J.D.Vance, mesaj cu bătaie lungă: Liderii europeni să fie mai receptivi la dorințele propriilor alegători
0 comentarii / 1778 vizualizări / 15 aprilie 2025
„Nu este bine pentru Europa să fie vasalul permanent de securitate al Statelor Unite.” Acesta este mesajul transmis de JD Vance într-o conversație telefonică cu publicația britanică UnHerd, ieri, în primul său interviu major cu o publicație europeană de cînd a preluat funcția de vicepreședinte.
”Decizia de a aplica (și apoi de a retrage parțial) tarife substanțiale asupra aliaților europeni – combinată cu o serie de declarații dure despre Europa din partea lui Vance, atît publice, cît și mesaje private scurse – i-a făcut pe mulți de pe continent să se întrebe dacă America mai poate fi considerată un prieten.
Răspunsul lui Vance: da, cu condiția ca liderii europeni să fie pregătiți să își asume un rol mai independent pe scena internațională și să fie mai receptivi la dorințele propriilor alegători, în special în ceea ce privește problema imigrației.
„Iubesc Europa,” îmi spune Vance într-un interviu amplu din biroul său din Aripa de Vest, dezvăluind o latură diplomatică care nu a fost întotdeauna în prim-plan. „Iubesc popoarele europene. Am spus în mod repetat că nu poți separa cultura americană de cea europeană. Suntem în mare măsură un produs al filosofiilor, teologiilor și, desigur, al tiparelor de migrație care au venit din Europa și care au lansat Statele Unite ale Americii.”
Liderii Europei sunt însă o altă chestiune. Luați, de exemplu, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care, într-un interviu recent pentru emisiunea americană 60 Minutes, l-a acuzat pe Vance că „justifică într-un fel” invazia Rusiei în țara sa.
Vance contracarează făcînd referire la condamnările sale ale acțiunilor Moscovei din 2022 încoace. Dar adaugă: „Am încercat, de asemenea, să aplic o recunoaștere strategică a faptului că, dacă vrei să pui capăt conflictului, trebuie să încerci să înțelegi unde văd atît rușii, cît și ucrainenii obiectivele lor strategice. Asta nu înseamnă că susții moral cauza rusă sau că susții invazia la scară largă, dar trebuie să încerci să înțelegi care sunt liniile lor roșii strategice, în același mod în care trebuie să încerci să înțelegi ce încearcă ucrainenii să obțină din conflict.”
„Cred că este oarecum absurd ca Zelenski să spună guvernului american, care în prezent susține întregul său guvern și efortul de război, că suntem cumva de partea rușilor.” Acest tip de retorică, spune Vance, cu siguranță nu este productivă”.
În ansamblu, angajamentul administrației Trump-Vance de a întoarce pagina globalizării așa cum o știam este mai profund decît și-ar putea imagina aliații și adversarii deopotrivă. După cum spune Vance: „Nu suntem de partea nimănui, suntem de partea Americii” se mai arată în material. (Traducere și adaptare B.T.I.)