CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Klaus Iohannis a fost dat de gol

1 comentariu / 2486 vizualizări / 2 iunie 2016

Eram tentat să cred că președintele Klaus Iohannis nu are un consilier politic. Pentru că, până acum, pur și simplu nu am observat ca acțiunile sale în planul politicii interne să fi fost, în prealabil, bine analizate și atent orchestrate. Dar iată că are. Și deodată mi-am amintit, se numește Ștefan Laurențiu și, timp de zece ani, a funcționat pe lângă Ambasada Statelor Unite la București. Tot în calitate de consilier politic. Ei bine, printr-un interviu acordat nu mediei românești, ci agenției Reuters, Laurențiu Ștefan devoalează, cu o lipsă maximă de prudență, intențiile președintelui. Și, prin aceasta, îi face un mare rău.
Nimic nu cred că este întâmplător atunci când acte politice săvârșite la vârf își produc efectele. Nu am cum să nu fac o legătură între afirmațiile lui Laurențiu Ștefan, vizând, intențiile președintelui Klaus Iohannis de a se implica major în desemnarea, după alegerile parlamentare, a unui anumit tip de premier și Ambasada Statelor Unite, unde același Laurențiu Ștefan a servit, timp de zece ani, în calitate de consilier politic.
Ce spune domnul Laurențiu Ștefan în interviul acordat agenției Reuters? Domnia sa face o analiză și, în același timp, o prognoză a rezultatelor alegerilor parlamentare. Și asta chiar înainte de a se vedea care este semnalul pe care electoratul îl dă în alegerile locale. Deja putem afirma că domnul consilier politic de la Cotroceni – printre primii consilieri numiți de noua administrație – se avântă într-un experiment extrem de riscant. El susține că cele două mari partide, PSD și PNL, la capătul alegerilor parlamentare, vor obține fiecare un scor plasat între 32 și 35%. O predicție uluitoare. Din mai multe motive. Se știe că, între altele, scorul de la parlamentare este întotdeauna dat și de rezultatul de la locale, care, cel puțin în planul psihologiei colective, are un rol covârșitor. Asta mă face să presupun că, în prealabil, domnul Laurențiu Ștefan, utilizându-și întregul arsenal de cunoștințe, a făcut o predicție asemănătoare și în ceea ce privește rezultatul la locale. PSD și PNL nu au cum să obțină fix între 32 și 35% în toamnă, decât în condițiile în care, peste câteva zile, vor obține același scor politic la locale. În plus, ar trebui ca, în intervalul scurs între alegerile locale și cele parlamentare , destul de lung în plan politic, să nu asistăm cumva la mutații majore. Cum ar fi, de pildă, rupturi în PSD sau în PNL.
Înseamnă că domnul Laurențiu Ștefan este, din această perspectivă, liniștit. Domnia sa crede că PSD și PNL merg bară la bară. Că vor obține un scor relativ egal. Și că același scor va fi extrapolat în toamnă. Și că, în orice caz, nu va putea fi încheiată o alianță preelectorala, într-o parte sau în alta, care să conducă la un scor de peste 50%, atins de dreapta sau de stânga.
Și mai crede domnul Laurențiu Ștefan și altceva. Anume că nici dreapta, nici stânga, cu sau fără alianțe preelectorale, nu vor fi capabile, la consultările de la Cotroceni, să prezinte o propunere de prim-ministru care să aibă o susținere majoritară în Parlament. Și, în aceste condiții, președintele poate face orice. De pildă, să numească, din nou, un tehnocrat. Poate chiar în persoana lui Ciolos. Și asta în ciuda faptului că până atunci, în toamnă, străzile patriei vor fi fost ocupate de protestatari.
Interesantă gândire, dar și mai interesant enunțul vizând intențiile președintelui Klaus Iohannis. Nu știu de ce, dar am impresia că pe domnul Laurențiu Ștefan l-a luat gura pe dinainte. Și nu numai că a confundat o intenție cu posibilitatea reală de a o înfăptui, dar a și făcut public un gând vinovat al președintelui României. Pentru că eu nu cred că este prea sănătos ca șeful statului să își dorească din tot sufletul, împreună cu consilierul său politic, care este atât de strâns legat de Ambasada Statelor Unite la București, ca alegerile, în România, să se soldeze cu un rezultat atât de neclar, încât, indiferent ce ar dori electoratul și indiferent cât s-ar fi compromis ideea de premier tehnocrat, poporului român să-i fie vârâtă pe gât, cu de-a sila, o soluție de laborator. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Ce inseamna ,, consilier politic,, pe linga ambasada? Adica era un stropitor despre Romania si poporul roman? E bine,e foarte bine, peste tot numai romani verzi. Mai sapati,s-ar putea sa aflati lucruri si mai interesante despre acest individ.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998