CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ipoteza: Iohannis ii transmite lui Kovesi sa-si dea demisia

6 comentarii / 3924 vizualizări / 12 iunie 2018

Interesantă ieșire, azi, la rampă a președintelui în scandalul Kovesi, deși nu foarte limpede în termeni și în poziționare, ceea ce a confuzat destul de mult ziariștii prezenți. Pe de-o parte, președintele a evitat să atace tăios CCR și decizia sa, pe de alta a vorbit de dezbateri ample și de mare substanță la nivel legislativ vizînd nu doar justiția și viitorul ei, ci, mai ales, rolul președintelui. Iar soluția de ieșire din încurcătură ar fi demisia lui Kovesi.

Președintele a vorbit azi extrem de mult, aproape majoritar, despre el însuși, ceva mai puțin despre soarta justiției și nu a pronunțat deloc numele lui Kovesi. A avut grijă, în schimb, să introducă, în premieră ideea atacului guvernanților și la servicii, nu doar la procurori. (”În România nu există niciun stat paralel. Este o invenţie a PSD-iştilor prin care vor să-şi motiveze demersurile anti-justiţie şi anti-servicii”.)

Marea problemă ridicată de el a fost procesul de limitare a puterilor președintelui de către actualii guvernanți:

„Putem să constatăm destul de uşor că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui. Atenţie, un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile preşedintelui României(…)Din păcate, decizia CCR e în aceeaşi logică, de diminuare a rolului preşedintelui, în numirea şi revocarea unui procuror”.

Iohannis a mai anunţat că este nevoie de o amplă dezbatere publică menită să lămurească controversele:

”Dacă vrem să ajungem la nişte concluzii solide şi sănătoase pentru România, toată lumea trebuie să intre în dezbateri, toată lumea trebuie să intre în consultări – şi politicienii, şi societatea civilă, şi…”

„Dacă citim motivarea, se pune întrebarea care mai este statutul procurorilor în România. Mai sunt procurorii independenţi sau sunt duşi procurorii mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei, decât sub autoritatea ministrului, aşa cum scrie în Constituţie. Este o întrebare la care trebuie să răspundă. O altă întrebare este de ce avem un ministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută fără să se ţină seama de avizul CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul de garantare a independenţei justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror şef. Iată întrebări la care încet încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii şi alţii. Sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Un referendum poate să fie la finalul unei astfel de dezbateri. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie”, a declarat Klaus Iohannis ziariștilor de la Palat.

„Poate e nevoie să vedem ce persoane pot fi chemate la conducerea statului. Revenim la discuţia din toamna lui 2016 şi atunci lucrurile au fost interpretate în fel şi chip. Care sunt paşii juridici urmează să vă lămuresc atunci când împreună cu juriştii din Administraţie ajungem la o concluzie. E vorba de o speţă care cu siguranţă va avea efecte asupra felului în care funcţionează statul în continuare. Nu putem face greşeala să aplicăm mecanic nişte lucruri, fiindcă riscul este să ne găsim într-o formă fără fond. Noi nu avem nevoie de un stat care să fie o formă fără fond, ci de un stat puternic şi atunci trebuie să găsim răspunsurile la aceste întrebări. Motivarea foarte amplă scrisă de CCR ne dă câteva indicaţii, ne ridică probleme. Nu putem face următorul pas până nu clarificăm ce anume ni se transmite în motivare”, a mai declarat Iohannis, care a precizat și că „Nu va exista nicio suspendare, pentru că nu există niciun temei pentru suspendare, iar dacă unii pesedişti se trezesc vorbind de suspendare ca să pară mai intersanţi la televizor, atunci este problema lor”.

Una peste alta, mesajele pe care pare să le transmită președintele ar fi următoarele:

Nu dorește să se pună în contra deciziei CCR (”Eu nu încalc Constituţia. Eu veghez la aplicarea Constituţiei”), de aici siguranța că nu va fi cazul unei suspendări.
În egală măsură, nici nu poate semna decretul de revocare a Laurei Kovesi, pentru că ar echivala cu acceptarea necondiționată a deciziei CCR, una care, tot el spune, ridică probleme serioase de funcționare a statului.
În primul rînd o problemă ținînd de rolul președintelui, ceea ce bagă, subtil, subiectul Kovesi în plan secundar.

O discuție pe acest subiect e absolut necesară, dar reclamă timp.

Decizia CCR nu îi acordă, însă, acest timp. (”Acum, sigur, este nevoie să reacţionez într-un timp rezonabil, nu putem să stăm, de exemplu, până în decembrie. Dar nu cred că cineva serios aşteaptă de la mine să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două”).

Soluția e una singură: o demisie din proprie inițiativă a Laurei Kovesi ar rezolva problema deciziei CCR, fără ca Iohannis să fie îngenuncheat, ceea ce lasă drum deschis atacării tuturor problemelor de care a vorbit azi președintele.

Semnalul a fost dat, iar faptul că președintele a ales soluția ieșirii cu el în public denotă că nu există un plan pus la punct în prealabil cu Laura Kovesi.

De aici întrebarea crucială: va accepta șefa DNA să se sacrifice pentru a rezolva clinciul prezidențial?
Un răspuns nu poate întîrzia mai mult de cîteva zeci de ore. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. atat a putut poporul asta, doar nu ne credem Madagascar!

 2. „Wer auch immer Sie nicht sterben lässt, lässt Sie nicht leben” („Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”).

 3. Un ‘bou penal’, tras de belciug de ‘baieti’…

 4. Inferența prezentată în articol are o hibă, motivarea CCR există, iar Constituția nu poate fi interpretată altfel decât în acord cu motivarea publicată în M.O. de către CCR.
  Că Iohannis respectă sau nu ceea ce este obligat de hotărârea CCR nu schimbă cu nimic locul corect pe care i l-a atribuit deja CCR.
  Demisia lui Kovesi e futilă! E prea târziu!
  Ghinion!

 5. Stimate domn,
  Nu exista in limba romana verbul – a confuza. Puteati spune : a creat/semanat confuzie.
  Ma deranjeaza teribil cand romanii nu vorbesc corect limba romana. Sunt unii care nu vorbesc/scriu corect, dar nu-i aude /citeste nimeni. Dar cand un jurnalist nu foloseste corect limba romana, nu este bine deloc.

 6. Cetateni! Pe principiul enuntat de catre Presedintele Johannis (parca sa se scria corect numele sau cand era doar primar la Sibiu, cu ‘J’ nu cu ‘I’, nu-i asa?!?) ce ar fi daca noi, contribuabilii, care prin platile noastre formam ‘bugetul Romaniei’ si oferim astfel posibilitatea unei ‘menajerii’ ridicole care isi spune ‘clasa politica’ sa se joace de-a ceeace au inteles ei ca ar fi ‘democratia’, ce-ar fi, zic, sa NU MAI PLATIM IMPOZITELE, desi acestea sunt imperativ prevazute de lege ca fiind obligatorii, si sa transmitem „clasei politice’ mesajul ca ne-am gandit sa facem o ‘dezbatere ampla’ care sa releve daca mai vrem sau nu vreodata sa platim impozite??? Iar aceasta ‘dezbatere ampla’ poate avea, desigur, si o ultima etapa – un referendum. Cum ar fi asta?!? Asa, pe principiul simetriei, zic…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998