CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ipoteza: DNA a cautat la Diaconescu inregistrarea cu Nicolae Popa?

0 comentarii / 1932 vizualizări / 21 iunie 2010

E oficial, de acum: procurorii DNA l-au pus sub învinuire, azi, pe Dan Diaconescu, pentru şantaj şi ameninţare directă sau indirectă, un scandal care va lua amploare, în mod cert, în zilele următoare.

Deocamdată, povestea pare cusută cu ață albă: un primar de la Cuca-Măcăii din deal, de care nu a auzit nimeni, șantajat, zice-se, cu o sumă uriașă pentru a nu se difuza anumite imagini compromițătoare pentru el, reușește să pună în mișcare, cu ajutorul justiției mioritice, o acțiune dură împotriva unuia dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români, și încă unul aflat în grațiile președintelui și ale premierului. Probabil că adevărul trebuie căutat în altă parte, mai ales că OTV este dată ca sigur, încă de acum doi ani și mai bine, în proprietatea mogulului Sorin Ovidiu Vîntu. Ițele ar putea fi încurcate rău și nu ne propunem să le descîlcim aici, ci doar să ridicăm un umil semn de întrebare.

Concret, în luna ianuarie a acestui an, Dan Diaconescu a efectuat o misterioasă vizită la Jakarta, în Indonezia, el declarînd, la întoarcerea în țară, că i-a luat un interviu de după gratii celebrului Nicolae Popa, omul de încredere al lui SOV în afacerea FNI, fugit din țară de ani buni și arestat anul trecut, înaintea campaniei electorale. Plecarea în Indonezia pare că a fost cam intempestivă, pentru că spațiul OTV rămas liber a fost umplut, în grabă, cu un interviu mai vechi cu Traian Băsescu, prezentat ca și cum ar fi fost inedit, însă. Contactat telefonic de ziarul ”Gîndul” în legătură cu respectiva cacealma TV, Diaconescu a declarat textual: „Sunt puţin până în Indonezia. A trebuit să plec ieri şi de-asta am recurs la acest plan”. Altfel spus, e exclus ca realizatorul să fi plecat într-un banal concediu în celălalt capăt al lumii, odată ce apare formularea ”a trebuit să plec ieri”.

El nu suflă o vorbă că ar dori să facă un interviu cu Popa, dar, pe 2 februarie, revenit în țară, Diaconescu declară oficial, ziarului ”Ring”, că are interviul respectiv realizat și înregistrat pe casetă video și că îl va difuza în cursul lunii respective la OTV. Apar inerentele speculații media potrivit cărora Dan Diaconescu a fost trimis în Indonezia de noul său prieten Traian, pentru ca Nicolae Popa să dea anumite mesaje publice incriminatoare, eventual, la adresa lui Sorin Vîntu. Numai că timpul trece, interviul nu este difuzat, iar pe 19 februarie Diaconescu este convocat, brusc, la DNA, unde este audiat mai bine de trei ore. La ieșire, ziaristul cel atît de flegamtic, de felul lui, este vizibil tulburat și însăilează jurnaliștilor prezenți la sediu o poveste penibilă, potrivit căreia ar fi venit la DNA pentru un interviu cu procurorii, material necesar unei viitoare emisiuni. Diaconescu nu a explicat, desigur, cum se face un interviu TV fără cameră și microfoane. La vremea respectivă, surse DNA afirmau că jurnalistul fusese audiat într-un dosar de trafic de influență.

În lunile care au urmat, apele păreau să se fi liniștit, numai că, surpriză, celebrul interviu cu Nicolae Popa tot nu a fost difuzat pe post. Acum, brusc, Diaconescu este pus sub învinuire, iar locuința sa este percheziționată într-un moment cînd este plecat din țară, lucru cel puțin ieșit din comun. Informațiile care ies la lumină sunt că procurorii caută o anume casetă video cu presupuse imagini-probă în dosarul respectiv. Posibil să fie așa.

O modestă întrebare: dar dacă Diaconescu a fost trimis în Indonezia nu de Băsescu, ci de al său patron neoficial, SOV, iar ceea ce spune Popa i-ar putea crea, dimpotrivă, anumite probleme lui Băsescu ori vreunui apropiat al său? Să fie descinderea de azi a DNA o modalitate de a captura buclucașa casetă? Ipoteza poate fi fantezistă, dar, reamintim că acum șase ani, cînd a izbucnit celebra serie a descinderilor în sediile MISA, s-a vehiculat la nivel înalt, la fel, ipoteza scotocirii mascaților după anumite înregistrări care riscau să dea peste cap alegerile programate în același an. Nu ne rămîne decît să așteptăm derularea scandalului pentru a vedea în ce măsură această ipoteză se verifică; sigur e, însă, că lucrurile nu se vor opri aici. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998