CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iresponsabilii

0 comentarii / 2107 vizualizări / 15 august 2013

Cand exista un fenomen, cum este cel al declararii in masa a alesilor locali drept incompatibili, el nu poate fi insotit decat de un grad ridicat de iresponsabilitate. La fel atunci cand reprezentanti ai statului roman vorbesc neincetat, in organisme internationale, despre coruptia de aici, transferandu-le altora propria obsesie. Si tot iresponsabilitate se numeste repetarea unor afirmatii conform carora, in Romania, o forta politica aleasa de 80 la suta dintre cetateni ar fi incercat o lovitura de stat. Cine sunt acesti iresponsabili si ce vor ei?

O prestigioasa publicatie europeana, britanicul The Guardian, a titrat ieri ca, alaturi de Putin si de Viktor Orban, premierul roman, Victor Ponta, ar fi unul dintre dictatorii estului. In aceeasi zi, o alta publicatie britanica importanta, The Telegraph, era profund ingrijorata de faptul ca numarul imigrantilor romani din Albion a crescut cu 30 la suta. Sunt doua dintre cele mai recente semne ca Romania si romanii intarzie sa-si ocupe o pozitie confortabila in spatiul european. In realitate semnalele in acest sens sunt mult mai multe.

Suntem tributari, indiscutabil, unor pattern-uri neconforme cu regulile Uniunii Europene. Din comunism am iesit marcati de o lipsa de respect fata de proprietate, usor de detectat in ceea ce priveste legislatia romaneasca, incepand chiar cu actuala Constitutie care nu pune inca pe picior de egalitate creantele statului si creantele persoanelor fizice ori ale societatilor cu capital privat. Am iesit din comunism marcati de neintelegerea institutiilor, regulilor si jocului democratic, predispusi mai degraba sa mimam si sa schimonosim democratia decat sa o respectam si sa o practicam. Avem o populatie intr-o masura mai mare certata cu legea, in comparatie cu alte popoare europene, in buna masura si ca o consecinta a procentului ridicat al populatiei de etnie roma. Nu sunt romanii vinovati pentru o realitate istorica care a avut drept consecinta asezarea unor masive populatii rome pe teritoriul acestei tari, dar sunt vinovati romanii pentru felul in care i-au tratat de-a lungul secolelor pe romi si pentru gradul de inapoiere al acestora.

Mai pot enumera multe alte circumstante obiective care se constituie in factori de natura sa ne marginalizeze la nivel european. Impotriva acestora putem lupta. Exista solutii. Exista mecanisme prin intermediul carora, intr-un interval relativ scurt de timp, avem sansa de a anula handicapul cu care plecam la drum. Dar exista si numeroase cauze subiective. Generate de indivizi. De persoane cocotate in pozitii importante in ierarhia politica interna si externa care, in mod constient sau inconstient, fac rau Romaniei. Sa ne gandim doar la Monica Macovei. Cat timp a facut parte dintr-un Guvern al Romaniei, beneficiind de sprijinul celui care, mai tarziu, a devenit parintele tezei loviturii de stat, aceasta fosta procuroare comunista, transformata in politician basist, a acceptat si chiar a promovat ca Romania sa devina un teren de incercare. Pentru fel de fel de experiente europene dintre cele mai nastrusnice. Asa a aparut Agentia Nationala de Integritate. Singura institutie de acest fel din lume. Asa a aparut Directia Nationala Anticoruptie care nu mai exista decat in Spania si acolo tot ca experiment, mai mult sau mai putin, nefericit. Asa, pana la urma, Romania, prin vointa propriilor lideri, a ajuns sa se prezinte in fata lumii intregi drept un stat lovit de o coruptie endemica care nu ar putea fi tinuta sub control decat prin masuri asimetrice. Asa au ajuns procurorii in Romania sa isi spuna magistrati si sa incerce sa ocupe pozitii egale cu cele ale judecatorilor, facand practic un grav abuz constitutional. Asa au ajuns noua judecatori de la Curtea Constitutionala sa invinga, si nu de putine ori, Parlamentul tarii. Asa a ajuns Consiliul Superior al Magistraturii sa initieze veritabile batalii politice care exced cu mult spatiul juridic. Asa a ajuns presedintele unui stat, Traian Basescu, sa vorbeasca despre lovituri de stat parlamentare si constitutionale in tara pe care o reprezinta.

Si atunci de ce sa ne miram de pozitia adoptata de catre analistii unor prestigioase publicatii cum sunt The Guardian ori The Telegraph ? De fapt ne-o facem cu mana noastra. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998