CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Jocuri periculoase: PNL risca dizolvarea pe cale juridica

7 comentarii / 11893 vizualizări / 8 septembrie 2021

O decizie adoptată oficial azi de conducerea PNL privind interzicerea participării parlamentarilor la ședința de plen ar putea avea consecințe juridice devastatoare, incluzînd radierea partidului pe cale legală. Concret, boicotul impus unei ședințe a Parlamentului României încalcă legea 96/2006, legea partidelor nr.14/2003 și însăși Constituția României.

Biroul Permanent al PNL a adoptat azi o rezoluție prin care obligă membrii PNL să nu participe la ședința Birourilor permanente și la cea a plenului reunit, în urma convocării făcute de către cei doi președinți ai Parlamentului, Anca Dragu și Ludovic Orban.

Și acum, să analizăm metodic consecințele juridice.

Legea 96/2006 prevede la art.28.

”(1) Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară.”

Că un parlamentar poate absenta, motivat sau nu, de la o ședință a parlamentului e una.
Că un partid parlamentar își obligă parlamentarii instituțional să absenteze în bloc, indiferent de motiv, e cu totul altceva, reprezentînd îndemn la încălcarea legii și a principiilor statului de drept.

Constituția stipulează, la art.40:

”(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”.

De asemenea, legea partidelor politice nr.14/2003 stipulează:

”ART. 2 Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii. ART. 3 (1) Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale”.
(2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituţia României, republicată”.

Aceeași lege prevede sancțiuni dure la adresa partidelor care încalcă prevederile sus-pomenite:

”ART. 46
(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii:
a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege;
(2) Cererea de dizolvare se adresează Tribunalului Bucureşti de către Ministerul Public şi se soluţionează potrivit normelor de procedură stabilite la art. 26 alin. (2) – (5). ”

Să amintim aici că, în aprilie 2016, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la închisoare. Pentru ce?

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Pe scurt, Dragnea a primit închisoare pentru că și-a folosit autoritatea în partid ca să asigure cvorumul la referendum. Asta, în pofida faptului că legea partidelor trece stimularea participării cetățenilor la scrutinuri printre obligațiile partidelor.
Biroul Permanent al PNL, cu acordul/la îndemnul premierului Florin Cîțu, a decis invers, să-și oblige parlamentarii să nu asigure un cvorum, cel de ședință parlamentară, sub amenințarea sancțiunilor.
Trecînd inclusiv peste o foarte importantă prevedere a Constituției, anume interzicerea mandatului imperativ al aleșilor nației.
Altfel spus, parlamentarilor nu li se poate impune sub nicio formă votul sau poziționarea politică.

PNL a trecut azi cu grație peste toate aceste norme constituționale și legislative printr-un document, atenție, oficial, și nu printr-o decizie secretă care, la o adică, măcar nu putea fi dovedită.

Liberalii au ținut să consfințească juridic decizia, amenințînd în textul ei chiar cu sancțiuni la adresa parlamentarilor care nu ar respecta rezoluția.
O decizie care ar putea duce la sesizarea Ministerului Public și la dizolvarea juridică a partidului, pe cale legală. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Astia habar nu au pe ce lume se afla, vreti sa stie Constitutia si legile tarii? E prea mult pentru capusorul lor sec.

 2. Art 69.2 din Constituția României:
  Mandatul imperativ este NUL.

  Nimeni nu poate impune unui parlamentar ce să voteze sau să nu voteze și nici cum să voteze.

 3. Ar fi o lovitura pt Citu si Klaus pt ca ei pun pumnul in gura democratiei fatis . Rusine , afara cu Citu si marxisti din PNL

 4. […] Jocuri periculoase: PNL risca dizolvarea pe cale juridica […]

 5. daca s-ar fi respectat legile de catre politicieni si psd si udmr ar fi trebuit desfiintate…udmr tot sustinand incalcarea suveranitatii tarii cu autonomia tinutului secuiesc iar psd cu incalcarea ordinii de drept, statului de drept, principiilor democratiei cum zice in lege prin propaganda de idei…iar dragnea a cerut primarilor sa dea mita alegatorilor sa voteze de asta a fost condamnat

 6. De ce sa se mai discute ”discutii”, PNL-ul acaparat de fraudulosul ,fals presedinte, Klaus Iohannis trebuie dizolvat conform art. 46 din legea partidelor politice, lg.14/2003. Am scris de nenumarate ori despre obligativitatea legala a dizolvarii acestui PNL/Iohannis/Catu care nu are nimic in comun cu doctrina liberala.Din acest motiv facebook m-a blogat si mi-a sters comentariul.

 7. Bine, dar se mișcă cineva să facă demersurile juridice necesare? Hai, D-le Stelian, arată ce poți!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998