CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ipoteza incendiara: Dan Diaconescu, omul trimis de Vintu la Jakarta

0 comentarii / 2107 vizualizări / 15 octombrie 2010

Este Dan Diaconescu anchetat de către DNA pentru acuzația de a fi șantajat un primar anonim al unei comune, așa cum sună varianta oficială, sau el plătește pentru o vină mult mai mare, fără nicio legătură cu șantajul, ci, mai degrabă cu dosarul Nicolae Popa? O întrebare fără noimă pînă ieri, cînd presa a publicat primele extrase din rechizitoriul lui Sorin Vîntu și care include un pasaj care pare să îl incrimineze pe realizatorul OTV.

Majoritatea românilor au serioase semne de întrebare cînd vine vorba de anchetarea lui Dan Diaconescu într-un caz de șantaj mai degrabă mărunt, știut fiind că realizatorul era un favorit al regimul Băsescu-Boc, invitați des la postul său TV. La urma-urmei, despre posibile matrapazlîcuri făcute de DD se auzise de mult, de ce abia acum s-au trezit procurorii să îl ia la întrebări, ba chiar să îl aresteze, mai ales că era un susținător al lui Băsescu?

Un posibil răspuns îl dă un extras din rechizitoriul lui Vîntu, publicat ieri de Evenimentul zilei și care sună cam așa:

”Pe lângă bani, în lunile decembrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi oferit lui Popa (arestat la Jakarta, în Indonezia) un ajutor de ordin moral, materializat în trimiterea în Indonezia a unei persoane de încredere care să-şi canalizeze eforturile pentru ca infractorul Popa Nicolae să poată beneficia de eliberare din arestul autorităţilor indoneziene, ori, în cazul în care nu putea fi obţinut acest beneficiu, să întreprindă demersuri pentru a îngreuna procedurile de extrădare a infractorului în România”.

Foarte ciudat, procurorii nu suflă un cuvînt despre identitatea personajului respectiv, deși e clar că aceasta este binecunoscută. Cine ar putea fi?

Un răspuns plauzibil: Dan Diaconescu, cel care are calitatea de angajat al lui SOV, dacă informațiile potrivit cărora magnatul este acționar la OTV sunt reale.

Să ne amintim că, în luna ianuarie, deci în intervalul dezvăluit de rechizitoriu, Diaconescu anunța public întreprinderea unui mega-turneu prin Asia, dacă îi putem spune astfel, întins pe aproape două săptămîni și care includea Singapore (pentru cazul diplomatului Silviu Ionescu) și Indonezia. Ziaristul afirma explicit că a realizat un interviu cu Nicolae Popa, la Jakarta, care va fi prezentat la OTV în scrut timp. „Sunt în Indonezia, am făcut un interviu cu Nicolae Popa, de la Gelsor, şi urmează să vorbesc şi cu ambasadorul din Singapore, acuzat că a omorât un om pe trecerea de pietoni. Când revin în ţară reiau seria de întâlniri cu preşedintele României şi cu alte personalităţi.” a declarat telefonic Dan Diaconescu, pentru ziarul Ring.

La vremea respectivă, presa, inclusiv Inpolitics, specula că Diaconescu ar fi putut lua interviul respectiv lui Popa cu ajutorul lui Traian Băsescu, pentru ca anumite mesaje publice ale infractorului să bage spaima în figuri politico-afaceristice autohtone. Numai că, spre stupoarea generală, interviul în cauză nu a mai fost difuzat niciodată, iar Diaconescu a recunoscut cu cinism, după arestarea sa, că nici măcar nu l-a realizat, pentru că nu ar fi reușit să ajungă la Popa. La cîteva luni după întoarcerea în țară, explodează scandalul șantajului, iar Diaconescu ajunge în arest și continuă, pînă azi, să facă poteci la DNA. Cam multe, pentru un caz de șantaj comunal, fie-ne îngăduită exprimarea neortodoxă.

Întrebarea care se impune, în aceste condiții: oare nu cumva misteriosul personaj trimis de Vîntu la Jakarta pentru a-l ajuta pe Nicolae Popa, potrivit anchetatorilor, este chiar Dan Diaconescu, iar arestarea sa ulterioară a fost doar o modalitate de a-l ”agăța” pentru a furniza anchetatorilor date complete despre misiunea încredințată de SOV?

Declarația lui Diaconescu dată ziarului Ring a apărut pe 3 februarie, deci a fost dată cel mai devreme în ziua precedentă, pe 2 februarie. Scăzînd cele zece zile de cînd Diaconescu spunea că se află în Indonezia, rezultă o dată de sosire plasată în jurul zilei de 20 ianuarie. Or, potrivit rechizitoriului lui Vîntu, pe data de 13 ianuarie, Alexandru Stoian, omul de încredere al mogulului, vorbește cu un personaj-cheie aflat la Jakarta, a cărui identitate nu e dezvăluită, cel care are misiunea de a-i rezolva, pe bani, problemele lui Nicolae Popa și care așteaptă, de săptămîni bune, o sumă importantă de bani. Iată cum sună dialogul dintre cei doi:

”13.01.2010, la ora 18:36:43, Alexandru Stoian de la un post telefonic ia legătura cu UN DOMN aflat la alt post telefonic , cu care poartă următorul dialog:
A.STOIAN: Am discutat. S-a rezolvat la maniera: marţi o să fie cineva acolo….
DOMN: Nu te aud! Vorbeşte în telefon!
A.STOIAN: Mă auzi acum?
DOMN: Acum te aud.
A.STOIAN: Deci marţi o să fie cineva acolo, cu jumătatea (de bani n.n.) şi în momentul în care îl scoţi, ai şi cealaltă jumătate. Fiindcă îţi dă coordonatele individului şi în momentul
ăla se face toată treaba.
DOMN: Astăzi este miercuri.
A.STOIAN: Da. Deci marţi ajunge acolo.
DOMN: Da, bun. E şi asta o variantă, nu m-am gândit la asta! Este şi asta o variantă! Oricum, îmi pare rău că nu vrea să vorbească cu mine, nu ştiu ce…”

Ori, ziua de marți, 19 ianuarie, despre care Stoian afirmă că va fi momentul sosirii unui emisar cu banii, se suprapune, practic, cu sosirea lui Dan Diaconescu în Indonezia. Simplă coincidență? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998