CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ipoteza fierbinte: protestul politistilor, ”stimulat” pentru decapitarea lui Blaga

0 comentarii / 1718 vizualizări / 24 septembrie 2010

Protestele de astăzi ale polițiștilor sunt atipice și nu au, practic, precedent în istoria modernă a României. Iar evoluția evenimentelor în cauză începe să trimită cu gîndul tot mai mult la un soi de mineriadă ceva mai mică, a cărei menire ar putea fi decapitarea ultimului mohican din stirpea baronilor PDL, Vasile Blaga.

Discrepanța uriașă dintre comportamentul impus de normele profesionale polițistului, în general, și cel care a putut fi observat la mitingul ilegal din fața Cotrocenilor ar putea avea explicații mult mai ascunse decît simpla nemulțumire a angajaților MAI, afirmă, pentru Inpolitics, surse bine informate din mediul politic. Întreaga opinie publică a asistat, azi, la sloganuri anti-prezidențiale de-a dreptul minerești, gen ”Ieși afară, javră ordinară”, în contradicție totală cu ceea ce se așteaptă a fi comportamentul sobru, reținut, al unui om al legii. Chiar și al unuia supărat pe situația economico-socială. Nu e singurul exces: în ultimele două săptămîni, o serie de reprezentanți ai angajaților MAI au manifestat, în media, stridențe de limbaj și formulări total nespecifice unei categorii profesionale mai degrabă militarizate decît civile. La acestea se adaugă și refuzul de a respecta legea, la manifestările de azi, care au fost ilegale, în a doua parte, prin absența autorizațiilor respective.

Mai pe șleau să o spunem, unii dintre capii revoltei polițiștilor se comportă cu un curaj neobișnuit, specific unor persoane care par să fi primit anumite încurajări și asigurări, discrete, în demersurile lor. În acest moment, nu se știe exact cum vor evolua evenimentele, dat fiind refuzul polițiștilor de a se conforma legii, dar marele perdant al scandalului are toate șansele să fie ministrul de Interne, Vasile Blaga, care ar putea fi forțat, în zilele următoare, să își dea demisia pe fondul evenimentelor generate de sublaternii săi și care vor continua în perioada următoare. De altfel, nervozitatea fățișă a ministrului față de respectivele mișcări ar putea fi explicată prin aceea că Blaga știe ceva mai multe despre resorturile acestora. Decapitarea lui Vasile Blaga printr-un scandal precum revolta polițiștilor pare să fie singura metodă a lui Traian Băsescu de a se dispensa de ultimul mare baron rămas în guvern, pe care remanierea nu l-a putut atinge, așa cum s-a întîmplat cu Videanu și Berceanu. Deocamdată, e doar o ipoteză, dar semnele de întrebare pe marginea revoltei din MAI se adună, credem noi, vertiginos, de la o oră la alta. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: Polițiștii vor relua mișcările de protest de astăzi, la o scară mai mare, pe 7 octombrie, de Ziua Internațională a Muncii Decente.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998