CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Klaus in P.E.: Omagiu adus tripletei Sibiu – Rezist – Intelligence

3 comentarii / 2614 vizualizări / 23 octombrie 2018

Președintele Klaus Iohannis i-a dezamăgit, probabil, pe unii dintre fanii săi atunci cînd nu a atacat guvernul PSD ori tandemul Dragnea -Tăriceanu în discursul rostit azi, în plenul Parlamentului European, alegînd formulări mai puțin ori chiar deloc belicoase. Ceea ce nu înseamnă, însă, că președintele nu a avut grijă de temele dragi sufletului său, precum orașul Sibiu, mișcarea Rezist ori SRI.

O analiză la cald a discursului prezidențial scoate la iveală absența oricăror idei concrete, a oricăror soluții venite dinspre România în direcția reformării UE. Un capitol la care Iohannis e foarte departe de lideri estici precum Viktor Orban ori Jaroslaw Kaczynski, care nu ezită să puncteze permanent slăbiciunile mecanismului de la Bruxelles și să avanseze propriile proiecte; de altfel, nu doar că Iohannis nu a suflat un cuvințel despre marea problemă a imigrației, ci, din contră, a avut o exprimare de-a dreptul aiuritoare, vorbind despre ”un viitor în care Uniunea își va recîștiga propriii cetățeni, prin întărirea sentimentului lor de securitate aici, acasă, în interiorul Uniunii”.
Ce să înțelegem de aici, că UE e o sursă și nu o destinație a migrației?

În rest, mesajele președintelui s-au învîrtit, plicticos și pleonastic, în jurul cîtorva cuvinte-șablon precum unitate, solidaritate, coeziune, comunitate șamd. Plus observația că Europa are nevoie de o singură inimă, dar trebuie să respire cu ambii plămîni, vestic și estic bla-bla-bla. Metafore frumoase, dar găunoase.
”Avem nevoie de soluții durabile” a mai spus Iohannis, fără a avansa măcar una singură.

Totuși, să nu credem că președintele nu a avut grijă să dea și anumite mesaje concrete, toate în legătură cu teme dragi sufletului (și intereselor sale).

Astfel, președintele a pomenit orașul Sibiu de nu mai puțin de patru ori în discursul său. ”Îmi doresc ca Sibiul să fie un moment de sensibilizare pentru cetățenii europeni” a spus el, bunăoară. Ori ”Summitul de la Sibiu va reprezenta un moment de răscruce pentru familia noastră europeană”.

Bucureștii – zero referiri.

De asemenea, Iohannis a dedicat o halcă generoasă din discurs omagierii tinerilor frumoși și liberi, ”acești tineri remarcabili”, salvatorii democrației mioritice:

”Românii sunt conectați activ la valorile civice. Au dovedit-o cât se poate de clar, și-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie să apere statul de drept și democrația. Românii au voința și forța de a merge mai departe pe drumul european pe care și l-au asumat. Este ambiția de a depăși orice obstacole pentru a rămâne puternic ancorați în marea familie europeană din care facem parte în mod fundamental. Tânăra generație crede în Europa și se implică în dezbateri privind viitorul nostru de o manieră pozitivă și, mai ales, optimistă. Din entuziasmul acestor tineri remarcabili se hrănește și optimismul nostru privind viitorul Europei. Totodată, entuziasmul lor ne obligă în mod deosebit la responsabilitate. Avantajul acestui val de entuziasm care vine dinspre România provine, în primul rând, din forța lui de a inspira și a retrezi reflexul apărării democrației, care nu este un dat, ci presupune o responsabilitate continuă de a o îngriji, apăra și promova”.

E drept, ultimele sondaje de opinie îl contrazic catastrofal pe președinte în ce privește entuziasmul pro-UE al românilor, dar asta nu face decît să valorizeze și mai mult aprecierile la adresa tinerilor Bădiță, Angie, Bot, Dide, Chirilă, Șora etc, salvatorii democrației dîmbovițene.

În fine, un alt omagiu consistent a fost adus de președinte ciber-securității românești, domeniu controlat autoritar de SRI și care se dovedește, zice el, un furnizor de securitate europeană sau chiar mondială.
Pentru că – nu-i așa? – ”România susține activ o Uniune care investește în siguranța cetățenilor săi. Unitatea europeană este esențială când vorbim de consolidarea securității interne a Uniunii.
Pentru România, în calitate de stat membru care gestionează una dintre cele mai mari frontiere externe ale UE, securitatea este un domeniu prioritar, în care am demonstrat deja că performăm în toate privințele. Suntem capabili, astăzi, să fim un furnizor de securitate, la cele mai înalte standarde, pentru întreaga Uniune, așa cum o facem deja în cadrul NATO. Ca stat membru al Uniunii, vom acorda o importanță specială continuării măsurilor menite să reducă fragmentarea spațiului european de securitate. Avem datoria de să protejăm toți cetățenii, indiferent dacă aceștia se află sau nu în statele din Spațiul Schengen. Acest lucru este posibil doar printr-o aplicare integrală la frontiera externă a Uniunii, de către toate statele membre, a instrumentelor de securitate de ultimă generație”.

Judecînd după omagiile generoase la adresa tripletei Sibiu – Rezist – Intelligence, e greu să-ți dai seama dacă președintele chiar a ținut un discurs pe tema reformării UE ori, pur și simplu, și-a marcat din nou teritoriul ”la intern”, în perspectiva bătăliilor electorale care urmează și în care sus-pomeniții vor avea, în mod clar, un cuvînt extrem de greu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Tînărul entuziast Șora. …

  2. adica doar s-a pisat pe noi de la inaltimea bruxellezilor,,, si a „burghejilor de lux – luxemburghejilor” din sibiu, amintiti de sciaticul ala balos… cand plmeul meu or sa priceapa astia ca ce n-a reusit comunismul (sa-i faca pe oameni sa fie la fel) n-or sa poata nici ei… v-ati uitat la noi 50 de ani ba idiotilor si n-ati inteles nimic… nupoti face gem de prune din mere si pere, vite incaltate la Berlin!

  3. ….cuvinte goale (precum capul) ce din coada or sa sune….vorba poetului.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998