CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Kissinger si lectia de realpolitik

23 comentarii / 5110 vizualizări / 26 mai 2022

Sunt valuri mari pe mapamond stîrnite de declarațiile legendarului Henry Kissinger, conform cărora ucrainenii ar trebui să se resemneze cu pierderea unor teritorii, în numele încetării războiului și a pierderii de vieți. Nu doar Zelenski, ci și nenumărați observatori de peste tot critică dur opiniile diplomatului, sugerînd senilitate. Nu o să amintim acum că un alt ”senil”, Silviu Brucan, și-a pus toată România în cap spunînd că ne vor trebui 20 de ani să învățăm ce e demmocrația, iar după 32 de ani tot repetenți suntem. Ci o să amintim la ce rezultate a dus politica entuziasmului deșănțat de după invadarea Crimeei, în 2014 și cine au fost cei care s-au dovedit într-un final a fi lucizi și raționali.

Invadarea Crimeei în 2014 a generat, ca și acum, un val internațional de indignare și de proteste ferme. Peste toate, amenințări de o duritate extremă la adresa Rusiei lui Putin. Sancțiuni imense, ba chiar intervenții militare ale NATO. Dictatorului i se anunța finalul. Lui și regimului moscovit criminal. Ucrainei i se prefigura un viitor măreț.

„Sunt sigura ca Ucraina va intra in curand in Uniunea Europeana si acest lucru va schimba totul.” decreta, abia ieșită din pușcărie, fostul premier Iulia Timoșenko în februarie 2014. Și mesaje similare veneau atunci din toate direcțiile.
”Ucraina poate fi începutul sfârșitului lui Putin” profețea reputatul disident și intelectual polonez Adam Michnik în martie.
”Pe zi ce trece, apare tot mai clar că aventura lui Putin din Ucraina și Crimeea e un eșec sub raport politic” îi ținea isonul filosoful Andrei Cornea.

”Ceea ce trebuie făcut imediat este să arătăm Rusiei că nu vom tolera continuarea operaţiunilor şi că integritatea teritorială a Ucrainei este sacrosanctă. În acest sens, printre măsurile care se impun se numără izolarea diplomatică, îngheţarea averilor oligarhilor şi interzicerea călătoriilor acestora. Anunţul privind exerciţiile comune de apărare aeriană în compania Statelor Baltice şi trimiterea unui distrugător al armatei SUA în Marea Neagră sunt menite să ridice moralul aliaţilor noştri, la fel şi ajutorul economic acordat actualilor lideri ai Ucrainei, care trebuie să lase deoparte luptele intestine şi să guverneze ţara” plusa fostul secretar de stat american Condolezza Rice, în aceeași perioadă.

Alt secretar de stat, Hilary Clinton, tăia în carne vie, spunînd că incercarea presedintelui rus de a proteja minoritatea rusa din Ucraina aduce aminte de actiunile lui Hitler de a avea grija de etnicii germani aflati in afara statului nazist.
„Daca va suna familiar, este ceea ce Hitler a facut in anii ’30. Toti etnicii germani, germanii ca origine, aflati in locuri precum Cehoslovacia si Romania si alte locuri…Hitler continua sa spuna ca nu sunt tratati bine. ”Trebuie sa intru sa-mi protejez oamenii” si asta i-a facut pe toti nervosi” spunea ea.
(Dacă am fi malițioși, am face o mică paralelă cu pozițiile recente ale președintei Ungariei, care se revendică păstor al întregii turme de maghiari, de oriunde. Dar, nefiind malițioși, nu o s-o facem.)

Și clasa politică autohtonă, intelectualii, vocile civice, tunau pe același ton.
Pumni ridicați în aer, belicos, spre Rusia, plus politica ”nu trebuie cedată o palmă de pămînt”.

Extrem de puține voci s-au încumetat să ”încalce” retorica oficială.
Una dintre ele a fost a reputatului medic, scriitor și disident anticomunist Ion Vianu, într-un material intitulat ”Ucraina, între ”Pacta sunt servanda” și Realpolitik”.

”Adeziunea imediată la UE a Ucrainei ar în­semna o pierdere de identitate încă și mai mare a Uniunii, Ucraina neîndeplinind con­dițiile de aderare, și i-ar lărgi obli­ga­țiile față de un teritoriu al ei, obligații pe ca­re nu se știe dacă și cum este capabilă sau doritoare să le onoreze. Acordul de Aso­ciere, posibil, nu ar însemna o pro­tecție suficientă” scria el.

Conștient că spusele sale merg contra curentului majoritar, Vianu afirma, preventiv:

”Ceea ce niciun guvern nu-și poate permite să declare, un comentator liber are dreptul să exprime: cea mai bună soluție dintre cele mai rele ar fi bipartiția Ucrainei. Dar este o soluție la rândul ei șchioapă, fiindcă nu există o linie de separație etnico-ling­vistică precisă, cum se întâmplă, de pildă, în Elveția, unde limita dintre germanofoni și francofoni nu suferă nicio încălecare. Iar Rusia și-ar putea extinde pretențiile mult către Vest. Este o soluție de avarie, greu de pus în aplicare, care va aduce multe suferințe, dar mai bună decât un conflict generalizat și fierbinte(…)
Avem în față o perioadă dificilă. Războiul Rece, economic, politic și posibilitatea în­călzirii lui nu pot fi excluse. Un aran­ja­ment de ultim minut, cu revenirea la si­tuația anterioară, este greu de imaginat. Ca altădată, s-ar putea să avem noroc, dar să nu contăm pe asta”.

Scandal a produs și o poziție exprimată de Norica Nicolai, pe atunci europarlamentar PNL, care opina public ca Republica Moldova poate fi salvata doar fara Transnistria si ca soarta Ucrainei este sa se destrame

„La un atac asupra unui stat al UE nimeni nu poate reactiona. Sunt state care pot sa-si foloseasca armatele timp de patru-cinci ore. Sunt state care pot rezista o luna, dar sunt foarte departe de frontiera estica. Marea problema va fi ce se va intampla pe frontiera noastra. Probabil ca dupa Crimeea urmeaza Transnistria. Daca vrem sa salvam Moldova, trebuie sa o salvam fara Transnistria. Moldova nu poate face fata, in acest moment, unuiu conflict direct cu Rusia. Dupa destramarea URSS, Rusia si-a creat o perdea de conflicte inghetate, pe care sa-si permita sa le dezghete cand doreste si cand considera ca este puternica. Acum Rusia se simte puternica si isi realizeaza vocatia imperiala. Marea problema pentru Romania va fi atunci cand Rusia va face primul pas spre gurile Dunarii. Atunci exista riscul sa avem frontiera comuna cu Rusia. Acest lucru cred ca se va intampla” spunea politiciana în martie 2014.

Știm azi ce a urmat tuturor acelor evenimente și declarații.

Occidentul a simulat niscaiva sancțiuni economice, iar cînd s-a împrăștiat fumul războiului s-a precipitat cu și mai multe afaceri în Rusia. La începutul lunii martie 2014, ne amintim, presa britanică dezvăluia un document secret al guvernului din care rezulta că UE se opune marilor sancțiuni împotriva Rusiei, cerute de americani.

Ca și Macron acum, Casa Albă vorbea atunci de necesitatea oferirii Rusiei a unei portițe de ieșire elegantă din situație, iar președintele Obama puncta: „Toată lumea recunoaşte că Rusia are interese legitime faţă de ceea ce se întâmplă într-o ţară vecină, însă aceasta nu-i oferă dreptul să recurgă la forţă pentru a-şi exercita influenţa în acea ţară”.

Putin nu și-a aflat nici pînă azi sfîrșitul profețit de Michnik și ceilalți. Din contră, mai are puțin și ajunge la gurile Dunării, cum dăduse ca sigur Nicolai.
Ucraina nu a intrat în UE, iar azi i se transmite că va dura decenii.
Teritoriul țării nu s-a dovedit ”sacrosant”, conform Condolezzei Rice.
Replica devastatoare a Vestului nu a venit și nu dă semne să vină nici după noua invazie.

Flamura entuziasmului s-a stins după Crimeea, începe să se stingă și acum.
În loc de ajutoare concrete, ucrainenii au primit îmbărbătările cetățenilor europeni de pe canapelele plasate în fața televizoarelor, acces deschis lui Zelenski pentru interminabile și sterile discursuri, Eurovision, foarte probabil Cannes, foarte probabil un Nobel pentru pace și asigurări permanente de solidaritate. La fel ca în 2014.

Occidentul, se vede clar, nu are chef să rezolve problema Ucrainei, punîndu-și la bătaie bunăstarea propriilor cetățeni.
O vorbă veche spune ”cînd faci un gard nu bați trei șipci și scrii etc”.
Țările lumii slobozesc potop de vorbe, dar marile decizii lipsesc. În locul lor stă scris ”etc”.

Henry Kissinger, la fel ca Ion Vianu al nostru, e prea bătrîn și prea înțelept ca să se mai teamă de critici.
Realpolitik nu e telenovelă mexicană. Realpolitik e să ții cont de situația reală mai mult decît de premise etice și morale.
Ce spune marele diplomat și fost secretar de stat e mai mult ca sigur ce gîndesc mulți lideri mari ai lumii – cu Macron în frunte – dar consideră că încă(s.n.) nu e momentul să se exprime.

Kissinger spune că împăratul e gol, stîrnind indignare, dar nu pentru mult timp.
Ca și după Crimeea, ne place, nu ne place, țara lui Zelenski se va resemna curînd cu noi teritorii cedate și cu adevărul spuselor vechi conform cărora țările nu au niciodată prietenii, ci doar interese.

Nici nu ar fi de mirare ca variola maimuței să fie, în cîteva săptămîni, acoperirea occidentală a finalului încununat de succes al noii aventuri putiniste, la capătul căreia Rusia va ajunge la gurile Dunării și apoi își va trage cîțiva ani sufletul, pînă la proxima aventură. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

23 Comentarii

 1. Kissinger nu face concesii și nu dă de la el. Vorbește și el cu pampersul la locul lui. Întrebați-l și de pampers și vă va răspunde.

  Ucraina nu a ridicat pumnul la Rusia, doar i-a îngropat vreo 30 000 de labe și jumătate din fierătănii.

 2. Stimate DTI, dacă prin aventură înțelegi masacrarea cu sânge rece a civililor neînarmați și raderea de pe fața pământului a orașelor, plus o maskirovka dementă gen familiile marinarilor de pe Moskva puse să semneze că au murit într-un accident, personal prefer să mă lipsesc de asemenea… aventuri.
  Iar pe Kissinger, cum mai spuneam, îl așteaptă Kennedy.

  • Mai du-te dracu de ucrainean cretinoid. Mai mananca cacat si prin alte parti, Herr Hazna!
   Du-te la Zelenzky si pupa-l in dos, lupule moralist de doi bani.

   • Sugi pula, SĂRĂKIE SOVIETICĂ!!! :)))))))))))))))

    • V. Puli-n gâţii mă-tii, iar o sugi de la Zelenski şi de la toţi decedaţii batalionului Azov, zdreanţă soroşistă ucraineană. Marş la Kiev, lepădătură bolnavă şi pururlentă.
     Mâncale-ai din cur la khazarii de Soros şi Zelenski, hoitarule flămând.
     Fir-ai al dracu de prost cu spume şi căcat la gură.
     Stai la poporul tău de scalveţi ai globaliştilor, rutene, nu în România.
     Jegule cu bube de maimuţă!

    • Scrie lăbarul Puli-n de la Kiev „sărăKie“ în loc de „sărăCie“, cum ar crie U-Kraina în loc de Ucraina.
     Marş la Kiev, lepădătură bolnavă şi pururlentă, zdreanţă soroşistă ucraineană.
     Mâncale-ai din cur la khazarii de Soros şi Zelenski, hoitarule flămând.
     Stai la poporul tău de scalveţi ai globaliştilor, rutene, nu în România.
     Jegule cu bube de maimuţă la cap, V. Puli-n gâţii mă-tii, care iar o sugi de la Zelenski şi de la toţi decedaţii batalionului Azov.

    • Scrie Puli-n de la Kiev „sărăKie“ în loc de „sărăCie“, cum ar scrie, transliterând din kirilicele lor:
     U-Kraina în loc de Ucraina.
     E un lăbar de postac al serviciilor secrete de la Kiev, cu ură pe români.

    • Sugi pula, gunoi sovietic!!!

     Scriu cum vreau, marș pe internetul sovietic și îmbată-te cu sperma victoriei sovietice!!! :)))))))))))))

     • Sovietică e Ucraina ta “internaţionalistă“, globalistule cu bube de maimuţă, nu Rusia.
      Batalionul Azov a futut-o pe mă-ta cu bicamărul, iar toţi khazarii şi-au băgat-o în gâtul ei, şobolane soroşist.
      Mănânci căcat, maimuţă ucraineană cu bube.

     • Poţi să fii oricât de prost, Puli-n gât la mă-ta, dar te vede toată lumea că eşti de căcat şi cu bube de maimuţă globalistă.

   • Ți-aș răspunde, dar nu mă cobor la nivelul tău. Și las-o mai moale cu haznalele, vrei să știe toată lumea ce-ți scrie în buletin la locul nașterii, gogoman sovietic ce ești?

    • Duhneşti în drum, spurcăciune scârboasă.

 3. „o să amintim la ce rezultate a dus politica entuziasmului deșănțat de după invadarea Crimeei, în 2014 și cine au fost cei care s-au dovedit într-un final a fi lucizi și raționali.” – ASTA SPUNE TOT despre ziariciul BTI si cui ii slujeste el.

 4. Sunteti tampiti !Nu toate popoarele sunt curve si lase ca romanii in ’40,cand am cedat bucati din teritoriu fara un foc de arma!Ce usor vorbiti,ca nu dati de la voi!In loc sa-i admirati pe ucrainieni ,mancati rahat!

  • N-ai subiect şi predicat, decât căcat, Sisilică. Ce foc de armă a tras Ucraina în 2014 când Rusia a luat ceea ce era la ei, Crimeea, boule? Musteşte numai mizerie din căcaţi ca tine, anti-români, globalişti şi sorosişti, viermi care că trageţi din căzăturile umanităţii (din curve de pripas care striga „curva” despre altii, din neam de slugi şi alte slobozuri). S-a găsit cretinul să-l pupe-n cur şi pe Zelenski. Avortonul dracului.

 5. Mai da’ guralivi si spurcati la gura mai sunteti! Ce naiba, nu va puteti masura cuvintele si pastra cumpatul?

  • Dovada ca politica este cea mai scarboasa pasiune!

  • Când n-au argumente, recurg la injurii. Astea sunt argumentele lor.

   • Haterul Herr Hazna e atat de arogant, de ingamfat si de prost, ca ataca românii generic si apoi se plange ca el e cel atacat.
    E adica o alta maimuta buboasa, leproasa si sifilitica, in fauna otrepelor.
    Hai sictir, Hazna, Herring de căcat!

    • Hazna al vostru e clar un trol HuKrainean din leprozeria AZOV.
     Herr Kommissar Scheiße am Hals.

 6. Kissinger are dreptate pentru ca nu are niciun interes sa minta.
  Mai are 1 an pina sa devina centenar, oricind poate da coltul.
  Stie ca nu va lua cu el nimic „folositor” dincolo si vrea sa lase ceva in urma.
  Fragmentele de adevar dintr-o viata de minciuna.

 7. Între Crimeea din 2014 și ce se întâmplă acum e diferența de la cer la pământ. Trebuie sa fii tembel sau rău intenționat între a compara o ocupație realizata fără ca un glonte sa fie tras cu un atac militar direct asupra unui stat suveran soldat cu mii sau zeci de mii de victime.

  Faza cu Macron pe care o bagi asa de forțat la înaintare e o replica de la începutul războiului, între timp Franța, cot la cot cu Germania și restul UE baga embargou pe petrol și în viitor pe gaze (dacă nu ne taie rusii primii) și tot o ții cu Macron. Sancțiunile nu se vor opri fiindcă Europa nu mai poate fi dependenta de Rusia, cum au ajuns nemții și acum suferă ca să rupă legătura.

  Toți moșii și conservatorii basiti care salivează pe Rusia și anunță implozia Vestului nu sunt capabili sa vadă ca a 2a armata a lumii (cică) nu poate infrange o armata carpita de infanterie fără tancuri și 2 avioane din rugina, care le-a scufundat una din cele mai importante nave fără sa arunce soldați în lupta și ii înfrânge folosind drone din bazarul din Istanbul (cauta pe google sa vezi cât de capabil este un Bayraktar, e Dacia dronelor militare). Dar aceasta mare armata ruseasca crede ca poate înfrânge NATO, dar s-au cacat pe ei în Georgia și acum în Ucraina.

  Rusia își va vinde acum petrolul și gazul la chinezi care îl vor cumpăra la preț de pomana fiindcă știu ca rusii nu au de ales. În schimb ii vor tine la suprafață cât sa sufere mai mult înainte sa se ducă la fund. Dacă Rusia pierde, China are acces asigurat la gaz și petrol ieftin, aduce Rusia în sfera chinezeasca cu piața de desfacere, și elimina un rival regional.

 8. Kissinger a sugerat o soluţie de rezolvare a conflictului.Fără o acceptare a neutralităţii Ucrainei cred că Rusia nu va accepta ceva.Asta dacă nu o aduce Vestul la sapă de lemn…
  Şi o observaţie privind bombardarea localităţilor.Aţi observat câ trupele ucrainiene nu luptă în câmp deschis,ci în localităţi?Mai apoi nici locuitorii nu sunt evacuaţi total.De ce?”Scuturi umane”?Când vin ruşii în ce vor trage?În ciori?Că apărătorii se mută dintr-o clădire în alta…
  Fără o soluţie diplomatică vom număra morţii,ucrainieni,ruşi…Se estimează că PIB-ul Ucrainei va scădea cu 40-50%.Mai apoi milioanelor de refugiaţi s-ar putea să le ia ani sâ se întoarcă acasă.Asta dacă vor dori…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998