CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Jucatorul se alege cu doua Romanii

0 comentarii / 1530 vizualizări / 28 noiembrie 2010

Pokerul politic pus la cale de Presedintele care s-a autointitulat “jucator” tinde sa creeze doua Romanii. Cel putin sub aspect legislativ. In acest moment, Camera Deputatilor s-a scindat. Impasul generat de furtul Robertei Anastase mai are putin si se transforma in catastrofa.
In momentul in care PD-L, intr-o incercare nebuneasca de a salva, la ordinul lui Traian Basescu, pozitia Robertei Anastase, a schimbat regulile jocului in Camera Deputatilor, nu a anticipat consecintele. Ceea ce inseamna ca nu a facut nimeni o analiza a impactului pe care il poate avea noul mecanism conform caruia deciziile in Biroul Permanent pot fi luate fara cvorum. Adica doar cu majoritatea celor prezenti. Initiatorii acestui nou sistem s-au gandit ca, astfel, ii sunteaza pe reprezentantii opozitiei, care boicotau sedintele Biroului Permanent, protestand astfel impotriva furtului de voturi dovedit savarsit de Roberta Anastase. Numai ca miscarea a avut efect de bumerang.
Ce este valabil pentru unii este valabil si pentru ceilalti. Ceea ce inseamna ca, daca reprezentantii puterii in Biroul Permanent pot convoca sedinte si pot lua decizii fara cvorum, prin simpla lor prezenta, acelasi lucru il pot face si reprezentantii opozitiei. Ceea ce s-a si intamplat. PD-L a initiat o sedinta si a luat decizii, prin ridicarea mainii celor prezenti, dar si opozitia a intiat o sedinta a aceluiasi Birou Permanent si a luat alte decizii, prin ridicarea mainii membrilor prezenti. Ceea ce inseamna ca, in acest moment, avem doua birouri permanente la Camera Deputatilor.
Pasul urmator este de neevitat. In momentul in care deciziile diferite se vor referi la Camera Deputatilor in sine, fie in ceea ce priveste comisiile, fie in ceea ce priveste plenul, fisura se va transforma in falie si se va propaga in mod violent. Ce inseamna asta? Ca este nu numai posibil, ci si probabil sa avem, in curand, perechi de comisii si perechi de plenuri. Deci doua parlamente.
Si ce ar face cele doua parlamente? Ar incepe sa voteze acte normative tot dupa regula conform careia nu mai este necesar cvorumul, ci doar majoritatea celor care ridica mana. Asta inseamna ca cele doua camere ale deputatilor vor trimite spre promulgare Presedintelui legi care se bat cap in cap.
Intrucat Presedintele nu poate sa mearga cu duplicitatea atat de departe – si nici nu vrea – incat sa se imparta in doua, o parte pentru putere si o parte pentru opozitie, nu mai are decat o singura posibilitate. Aceea de a torpila actele normative ale opozitiei, reclamandu-le la Curtea Constitutionala. In paranteza fie spus, simpla nepromulgare a uneia dintre legi nu va avea niciun rezultat, pentru ca, dupa respingere, parlamentul opozitiei mai voteaza o data si legea intra in vigoare.
Dar Curtea Constitutionala, daca acum va da dreptate puterii din Parlament, care a schimbat regula jocului, nu va putea, in viitor, sa declare drept neconstitutionale legile opozitiei, pentru ca ele au fost adoptate conform regulii schimbate.
Asa ca impasul la care putem ajunge este total. Atat de total incat initiatorul se poate trezi cu doua Romanii. Si atunci va constata ca nu mai este presedintele niciuneia. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998