CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ironia sortii: Basescu le da pedelistilor in cap cu legile PSD

0 comentarii / 1818 vizualizări / 25 mai 2010

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, azi, în întâlnirea cu parlamentarii PDL la care au participat şi premierul şi o serie de miniştri, ca demnitarii care sunt acţionari la diverse societăţi să renunţe la afaceri, au declarat surse participante la discuţii.

„Preşedintele ne-a cerut să renunţăm la afaceri. Mai exact, el se referea în special demnitarii numiţi în funcţii. Ne-a spus că nu este corect să fii numit în funcţie şi să profiţi de pe urma acestea în favoarea propriilor afaceri”, a declarat unul dintre participanţi, citat de Mediafax. Faptul că cea care a pus, prima, pe tapet această variantă a fost Elena Udrea demonstrează că nu e vorba de o răbufnire de moment a președintelui, ci de un plan minuțios, prin care s-ar putea urmări debarcarea din guvern și de la vîrful PDL a unor lideri precum Berceanu, Blaga, Videanu șamd. Numai că ideea președintelui va împinge PDL spre stînga, pe de-o parte, iar pe de alta va da puternic apă la moară PSD, din motive pe care le vom expune mai jos.

Concret, în martie 2006, liderul PSD, Mircea Geoană, a însărcinat mai mulți grei ai partidului, precum Titus Corlățean, Constantin Niță ori Eugen Nicolicea cu elaborarea unui proiect de lege menit să separe afacerile de politică și să oblige toți demnitarii, inclusiv cei din administrația locală, să-și declare integral afacerile și să cedeze controlul direct al acestora către specialiști independenți. Demnitarii și aleșii locali urmau să aleagă în 90 de zile între a preda afacerile unui administrator independent și pierderea mandatului. Legea, de inspirație occidentală, prevedea și pedepse aspre, de pînă la cinci ani de închisoare pentru încălcarea prevederilor sale.

Ce s-a întîmplat ulterior dezvăluie Inpolitics, azi, unul dintre inițiatori, Titus Corlățean: ”Încă de la elaborarea proiectului am constatat că nu exista nicio deschidere din partea colegilor de la PNL și PD, aflați pe atunci la putere și care dețineau majoritatea în Parlament, nu voiau să audă de asemenea idee. Numai că s-a întîmplat și altceva, care ne-a luat cu totul prin surprindere: inițiativa noastră a fost, efectiv, desființată nu atît de politicienii puterii, cît de lideri ai societății civile – nume extrem de sonore – apropiați ai alianței DA, care au făcut proiectul praf în numele dreptului la proprietate șamd. Țin minte că am fost atît de descurajați de reacția ONG-urilor încît nici nu am mai depus proiectul la Parlament. Dar, el există, încă, și voi ridica la prima ședință a conducerii PSD problema depunerii sale, cu patru ani întîrziere, pentru că descoperim, iată, că avem susținerea președintelui și, implicit a colegilor de la PDL” afirmă liderul social-democrat, nu fără o doză de ironie în glas.

Dincolo de ineditul situație – modul în care Băsescu forțează curățirea unui partid de dreapta cu inițiativele unui partid de stînga – trebuie spus că în PDL nemulțumirile cresc vertiginos. Conform ultimelor informații care se vehiculează, ideea lansată de Udrea era cunoscută la vîrful partidului de cel puțin o săptămînă, iar în cadrul discuțiilor pe care le-a generat în interior, mai mulți grei ai partidului ar fi amenințat cu anumite ”repoziționări” politice, sugerînd chiar plecarea din partid. Surse pedeliste afirmă că, în cursul săptămînii viitoare ar putea apărea primele lovituri de teatru în acest sens. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998