CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ipoteza incendiara: Vintu vrea sa controleze dezvaluirile Wikileaks

0 comentarii / 2081 vizualizări / 31 ianuarie 2011

O întrebare frămîntă mediile de presă și nu numai, în ultimele zile: este vizita lui Cornel Nistorescu la fondatorul Wikileaks, Julian Assange, un demers strict profesional, sau în spatele lui stau interese mult mai profunde?

Spunem asta pentru că, de scurt timp, o ipoteză fierbinte circulă pe piață (vezi și aici): anume că Nistorescu a primit misiunea de a încheia un contract cu Assange în ce privește difuzarea unor materiale care vizează România prin intermediul siteului cotidianul.ro doar pentru ca anumite referiri legate de Vîntu să fie atent periate, în prealabil.

Reamintim că, zilele trecute, Nistorescu s-a deplasat la conacul britanic Ellingham Hall, unde Assange așteaptă clarificarea juridică a situație sale, pentru a-i înmîna o diplomă și a semna un protocol prin care documente trimise de diplomați americani la Washington conținînd referiri la situația din Românai să fie difuzate exclusiv de cotidianul.ro.

Printre notele intrate în posesia WikiLeaks se numără, conform presei din ultima perioadă, și 830 de telegrame secrete trimise de Ambasada SUA din București. În total sunt 1.200 de referiri la România în documentele intrate în posesia WikiLeaks. Conform unor informații confidențiale, în aceste documente ar apărea și numele unor afaceriști autohtoni de calibru, cu puternice interese și conexiuni în politică, la loc de cinste figurînd Vîntu, patronul din ultimii ani al Cotidianului.
Înțelegeri similare au mai fost încheiate de Assange cu publicații precum The New York Times (SUA), Der Spiegel (Germania), The Guardian (Marea Britanie), Le Monde (Franta) și El Pais (Spania).

Nici operațiunea de ”periere” a documentelor nu ar fi o premieră: Bill Keller, directorul The New York Times, a recunoscut public, și el, că ziarul său a depus eforturi serioase pentru a scoate din documentele publicate orice referire care ar fi putut pune în pericol persoane citate, uneori cu ajutorul oficialilor americani.(B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998