CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Klaus Iohannis s-a fentat. Va încerca din nou?

3 comentarii / 4589 vizualizări / 3 decembrie 2016

Dacă scenariul declanșării emoției colective, prin intermediul Zilei Naționale a României, a fost real sau doar o succesiune de gafe incredibile săvârșite de președintele Klaus Iohannis, nu avem de unde să știm. Plasându-ne în prima ipoteză, am putea spune că a eșuat lamentabil. Dacă luăm în calcul cea de-a doua ipoteză, atunci e de rău. Pentru că ne putem aștepta și la alte gafe, cu consecințe incomparabil mai dramatice.
Cert este că liderii opoziției – PSD, ALDE și PRU – nu s-au lăsat provocați. Au răspuns cu înțelepciune și cu demnitate provocării, intenționate sau neintenționate, generată de președintele Klaus Iohannis. Care este consecință?
Dacă, în acest moment, s-ar face măsurători exacte, s-ar putea constata că, în doar câteva zile, opoziția a avut de câștigat. Agentul electoral al opoziției s-a dovedit a fi chiar președintele Klaus Iohannis. Și, evident, a contat și modul inteligent în care această opoziție a reușit să transforme o lovitură pe care a primit-o într-o victorie de imagine.
Au mai rămas nouă zile până la alegeri. Există un termen optim în care o emoție colectivă își poate produce efectele. Va amintiți? Un om căruia i se pot reproșa extrem de multe, mai puțin că nu ar fi un mare strateg al campaniilor electorale, fostul președinte, Traian Băsescu, a făcut o afirmație pe cât de surprinzătoare, pe atât de adevărată, referitoare la efectele uriașului scandal politic generat de dezvăluirea faptului că a lovit un copil în campania electorală. El a spus că această dezvăluire a venit prea devreme. Că, dacă s-ar fi produs cu doar câteva zile înainte de alegeri, ar fi fost pierdut. Bomba nu ar mai fi putut fi dezamorsată. Efectul scandalului nu ar mai fi putut fi atenuat. Așa e! Dar să revenim. Mai sunt doar nouă zile.
Președintele Klaus Iohannis a făcut și el o afirmație la fel de adevărată. Cum că alegerile se câștiga printr-o mare emoție colectivă. Se înțelege că beneficiarul este cel care o declanșează și o gestionează cu înțelepciune. În cazul său, emoția colectivă a fost generată de faptul că, în primul tur de scrutin, foarte mulți români din Diaspora nu au mai avut posibilitatea să voteze. S-a declanșat o stare de legitimă nemulțumire care, în următoarele zile, s-a propagat de la alegătorii reali sau virtuali din Diaspora către bazinele electorale din România, prin intermediul rețelelor sociale sau al telefoanelor. Unda de șoc a emoției colective s-a declanșat și și-a produs efectele abia cu câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin, când o uriașă masă de cetățeni, care altfel nu ar fi votat, a decis că PSD și respectiv Victor Ponta trebuiesc sancționați. Când au votat, au considerat că, în felul acesta, apără democrația grav afectată. Iar votul acesta a făcut diferența. Așa a câștigat Klaus Iohannis.
Iar acum, ar dori să câștige la fel. Chiar acum, el își joacă cel de-al doilea mandat. Dacă obține, în jurul PNL, un număr suficient de mare de voturi, poate face combinațiile necesare construcției unui guvern în jurul lui Dacian Cioloș. Teoretic, acest guvern, în următorii trei ani, ar putea contribui decisiv la creșterea popularității președintelui. Dacă, însă, Klaus Iohannis nu poate declanșa o mare emoție colectivă pe care să o și gestioneze în beneficiul său în următoarele două trei zile, atunci PNL pierde alegerile. Guvernul Cioloș nu va putea fi instalat. Alina Gorghiu demisionează, iar la vârful PNL începe o luptă pentru putere care va cutremura bază. Inevitabil, va exista “o noapte a cuțitelor lungi”.
Mai trebuie spus că economia României merge pe o sârmă din ce în ce mai subțire. An de an, există o creștere economică, dar, an de an, există și o creștere a nivelului sărăciei. Această situație paradoxală și unică în peisajul european are o singură cauza: raportul copleșitor între investiția externă și investiția internă, care face ca firmele românești, anchetate și arestate din toate pozițiile, să dețină doar 20% din capital și să aducă, în schimb, 80% din veniturile de la buget. Admițând că va câștiga Klaus Iohannis și că Cioloș va fi numit premier, dacă președintele și noul guvern nu schimbă radical această stare de lucruri, România se va duce, în mare viteză, la vale în următorii doi, trei ani. Sau, ca să nu se ducă, va trebui să recurgă, din nou, la sancționarea nemiloasă a propriilor cetățeni. Așa că nici măcar o victorie în aceste alegeri a lui Klaus Iohannis nu-i garantează al doilea mandat.
În schimb, o înfrângere îl poate scoate, încă de pe acum, din joc. De aici, și încrâncenarea pe care o putem observa în aceste ultime zile. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. cu psd la putere, iohannis castiga un nou mandat. cu pnl la putere nu poate face minuni. deci e mai interesat de victoria psd-ului.

  2. SRS,NU MAI TOT SUSTINETI CA JOHANIS A CISTIGAT ALEGERILE PREZIDENTIALE….DUPA PRESTATIA LAMENTABILA DINTRE CELE DOUA TURUR DE SCRUTIN ,….SCANDALUL ,,DIASPORA” A FOST REGIZAT PENTRU A ASCUNDE FURTUL MASIV DE VOTURI…

  3. SRS nu are dreptul moral de a critica ! Nici pe tb nici pe kwi! De ce? Pentru ca i-a votat !!! Sau la acesti asa zisi formatori de opinie crescuti in diverese laboratoare de intelligence este permis ca azi sa sprijini oe cineva, iar maine dimpotriva ….Si ne miram in ce stare a ajuns acest popor …manipulat la greu de interese care numai ale sale nu sunt!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998