CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ipoteza fierbinte: Marius Oprea, amagit de Basescu sa-si tina gura in campanie?

0 comentarii / 1887 vizualizări / 1 martie 2010

Nici nu s-au încheiat bine alegerile prezidențiale și regimul Băsescu a dat de pămînt cu Marius Oprea, debarcat de la șefia IICC. Anul trecut, însă, Băsescu îi transmisese un cu totul alt semnal istoricului, mai mult decît binevoitor, iar acesta i-a întors eleganța, într-un mod aparte. În acest moment, însă Oprea nu exclude posibilitatea să fi fost dus de nas în mod abil de către președinte.

Un gest prezidențial amabil. Dar și total dezinteresat?
Pe lîngă activitatea la institutul sus menționat, Marius Oprea a mai avut una, în ultimii ani: el a scris o carte intitulată ”Ascensiunea lui Traian Băsescu”, despre care anunța, anul trecut, că va fi publicată, la editura Polirom, exact înaintea campaniei electorale și va conține dezvăluiri explozive despre trecutul președintelui (fragmente au și apărut într-o publicație culturală). Ba chiar recunoștea franc că e pregătit și pentru procese de calomnie în urma cărții respective. Ulterior, însă, Oprea a recurs la un gest cel puțin spectaculos, respectiv amînarea publicării cărții pînă după alegeri, pentru ca aceasta ”să nu fie folosită drept muniție politică în alegeri”. Oprea a recunoscut că a fost impresionat de un gest al președintelui, care a refuzat anumite sugestii legate de desființarea IICC, spunînd că acesta poate și trebuie să funcționeze, inclusiv sub conducerea lui Oprea, atît timp cît își respectă programul și nu e folosit drept armă politică. Pentru aceste afirmații, Oprea și-a scos pălăria, într-un interviu dat ”Cotidianului”: ”Un lucru care, trebuie să-i spun, îi face cinste(…) Nimic de zis, în afară de vorba francezilor, chapeau!”.

Ce a urmat, se știe: cartea explozivă despre Băsescu nu a mai apărut, lăsînd presa fără o sursă care i-ar fi furnizat subiecte săptămîni în șir în campanie, iar președintele a fost reales. După ce s-a văzut cu sacii în căruță, l-a ras pe Oprea de la IICC.

Oprea se răzbună, ”lungind” dezvăluirile despre Băsescu
Contactat azi de Inpolitics, Oprea nu exclude, cu o doză de amărăciune în glas, posibilitatea să fi căzut într-o capcană: ”E foarte posibil să se fi întîmplat așa și totul să fi fost făcut doar pentru ca eu să nu public cartea în campanie”. El crede, însă, că a contat foarte mult și datoria ”morală” pe care președintele a avut-o față de Tismăneanu, după elaborarea raportului de condamnare a comunismului, iar conducerea institutului ”era o funcție potrivită, probabil, pentru a-l răsplăti pe acesta”.

Există, însă, și prilejul pentru răzbunare: Oprea a dezvăluit Inpolitics că a decis să amîne iar, cu cîteva luni, publicarea controversatei cărți, dar, de această dată, din alt motiv. ”M-am decis să continui dezvăluirile despre cariera președintelui și după momentul cînd a preluat puterea în PD, cu toate că, inițial, acela era programat să fie punctul terminus al lucrării mele. Așa că voi scrie și ce a făcut Traian Băsescu după acea perioadă, poate chiar pînă în zilele noastre” a mai declarat cunoscutul istoric. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998