În sensul că, chiar în aceste ultime zile, informațiile publice demonstrează că DNA, departe de a pune frână propriilor anchete, a apăsat în forță pedala de accelerație. Este adevărat. Însă, așa cum s-a văzut în alte dosare, și această poziție a DNA se poate dovedi în final a fi o simplă stategie. S-a văzut cum, în alte situații, dosare grele s-au dezumflat cu viteza cu care s-au umflat. Este adevărat, într-o relativă discreție. Prin urmare și acum s-ar putea întâmpla la fel.
Și Tudorel Toader, dar și președintele Klaus Iohannis ar putea confirma sau infirma aceste informații cu un potențial exploziv. Președintele României ar putea-o face însă doar în ipoteza în care el însuși nu ar fi implicat într-o negociere politică. Dacă și domnul Klaus Iohannis este parte a acestui târg, obținând el însuși avantaje politice, atunci evident nu ne va spune nimic.
La limită, mai poate fi pusă în discuție și o altă ipoteză. După cum se știe, miercuri, la Parlamentul European, a fost organizat un simulacru de dezbatere pe tema Justiției din România. Nu exclud posibilitate ca domnul Liviu Dragnea, având din acest punct de vedere și susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu și chiar și acordul tacit al președintelui, să fi apreciat că o solicitare de demitere a Laurei Codruța Kovesi chiar înaintea respectivei dezbateri ar fi fost de natura să pună paie pe foc la Strasbourg. În acest caz, o amânare de numai câteva zile după atât de multe amânări fiind binevenită.
Mă aștept ca în finalul acestei săptămâni, poate chiar astăzi, poate mâine, să asistăm la un deznodământ al faimosului și controversatului raport asupra activității șefei DNA. Și să aflăm de asemenea dacă într-adevăr Tudorel Toader, în calitate de ministru al Justiției îi solicită oficial președintelui demiterea șefei DNA. Dacă Dragnea nu a vândut meciul și a avut loc doar o amânare stategică, lucrurile pot fi în ordine. Dar dacă a vândut meciul? Dacă Tudorel Toader în loc să acționeze, tace chitic? În această ipoteză, mă aștept la un uriaș scandal în PSD. Într-un PSD în care și așa Liviu Dragnea a deschis mai multe fronturi decât poate duce, cu un număr din ce în ce mai subțire de aliați interni”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Trebuie sa fim realisti. Indiferent de „bombe”, Luluta i-si va duce mandatul pana la final.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998