CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9575 RON DOWN | 1 USD = 4.6194 RON DOWN | 1 GBP = 5.7071 RON DOWN

Ipoteza tulburatoare: achitarea lui Dragnea – blocata de SRI

9 comentarii / 6452 vizualizări / 26 iunie 2018

Condamnarea lui Liviu Dragnea de săptămîna trecută a fost un eveniment zguduitor pentru întreaga scenă politică, dar valurile produse după sentință ar putea devoala lucruri încă mai teribile. O dovedesc cîteva evenimente care trebuie puse în conexiune directă.

Înaintea fatidicei zile de joi, cînd ICCJ urma să se pronunțe în dosarul Dragnea, liderul PSD era extrem de relaxat, conform mărturisirilor discrete ale unor membri din conducere. Nu se discutase în prealabil, în partid, niciun plan B pentru cazul unei condamnări, iar Dragnea afișa o siguranță dezarmantă. Una în profund contrast cu înnegurarea ulterioară.

După ședința Comitetului Executiv al PSD convocată după condamnare, Dragnea a ținut un discurs în care, între altele, a prezentat un soi de listă neagră a dușmanilor, ținînd să dea asigurări că nu se teme de ei.
Prezența pe listă a unor nume precum Iohannis, Kovesi, Ponta ori Pahonțu nu era o surpriză, știute fiind meciurile vechi ale pedesistului cu respectivii.
Cu adevărat șocantă, însă, e plasarea între dușmani a lui Eduard Hellvig, un personaj pe care, pînă atunci, Dragnea chiar îl lăudase în cîteva rînduri.

SRI nu rămîne dator și răspunde printr-un comunicat oficial de presă:
„Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului Român de Informații într-o zonă a speculațiilor prin afirmații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor Serviciului. SRI condamnă ferm aceste încercări de denigrare a instituției și îi asigură pe partenerii interni și externi că va ramâne ancorat în misiunile sale care privesc exclusiv securitatea națională. Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, îi asigură pe toți cetățenii României de neimplicare în niciun fel de jocuri de putere, de menținere a instituției în afara dezbaterilor politice și de determinare în efortul conjugat de a prezerva securitatea națională”.

Liviu Dragnea contraatacă și declară presei, după comunicatul SRI, că motivul pentru care a menționat numele lui Hellvig după Cex e acela că șeful SRI s-a predat statului-paralel: ”S-a întîmplat că a cedat și el!”. Liderul PSD nu a furnizat vreun alt amănunt în măsură să lămurească misterul.

Explicația – bombă e posibil să fie furnizată de Marian Vanghelie, însă.

Duminică seara, la Antena 3, Vanghelie a făcut o dezvăluire puțin spus incendiară: anume că în 19 iunie, judecători de la ÎCCJ au discutat în casa lui Florian Coldea dosarul lui Liviu Dragnea.
„Ştiţi unde este casa domnului Coldea? Lângă T14. (…) Pe 19 iunie, au fost prezenţi la domnul Coldea acasă mai mulţi judecători de la Înalta Curte. Eu aştept să mă dea în judecată, pentru că spun foarte multe lucruri şi nimeni nu mă dă în judecată. Înţeleg că mai nou, activează domnul Bulancea (procuror DNA, n.r), care vrea să se afirme, considerând că va fi noul succesor al doamnei Kovesi. Şi dă telefon, e înnebunit, dă telefon la tot felul de judecători pe care îi are agăţaţi şi le spune că ar fi bine ca să le transmită care sunt în dosarele mele să mă judece mai repede, să închidă dosarele şi să mă condamne. Sunt informat că nu este vorba numai de dosarul meu, că dacă era vorba numai de dosarul meu nu mai era nimeni interesat. Ei sunt în continuare foarte interesaţi de foarte multe dosare. Cum a fost dosarul domnului Dragnea, şi cum sunt alte dosare, care vor ajunge la momentul potrivit”, a spus Marian Vanghelie, citat de Mediafax.
„Din câte înţeleg, s-au discutat mai multe dosare, inclusiv dosarul domnului Dragnea – din informaţiile mele”, a mai spus Vanghelie.

În aceeași seară, la B1TV, Vanghelie a mai spus că ”Dragnea e ținut foarte bine în mână de Coldea. Din câte înțeleg sunt la zi cu problemele și din exprimările domnului Coldea e că îl ține bine pe domnul Dragnea”.

Declarațiile fostului politician au generat o reacție promptă, la nivel înalt: Preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a cerut adunarea generală a judecătorilor pentru a se stabili adevărul.

Dacă afirmațiile lui Vanghelie sunt reale, se conturează, cum spuneam, o ipoteză terifiantă: aceea că Dragnea a încercat să-și salveze pielea prin intermediul lui Florian Coldea, despre care se aude de multă vreme că i-ar fi consilier apropiat, și să încerce influențarea unor judecători implicați în dosarul său. De fapt, în condițiile în care verdictul de condamnare a fost dat cu scorul de 2-1, ar fi fost suficient să convingă un singur judecător.
Suntem obligați, în acest punct, să prezumăm că Florian Coldea nu ar fi chemat judecătorii la negocieri pe dosarul Dragnea dacă nu ar fi avut și ceva ași în mînecă; doar nu s-ar fi bazat pe rugăminți ori amenințări cu blesteme.

Relaxarea afișată de Dragnea înaintea sentinței trimite cu gîndul că pesedistul obținuse promisiunea de sprijin din partea oamenilor convocați de Coldea.

Și totuși, două zile mai tîrziu, el era condamnat.

Mecanismul lui Coldea se gripase.
Cine ar fi avut puterea să contracareze acțiunea fostului șef operativ al SRI?
Răspunsul ar fi: actuala conducere a SRI.

De aici răbufnirea lui Dragnea către Hellvig și acuzația că acesta s-a predat statului-paralel, acea entitate ocultă care l-ar vrea pe pesedist scos din joc.

Și o observație importantă, de final: comunicatul tăios de răspuns al SRI la atacul lui Dragnea nu este asumat de biroul de presă, de purtătorul de cuvînt ori de Eduard Hellvig, ci de întreg Consiliul Director al SRI, adică un mesaj instituțional transmis lui Dragnea & Coldea de către serviciu în ansamblu și nu de o anume persoană din interiorul lui, oricît de importantă.
Ceea ce nu poate însemna decît că liderul PSD a reușit să mai deschidă un front major de luptă cînd încă nu a reușit vreo victorie pe celelalte deja deschise. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. 1-0 ptr grupul de la Bucale… vom vedea si miscarea celor de la Cluj, desi Dragnea pierde daca-si pune speranta in Ardeal… aici is ai mai rai…

 2. La intrebarea „Cine ar fi avut puterea să contracareze acțiunea fostului șef operativ al SRI?” raspunsuri cred ca ar putea fi mai multe. Astfel, ramanand in scenariul propus (Coldea ar fi asigurat scaparea lui Dragnea printr-o sentinta favorabila) si presupunand ca asa ar fi stat lucrurile in realitate, am putea considera (si) urmatoarele variante:
  (a) Presupunand ca solutionarea favorabila a dosarului ar fi parte dintr-un troc aflat la mana (doar) a lui Coldea, insusi Coldea ar fi putut denunta intelegerea oculta si ilegala, in cazul in care ar fi considerat ‘garantiile’ oferite de Dragnea insuficiente si/sau nesigure si/sau necontrolabile, etc. caz in care ar fi putut sa-i mai dea un termen lui Dragnea fie sa finalizeze (daca era cu finalizare) fie sa garanteze intr-un mod mai presus de orice indoiala respectarea unei intelegeri cu finalitate in viitor. Aceasta varianta ar sta in picioare doar in cazul in care l-am suspecta pe Coldea de o inteligenta macar medie, ceeace, tinand cont de grimasele spasmice si uitaturile de om infricosat si nesigur emotional, pare extrem de putin probabila. Totusi, cu sinceritate si fara patima, trebuie sa recunoastem ca un baiat care termina cu greu Liceul industrial nr. 11 din Arad la seral, nu poate purta cu el decat o ambitie de a parveni cu orice pret egalata doar de insuficienta mijloacelor intelectuale necesare pentru aceasta.
  (b) Un scenariu mult mai plauzibil ar fi acela ca si Coldea este ‘papusat’ de altii, caz in care desi aparent s-ar fi stabilit un consens favorabil lui Dragnea, cereri suplimentare ulterioare ar fi fost de natura a necesita un blocaj temporar si temporal al solutionarii favorabile. Oricum, sentinta definitiva din apel conteaza, asa cum s-a dovedit de multe ori, timpul pana la apel fiind suficient pentru ‘reglaje fine’, dupa caz.
  (c) Un alt scenariu ar fi ca ‘papusarii’ lui Coldea sa fi aruncat o undita si in balta de la Cotroceni, prevenit, ca e bine sa fii ‘prieten’ cu toata lumea. Astfel, unul dintre papusari si-a cumparat o ‘indulgenta’ de la Cotroceni, sifonand o intelegere care i-ar fi putut crea multe probleme presedintelui in cursa sa pentru un nou mandat. Anuntate din timp, ‘structurili’ s-au regrupat si ordinea stabilita de stabor a fost reinstaurata.

  Or mai fi si alte scenarii, dar sa ne oprim aici si sa constatam – daca mai era nevoie – ca in menajeria politica din Romania, tuturor le zornaie lanturile prin care sunt controlati de cei care i-au pus in respectivele pozitii. Ar fi o naivitate sa ne imaginam ca zburda cetateni, pe persoana fizica, si fac de capul lor ce cred ei si cum li se pare lor ca ar fi mai bine, fie in Parlament fie in Administratie fie in Servicii.

  Mult mai interesant mi se pare jocul la off-side pe care il face Vanghelie. Acest baiat modest din Ferentari, rapus consecvent de acordul dintre subiect si predicat, este – de ceva timp – ‘mufat’ la teava fostului DGIPI (Sa traiti, dom’ Voicu!), gurile rele sustinand ca in lipsa de resurse sa-si cumpere mobila, dl. Vanghelie si-ar fi mobilat cateva camere din locuinta cu arhiva de la doi si-un sfert, aia buna, de dinainte de dezmembrarea haotica supervizata de palidul Ciolos. Este realmente revigorant sa-l auzi pe Vanghelie spunand (cu subiectele si predicatele lui) cum Livia Stanciu este consumatoare de droguri si cum insasi SPP, pt. a nu o pune in situatii jenante cu vreun interlop mai tupeist, si-a asumat sarcina aprovizionarii securizate a dnei judecator cu prafurile tineretii vesnice. Mai interesant este cum, aceasta informatie care intr-o tara normala ar fi cazut un guvern si, posibil, ar fi condus la alegeri anticipate si la rejudecarea TUTUROR cauzelor in completele din care dna Stanciu ar fi facut parte, in Romania a trecut precum o stire din Can-Can sau din Libertatea.

  Siguranta pe care Vanghelie o afiseaza, atat in acest caz, cat si in privinta intalnirii din data de 19 Iunie din casa lui Coldea, sau din casa lui Dragnea (cu Kovesi si Coldea) sau din alte case, ne face sa credem ca intr-adevar dl. Vanghelie dispune de probe serioase, pe care incearca sa le valorifice intr-un joc ce il depaseste complet, in beneficiul celor care-i detin cheita. Ne vom distra cu siguranta. Asta este sigur. Si, vorba ceea: ventilatorul sa fi mare, ca rahat avem destul…

  • :thumbsup:

 3. vine 2019 toamna, dragnea e achitat, isi pastreaza averea, psd e prabusit din cauza inflatiei gigantice si a lipsei de bani pentru pensii, opozitia e pe val si castiga in 2020, aducand decenii de bogatie si infrastructura romaniei, iar psd-ul corupt nu va mai guverna niciodata.

  • N-ai nicio legătură cu economia, pupinbăsești grămadă și exprimi vise umede.

 4. 2021: Romania, aplicand programul Opozitiei, care a preluat democratic puterea prin votul popular din 2020, devine putere regionala in Eurasia. SUA solicita incheierea unui parteneriat strategic extins cu Romania, insa presedintele JOHANNIS declara ca poate primi liderul american pentru tratative numai dupa ce revine din vacanta din Tenerife in care se afla alaturi de prima (sa) doamna, dar ca va citi pana va intelege solicitarea SUA in perioada urmatoare.

  2022: China in parteneriat cu Rusia, solicita Romaniei clauza natiunilor celor mai favorizate in vederea extinderii comertului lor cu tara noastra. Primul ministru al Romaniei, dl. L. Orban, compune pe loc o melodie in cinstea unui posibil parteneriat tripartit, insa uita servetelul cu versurile pe masa la Ciresica, astfel incat posibilul parteneriat este refuzat temporar de catre Romania, pana la o data care va fi comunicata ulterior.

  2023: Uniunea Europeana solicita Romaniei acordul de liber schimb cu oricine altcineva, insa Romania refuza si drept represalii impune viza la intrarea oricui in Romania. Din nefericire, ministrul #rezist de interne, dna Angi Serban, intelege gresit impunerea de viza si o aplica ‘ad litteram’ oricui; astfel, presedintele este blocat impreuna cu sotia pe aeroport, la intoarcerea lor din cea de a osutadouazecisiuna vacanta consecutiva in Tenerife (se stie doar ca nemtii sunt consecventi), intrucat nu avusese inspiratia sa ceara viza de reintrare in tara la plecarea in vacanta.

  2024: Grupul de la Bilderberg, nemaiputand indura ignorarea sa totala din partea Romaniei, face o cheta fulger printre participantii de la intalnirea sa anuala si, cu maruntisul pe care acestia il aveau pe fundul buzunarelor, cumpara pe loc, platind cash si fara factura, sase castele pe Valea Loirei, sase palate in Toscana, sase palate tiganesti in comuna Strehaia si sase resorturi de 5 stele in Tenerife, si le ofera presedintelui Romaniei cu titlul de ‘donatie’, alaturi de cererea cu numarul 99 pentru primirea lor intr-o audienta oficiala. Presedintele le-a raspuns ca va formula un raspuns la respectiva cerere dupa ce va vizita (si va intelege) toate spatiile locative primite cu titlul de donatie.

  Brusc, un ofiter de rang inalt de la SPP intra cu ochii bulbucati in dormitorul prezidential de la Vila Lac 3 si il anunta pe presedinte ca, in urma numararii tuturor voturilor la scrutinul prezidential din 2019, Dragnea a iesit invingator cu 99,99% din totalul voturilor valabil exprimate, motiv pentru care echipa de mesteri de la Videle se afla la poarta vilei Lac 3 pentru a schimba faianta si tapetul…

  Presedintele se incaleca pe bicicleta si porneste catre Sibiu, nestiind cum sa-i spuna sotiei de ce nu mai beneficiaza de SPP.

 5. Asta este de departe cea mai umflată gogoriță pe care am auzit-o, securistul Coldea, jumătatea lui Kovesi, a convocat judecătorii pentru achitarea lui Dragnea.
  ha
  haha
  hahahahahahahahahahahaha

 6. Atunci sa ne prefacem cu totii ca nu stim despre chermezele colective la care statul paralel statea la masa (la propriu) cu L. Dragnea?

  Adica sa nu ne mai spalam pe cap, ci sa ne spalam direct pe creier?!?

  • Din contră, să fim deștepți. Să credem că poate Coldea să convoace judecători, care dau sentințe împotriva solicitării lui Coldea.

   ha
   haha
   hahahahahahahahahahahaha

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998