CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Jertfirea lui 007 pe altarul Elenei Udrea

0 comentarii / 2265 vizualizări / 15 octombrie 2014

Ipotetic cel putin, Teodor Melescanu poate face un joc dublu. In definitiv, a condus spionajul romanesc si are si o experienta vasta, venind dintr-un trecut mai indepartat. El ar putea fi iepurasul lui Traian Basescu. Iepuras electoral. Si daca, cumva, asa stau lucrurile, atunci intregul montaj legat de agentul acoperit ar putea sa capete atat coerenta, cat si consistenta. Devenind un pericol potential, real pentru Victor Ponta. El fiind principala tinta. Sau tinta indicata. De pierdut, are de pierdut si Klaus Iohannis. Vom vedea cum.
Cum a aparut, in definit, Teodor Melescanu in cursa prezidentiala? Pentru inceput, sa ignoram motivatia. Sa analizam segmentul electoral pe care fostul sef al spionajului il are in vedere. El a strans semnaturi de la si cu ajutorul unui grup extrem de activ din punct de vedere politic. Este vorba de disponibilizati. Fostii angajati din armata, din serviciile secrete, din jandarmerie, din Ministerul de Interne. Acestia, nu numai ca au adunat adeziuni pentru Melescanu, dar au devenit si agentii sai de influenta, pretutindeni in tara. Jumatatea goala a paharului este ca, in ciuda acestui vehicul electoral, Teodor Melescanu nu poate sa stranga un numar suficient de mare de voturi, pentru a se califica in turul II. Este imposibil. In acelasi timp, in functie de traseul sau din aceasta perioada si de comportamentul pe care il afiseaza, poate deveni mai mult sau mai putin vizibil si poate aduna, daca este eficient, un numar mai mare de voturi. Care, dat fiind specificul electoratului pe care l-am sugerat mai sus, nu se vor irosi in turul II, ci se vor duce in alta parte. O alta certitudine cu care putem opera este ca segmentul electoral al lui Melescanu se plaseaza undeva in zona de centru-dreapta. Prin urmare, el va lua voturi pe care altfel le-ar putea primi Tariceanu, Klaus Iohannis sau alti candidati de dreapta, cu exceptia nucleului dur al Elenei Udrea.
Daca Melescanu este inventat de cineva si nu este produsul propriei iluzii prezidentiale, el nu poate fi inventat decat de Traian Basescu pentru ca, extragand electorat de la Tariceanu si Iohannis, sa micsoreze diferenta dintre acestia si Elena Udrea. In aceasta ipoteza, Melescanu joaca rolul unui iepuras electoral.
Daca analizam cursa electorala din aceasta perspectiva, atunci acuzatiile lui Traian Basescu vizandu-l pe Victor Ponta, cum ca acesta, ofiter acoperit fiind, a incalcat legile, intrucat a fost, in acelasi timp, si procuror si a semnat in fals o declaratie cum ca nu face parte din vreun serviciu secret, ar putea fi privite dintr-o alta perspectiva. Cea a unei complicitati intre Traian Basescu si Teodor Melescanu. Teoretic, nimeni nu-si poate permite sa excluda scenariul conform caruia, insusi Melescanu i-a livrat lui Traian Basescu, daca ele exista, probele legate de Victor Ponta, dupa care, pentru a nu putea fi acuzat ca a tradat un secret de stat, Teodor Melescanu a declarat ca i s-au solicitat asemenea informatii, dar ca el ar fi refuzat sa le furnizeze. La randul sau, Traian Basescu, in acest scenariu, il acuza ca nu a colaborat cu comandantul suprem, tocmai pentru a-l disculpa. O alta consecinta a acestui schimb de declaratii este cresterea notorietatii lui Melescanu si a sanselor acestuia de a obtine mai multe voturi in primul tur, in special din bazinele lui Tariceanu si Iohannis.
Un argument ca asa ar putea sa stea lucrurile, il identificam chiar in retorica lui Melescanu. Acesta nu ar fi incalcat nicio lege a statului daca ar fi spus, pur si simplu, ca Victor Ponta nu face parte dintre agentii acoperiti SIE. Nu l-ar fi costat nimic sa afirme acest lucru, cu subiect si predicat. Iata insa ca, in mod straniu, Melescanu alege o alta cale, mult mai intortocheata. Si afirma ca legea il impiedica sa furnizeze informatii despre agentii acoperiti. In mod indirect, Melescanu confirma astfel acuzatiile lansate de Traian Basescu.
Care sunt pasii urmatori? Este exclus ca Victor Ponta sa se parasca singur, cum ca ar fi agent acoperit. Sau ar fi fost. Prin urmare, urmatoarea miscare sau urmatoarele miscari le va face Traian Basescu. Nu stim daca lepadarea sa de Turcescu este sincera. Daca nu cumva Turcescu este, in continuare, utilizat drept glont. Dar, cu siguranta, lucrurile nu vor ramane asa. Traian Basescu va iesi, din nou, la rampa. Si va lovi. De asta data cu dovezi indubitabile. Daca le are. Iar aceste dovezi sunt menite nu sa-l transforme pe Ponta in erou, ci sa–l discrediteze in ochii opiniei publice. Creand astfel o emotie. Determinandu-i pe unii sa nu-l mai voteze. Scotandu-i din casa pe cei care, altfel, nu ar vota.
Dar mai exista si scenariul in care Traian Basescu forteaza, pur si simplu, jocul, pentru a declansa o noua suspendare a sa. Aceasta l-ar victimiza. Pentru unii. L-ar transforma intr-un agent electoral eficient. Pentru Udrea. Si, in orice caz, ar starni acea emotie puternica, de natura sa provoace schimbari pe tabla de sah politic. Iata cate se pot intampla pe altarul Elenei Udrea. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998