Kaliningrad a devenit cel mai fierbinte punct al planetei. Vom avea razboi Rusia-NATO?
7 comentarii / 3514 vizualizări / 23 iunie 2022
Decizia Lituaniei de a bloca cca.jumătate din importurile exclavei rusești Kaliningrad și replica extrem de dură a Moscovei au devenit peste noapte coșmarul liderilor europeni. Kremlinul a dat clar de înțeles că ar putea replica militar ceea ce, Lituania fiind membru NATO, ar echivala ori cu declanșarea celui de al treilea război mondial, ori cu neaplicarea art.5 și, pe cale de consecință cu implozia NATO. Se caută cu disperare soluții de ieșire din clinci, scrie presa europeană. Și dacă nu vor fi găsite?
Pe scurt, faptele: compania feroviară de stat lituaniană a informat recent clienții că, începând cu 17 iunie, mărfurile sancționate de UE, cum ar fi oțelul și fierul, nu vor mai putea traversa Lituania. Ceea ce înseamnă izolarea și afectarea gravă a regiunii Kaliningrad, teritoriu rusesc.
Informația oficială că vicepreședintele C.E., Valdis Dombrovskis, a vorbit ulterior cu președintele lituanian Gitanas Nauseda, care i-a transmis că Vilnius aplică sancțiunile UE lasă de înțeles că Bruxellesul a cam fost luat prin surprindere de umflarea mușchilor lituanieni, dar nu a avut cum să comenteze.
Publicația Politico.eu scrie, azi că există într-adevăr o contradicție subțire, dar destul de solidă, între declarația Lituaniei, care susține că sancțiunile UE includ interzicerea tranzitului metalelor și, prin urmare, Lituania trebuie să blocheze acest tranzit către Kaliningrad, și purtătorul de cuvânt al Comisiei, care a spus că Lituania trebuie doar să efectueze verificări rezonabile, permițînd, totuși, tranzitul mărfurilor.
Rusia a reacționat vehement și promp: „Situația este mai mult decât gravă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În cazul în care tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse prin Lituania nu va fi complet restabilit în viitorul apropiat, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”, a mai spus Peskov.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a spus și ea că răspunsul Moscovei ”nu va avea caracter diplomatic, ci practic”.
Mai limpede nu se poate.
Cu cîteva ore înaintea debutului summitului european de azi, aceeași Politico relata: ”Comisia Europeană a lucrat peste noapte la planuri de dezamorsare a crizei în creștere din Kaliningrad, pe fondul temerilor că aceasta ar putea escalada rapid, potrivit mai multor oficiali și diplomați UE. Înalți diplomați ai UE au avertizat miercuri că situația este gravă și s-ar putea înrăutăți rapid. Oficialii și diplomații au declarat pentru Politico.eu că criza este o consecință neintenționată a celui de-al patrulea pachet de sancțiuni al UE, în baza căruia blocul a interzis importurile din Rusia de oțel și materiale feroase”.
De aici, nu se mai știe ce va urma. Dar bine nu are cum sa fie.
Dacă Lituania revine asupra deciziei, va fi o imensă victorie pentru Rusia și o umilință pentru UE.
Dacă nu, Rusia poate recurge inclusiv la acțiuni militare, ceea ce ar însemna conflict direct cu NATO și, implicit, război mondial.
Dacă Rusia lovește, dar NATO nu activează art.5 sub diverse pretexte, coeziunea alianței sare în aer exact în miezul conflictului din Ucraina. Multe state membre NATO s-ar putea să-și schimbe viziunile asupra conflictului.
sa-i ia dracu pe toti,numai razboi,scumpiri si emisii de carbon,populimea nimic,sa-i ia dracu inca odata,cred ca doar un razboi ne mai curata de tampenii si tampiti,da mi-e teama ca ei ,elitele,vor ramane si noi fraierii vom disparea,oricum de un razboi muianistii o coc.
Te-ai trezit ca proasta în târg şi zbieri că vai ce fraieră eşti, tâmpito. Oricum tu dispari prima, că eşti deja dusă!
„…Oficialii și diplomații au declarat pentru Politico.eu că criza este o consecință neintenționată a celui de-al patrulea pachet de sancțiuni al UE, în baza căruia blocul a interzis importurile din Rusia de oțel și materiale feroase”. cum adică neintenționată??? Nu au luat în calcul posibilitatea asta? Mai corect nici posibilitatea asta, pe lângă multe altele.
Devenise vizibil că războiul „Occidentalo–Rus” (etapa Ucraina) se îndrepta spre un fel de „boală lungă…”, situație neconvenabilă „nucleului dur” al aliaților (SUA & GB în primul rând), chiar dacă „rulajul dolarilor” pe „circuitul armelor” funcționează bine, aducându-le venituri „frumușele”.
Contrar propagandei, „Alianța Antirusă” are motive serioase de îngrijorare. „Armele teribile” prin care erau convinși că vor „îngenunchea Rusia”, desi le-au folosit „la maximum”, efectele directe sunt sub așteptări : Rușii, chiar dacă nu le e ușor, nici „n-au făcut pe ei” de frică, și nici nu-și pierd cumpătul. Ba parcă, „tac și fac”.
Acel «pentru Dumnezeu, omul ăsta nu trebuie să mai rămână la putere», nu era decât „strigătul neputinței”, când „Biden” a început să priceapă că „socoteala de la Washington nu se potrivește cu cea de la Moscova”: au „mobilizat” tot ce puteau mobiliza; și au „restricționat” atât de violent, încât îi doare și pe ei. Pe acest drum, nu mai au ce face. Și iarna-i „colea”. Popoarele se trezesc, nu poți să le ții în frâu doar cu „propagandă”; Zelensky e tot mai „fleșcăit” iar „pomposul eroism” al „țării de la margine”, nu prea mai impresionează pe nimeni. Ba, dimpotrivă. Și, mai mult de-atât, unitatea aia „de nezdruncinat” (ținută cu forța)… Sunt „semne” că nu-i chiar așa de „solidă”.
–––
Era clar că „Americanii” vor forța o „răsturnare de situație”. Și, cum metodele lor „tradiționale” au dat chix, mă temeam că vor „escalada”. Provocarea cu Lituania e atât de gravă (atacă fățiș, clar și fără echivoc – Suveranitarea Rusiei), încât ”SUA” seamănă cu un boxer „groggy”, care se aruncă „nebunește” cu capul înainte, fără să-i mai pese de nimic.
E clar că vor război. E clar și de ce.
… Nu cred că Rușii vor răspunde provocării. « Când dușmanul începe să facă greșeli, e bine să te abții să-l întrerupi » Iar „Americanii” au început să facă „marile greșeli”.
Eu cred si sper ca se va schimba pe repede inainte regimul din Lituania cu tot cu guvern, sefi de servicii si armata.
Lituania este o tara aservita americanilor, la fel ca noi. Pe 9 iunie, batalioanele rotative ale Armatei SUA din Lituania au organizat exercitii comune in Lituania. Exista si un parteneriat intre Forțele Armate Lituaniene și Garda Națională din Pennsylvania, care dovedește dependența de lungă durată de capabilitățile SUA. Generalii celor 2 armate s-au intalnit pe 19 mai, in Lituania. ”Avionul acela misterios” a plecat tot din Lituania.
[…] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]