CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8858 RON DOWN | 1 USD = 4.4803 RON DOWN | 1 GBP = 5.5520 RON UP

Kazahstanul – o nouă Ucraină?

3 comentarii / 1240 vizualizări / 6 ianuarie 2022

Negocierile ruso-americane de la Geneva din 9-10-12 ianuarie 2022 au început cumva în Kazahstan la 2 ianuarie printr-o tentativă de „revoluţie colorată”, un nou Maidan ? Preşedintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokayev (omul Rusiei), la fel ca acum câţiva ani Assad al Siriei, a cerut sprijinul Rusiei şi al Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (organizaţie condusă, de facto, de Rusia).

Poliţia kazahă a afirmat că mai mulţi manifestanţi au fost „exterminaţi”, iar câteva sute arestaţi. Banca Centrală a suspendat activitatea tuturor instituţiilor financiare după ce câteva bănci au fost prădate. Internetul nu mai funcţionează de câteva zile. Protestele au început din cauza creşterii (provocatoare şi inutilă !), de la 1 ianuarie, a preţului la gazul GPL, folosit masiv de autovehicule. Tulburările au demarat în regiunea Mangistau, în oraşele Janaozen şi Aktau (de la Marea Caspică), şi s-au extins în mai multe oraşe, printre care Almatî (Alma-Ata pe vremea URSS), capitala economică a ţării, unde au fost incendiate rezidenţa prezidenţială, sediul primăriei, iar sediul Parchetului a fost devastat. Protestatarii au ocupat şi aeroportul din Almatî. Guvernul a fost demis, şi fostul dictator al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev (30 de ani de dictatură), a fost eliminat din postul de director al Centrului pentru Securitate Naţională (vezi şi Gabriel Negreanu – „Criza din Kazahstan…”, mediafax.ro, 6.01.2022). În regiunile vestice ale ţării, de la Marea Caspică, unde se găsesc cele mai importante zăcăminte de petrol, au fost şi sunt prezente în ultimii 30 de ani marile companii internaţionale de exploatare : ExxonMobil, ENI, Shell, Total, BP, China National Petroleum Corporation, ConocoPhillips, Inpex, KazMunayGas etc., cu „contractorii” lor.

Kazahstanul a făcut parte din Imperiul Rus (ţarist) şi apoi din URSS – Republica Socialistă Sovietică Kazahă. Cu 2 724 900 km2, Kazahstanul are o suprafaţă de aproape 12 ori cât cea a României şi de 5 ori cât cea a Franţei, cu alte cuvinte, cât toată Europa de Est. PIB-ul Kazahstanului, care are o populaţie de 19 milioane, e comparabil cu cel al României. La începutul epocii moderne, Kazahstanul a fost disputat feroce de China şi de Rusia. Până la urmă, Rusia l-a integrat în imperiul său. Începând din secolul al XIII-lea, Kazahstanul a făcut parte din Imperiul Mongol, după ce în secolul al IX-lea fusese parţial islamizat. Limba kazahă e vorbită de 65 % din populaţie, iar limba rusă de 95 %. 70 % dintre kazahi sunt musulmani, 26 % sunt creştini (majoritatea ortodocşi). Ca şi Rusia, Kazahstanul face parte şi din Europa, şi din Asia.

Kazahstanul se învecinează cu Rusia, China, Marea Caspică, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kîrgîstan. Cea mai lungă frontieră a sa e cea cu Rusia. Kazahstanul nu are doar o suprafaţă imensă, situată mult mai strategic decât Ahganistanul, între Rusia şi China, ci şi resurse naturale colosale. Este azi principalul producător mondial de uraniu (peste 40 %). Kazahstanul a fost clasat în 2019 pe locul 2 pentru rezervele sale de uraniu (15 % din totalul mondial), pe locul 10 pentru rezervele de cărbune, pe 12 pentru cele de petrol şi pe 13 pentru cele de gaz.

Prin evenimentele violente, sângeroase din Kazahstan, confruntarea dintre SUA-NATO şi Rusia pare să fi început în inima Asiei. În media rusă, prorusă şi chiar americană (vezi site-ul Zerohedge) se fac trimiteri la implicarea MI6 (UK) şi CIA în rebeliunea din Kazahstan. Oficiali kazahi au vorbit despre „interferenţe externe”. Deocamdata nu sunt probe în acest sens. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat împotriva intervenţiilor străine în Kazahstan. Trupele ruse şi cele ale alianţei regionale de menţinere a păcii vor neutraliza şi aresta, probabil, spioni şi agenţi dacă aceştia într-adevăr există.
Războiul din Ucraina a început cumva în Asia Centrală ? Este vorba de un prim răspuns american la ultimatumul rus privind Europa de Est şi ţările din fosta Uniune Sovietică ? Negocierile din ianuarie de la Geneva vor începe sub cele mai rele auspicii. Imperiul rus de azi al lui Vladimir Putin are şi el slăbiciuni evidente şi destule probleme nerezolvate la timp sau doar amânate în ultimii 30 de ani. Ca întotdeauna, ele pot fi speculate de adversari. (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. Precum un lup flămând ce tot dă târcoale stânei, tot așa, SUA, („elitele”, evident) „tatonează planeta”, doar-doar de-or mai găsi unde și cum să-și „pună în valoare” uriașul complex militar.
  Problema pentru americani e că, în fața unor adversari „pe măsură”, vremea când își puteau permite să ducă războaie doar cu „lovituri chirurgicale” (deci fără victime proprii), a cam trecut.
  Nu spun că „ceilalți” ar fi niscai „miei blânzi”, „atleți ai păcii” și ai dreptății pe pământ etc.
  Numai că, azi, ei își apără popoarele lor de lăcomia unui agresor tot mai disperat și mai lipsit soluții – altele decât cele militare: Capitalul „Occidental”.

  Așa stand lucrurile, confruntarea directă fiind (deocamdată) exclusă, două alternative le mai rămân: lupta prin „interpuși” (aviz nouă…) și slăbirea adversarului prin stimularea de dezordini – interne, sau în aria de interes a acestuia (ideal, și cu lupte, cu victime „nevinovate” etc.), numai bune de „folosit” de către stăpânii „global-media” în scopul câștigării „războiului de imagine”, prin care să-și legitimizeze următoarele „mutări” (evident, în scopul „apărării”, bla, bla, bla…)

  Se pare că încă mai prinde metoda „maidanul”: „răscularea mulțimii” prin stârnirea poftelor spre un trai mai bun, prin predarea țării Capitalului „Occidental”, veșnic avid de resurse și de „sclavi”.
  Da, prosperă o minoritate restrânsă; în primul rând nemernicii și trădătorii. Noi știm cel mai bine.
  „Modelul România”, chiar li se va fi părând, unora, a fi unul demn de urmat?

 2. Nene, citeva fapte pentru care exista dovezi:

  polonia, colonie a nato/Noul Wehrmacht, este implicata in actiuni terorist-informationale impotriva Kazahstanului
  Canalul Nexta cu baza in polonia este oficina Mi6/Cia ,incita la violente impotriva autoritatilor legitime din Kazahstan

  Ukropistan, subjugata de evrei si ocupata de nato/americanci, gazduieste un numar de oligarhi tradatori kazahi care vor sa puna mina pe putere in Kazahstan , scopul final fiind punerea bogatiilor tarii pe tava , evreilor si americancilor

  Turcistanul livreaza teroristii via azerbaidjan si peste Marea Caspica, teroristi islamisti pregatiti de americanci, turci, mossad in Syria in special din zona Idlib si care sint coordonati de ofiteri Ukropi SBU/serviciul secret Ukrop

  pactul teroristo-sionist nato/Noul Wehrmacht este responsabil in intregime pentru actiunile criminale ale oricarui stat vasal din componenta lui, indiferent ca e polonia sau Turcistanul.

  ASA CA RUSSIA ARE NU NUMAI DREPTUL DAR SI OBLIGATIA SA II EXTERMINE PE ACESTI TERORISTI nato/Noul Wehrmacht care vor sa distruga Kazahstanul

 3. Asa ca raspunsul la intrabarea ta , mai nene, daca e un nou Ukropistan e si Da si NU

  Metodele folosite in Ukropistan Byelorussia si Kazahstan de catre nato/americanci sint absolut identice:
  Violenta Extrema adica CRIME, BESTIALITATI, JAFURI, INCENDIERI etc.

  REZULTATUL E DIFERIT INSA ATIT PENTRU BYELORUSSIA SI KAZAHSTAN
  Aceste tari NU vor ajunge subjugate de evrei/americanci asa cum a ajuns Ukropistanul Sau Romania daca intelegi, ma nene

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998