CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Joe Biden si doua vizite cu cintec in Romania

3 comentarii / 3710 vizualizări / 9 noiembrie 2020

Joe Biden a vizitat România prima dată în septembrie 1999, pe cînd era liderul democrat al Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului american. Zece ani mai tîrziu, el revenea la noi și declara: „Îmi amintesc acum când am venit aici, acum câteva decenii… Acum pot să constat progresele pe care le-aţi realizat între timp”. După alți cinci ani, se vedea cu premierul Ponta și i se adresa cu ”dle.președinte”. Dar poate că omul e doar distrat, să nu fim răi. Cu adevărat interesante sunt alte lucruri legate de vizitele sale în țara noastră; ba chiar mai mult decît interesante.

Ca vicepreședinte al SUA, Joe Biden a vizitat România, prima oară, într-un moment cînd asemenea vizite nu prea se fac: el a descins la Palatul Cotroceni, la o întrevedere oficială cu președintele Traian Băsescu, fix în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. O întrevedere la care Biden a promis marea cu sarea (vize, scut, protecție pe linie NATO în caz de atac etc), desigur, totul prin perspectiva subtilă a unui nou mandat pentru președintele în exercițiu. Implicarea lui Biden era atît de străvezie încît s-au luat mici măsuri de ”ajustare” în planul imaginii, în sensul că liderul american a avut întrevederi fugare și cu cei din opoziție, Geoană și Antonescu. Unii își mai amintesc ce scandal monstru făcuse opoziția în 1992, pentru că Michael Jackson venise la București și fusese primit la Cotroceni între cele două tururi de scrutin pentru prezidențiale. ”Campanie pe față lui Iliescu” acuzau liderii de atunci.
În octombrie 2009, nu a mai ieșit scandal cu acuzații similare, pentru că șefii PNL și PSD nu știau cum să pozeze mai tare în filoamericani.

A doua vizită a lui Biden a fost în luna mai a anului 2014, cu doar cinci zile înaintea alegerilor europarlamentare.
Dar s-ar putea ca nu respectivele alegeri să fi fost cheia.
Ci faptul că alianța PNL-PDL, care s-a creat în paralel cu strania ieșire din peisaj a lui Crin Antonescu după europene și care l-a propulsat la Cotroceni pe Klaus Iohannis, a avut actul de naștere exact în timpul vizitei lui Biden la București, fără ca să fi existat discuții mai vechi pe această temă. Și nu o spunem noi, ci a spus-o însuși Vasile Blaga, președintele PDL, la cîteva zile după ce vicepreședintele american părăsise România.

Desigur, e posibil ca între cele două vizite în țara noastră și importantele evenimente electorale pe care le-au prefațat să nu fi fost decît o coincidență. Una destul de mare, am spune, totuși. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Îmbrățișările alea semnalau proporțiile raptului încă de pe atunci.
    Cum să nu-l iei la pupici pe sclavetele ăla securist care te linge în cur direct de pe aeroport și-ți umple papornițele cu sute de milioane de dolari. O dulceață de sclavete securist prostovan! :))))))))))))

  2. tacerea lui putin,un om foarte inteligent….. ,urmarim cu mare atentie,…biden nu inseamna nimic pentru nimeni,el nu conduce nimic altii conduc congresul sua este dominat de republicanii …urmeaza pe netflix….

  3. laaaa pusscaaaarieeee NEMERNICI SATANISTI! cati copii DISPAR ZILNIC DIN ROMANIA ? UNDE SUNT COPIII? II CAUTA CINEVA? MAI TRAIESC? SAU SUNT BAGATI IN „LINIA PEDOFILILOR” CABALISTI „DEMOCRATI”? AKA „PIZZA SLICE” AND „ICECREAM”? OOOHHH JOE DO YOU LIKE ICECREAM ?? SLEEPY JOE??

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998