CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Isărescu: Salariile bugetarilor vor creşte în 2011, dar nu la nivelul de dinaintea reducerii cu 25%

0 comentarii / 1298 vizualizări / 7 noiembrie 2010

Salariile angajaţilor din sectorul bugetar vor creşte anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicată de la 1 iulie 2010, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care crede că Guvernul şi-a făcut treaba din punct de vedere al nevoii de ajustare a economiei.

„Reducerea de 25% (a salariilor bugetarilor – n.r.) s-a aplicat la jumătate de an, ceea ce înseamnă, chiar cu vorbele domnului Vlădescu (fost ministru al Finanţelor – n.r.), că dacă s-ar fi aplicat de la începutul anului ar fi fost doar de circa 12%. (…) Cu alte cuvinte, pentru că o anumită reducere va trebui să rămână şi la anul, indiferent de cât va fi inflaţia, asta iarăşi pe un calcul aritmetic simplu, scăderea de la anul, comparativ cu 2009, adică începutul acestui an, va fi mult mai mică decât cea care s-a aplicat începând cu 1 iulie 2010”, a declarat Isărescu, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, conform Mediafax.
Întrebat dacă Guvernul şi-a făcut treaba de la începutul crizei, guvernatorul BNR cred că da în ceea ce priveşte nevoia de ajustare a economiei.
„Acum ar trebui să explicăm ce înseamnă ajustare. Şi fac două precizări: ajustarea era inevitabilă în România, din timp ce nu mai aveam acele intrări de capital, apoi ajustarea macroeconomică se poate întâmpla oriunde”, a continuat Isărescu.
El a reiterat că ajustarea a început odată cu declanşarea crizei în sectorul neguvernamental, fiind observată prin reducerea deficitului de cont curent de la circa 12% la peste 4%.
„Pe această bază a început şi ajustarea în sectorului guvernamental, mult mai timid, nu s-a făcut la timp, nu s-a înţeles. Ca să se facă la timp trebuie în acelaşi timp să avem şi o înţelegere din partea societăţii, să fie acceptată. Cum să se facă la timp? (…) Nu cred că cineva acceptă uşor să i se reducă salariul. Cum să spui că este acceptat? Este greu să convingi societatea să facă o asemenea ajustare. Şi de fiecare dată se caută vinovaţi, de fiecare dată se caută scăpări”, a afirmat guvernatorul BNR.
Întrebat de ce nu au curaj politicienii să ia măsurile necesare la momentul potrivit, Isărescu a arătat că astfel de acţiuni sunt „costisitoare” din punct de vedere politic.
„A lua asemenea măsuri costă voturi, costă deteriorarea încrederii populaţiei. Cum vă spuneam nicăieri în lume nu sunt binevenite asemenea ajustări, dar uneori sunt inevitabile”, a explicat oficilul băncii centrale.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998